De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Anafylaxie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Anafylaxie."— Transcript van de presentatie:

1 Anafylaxie

2 Anafylaxie = Acute levensbedreigende, allergische reactie op een lichaamsvreemde stof

3 Anafylaxie kan optreden na inname van het allergeen, maar ook na inademing ervan, na huidcontact of een injectie met de betreffende stof. Anafylaxie kan soms in enkele minuten tot de dood leiden als deze niet meteen wordt behandeld

4 Voorkomende allergenen zijn:
Voedsel (zoals melk, noten, pinda's etc. medicijnen (zoals penicilline, aspirine en NSAID's zoals ibuprofen en diclofenac); latexallergie Insectensteken van bijvoorbeeld bijen, wespen etc.

5 Anafylactische shock Anafylactische shock :
wanneer het lichaam door verwijding van de bloedvaten ten gevolge van het vrijgeven van een grote hoeveelheid histamine in shock geraakt.

6 Shock-verschijnselen
Ademhalingsmoeilijkheden (door de vernauwde luchtwegen) Hypotensie Tachycardie Flauwvallen/ klam aanvoelen/bleek bewusteloosheid/shock

7 Overige verschijnselen:
galbulten rode kleur, angio-oedeem (opgezwollen gelaat, hals en keel) tranende ogen braken jeuk angst

8 Angio-oedeem

9 Galbulten(netelroos)

10

11 Therapie: ziekenhuis Injectie met adrenaline (epipen),
het toedienen van zuurstof en indien nodig ook intubatie Bij aanhoudend angio-oedeem soms ook zuurstof toediening of een tracheotomie Bestrijding shock

12

13 Epipen bij allergie: Arts schrijft een EpiPen® voor bij mensen die eerder een acute of ernstige allergische reactie hebben gehad. Dit moet direct ingespoten worden zodra de eerste verschijnselen optreden.

14 Hoe werkt de Epipen? EpiPen: De werkzame stof in EpiPen is Adrenaline:
-vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. -verwijdt de luchtwegen, waardoor de benauwdheid vermindert. De injectie begint na drie tot vijf minuten te werken. .

15 Tot slot: Adrenaline voorkomt de anafylactische reactie niet, maar is een eerste redmiddel om de ernstigste verschijnselen op te heffen. De anafylactische reactie moet altijd door een arts verder worden behandeld.

16


Download ppt "Anafylaxie."

Verwante presentaties


Ads door Google