De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maatschappelijke zorg 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maatschappelijke zorg 2"— Transcript van de presentatie:

1 Maatschappelijke zorg 2
DSM ziekte en stoornissen van cliënten Eliminatiestoornissen en verdieping: diagnose, behandeling en ondersteuning.

2 Eliminatiestoornissen
Enuresis en encopresis zijn voorbeelden van een abnormale ontwikkeling van het kind wat betreft de zindelijkheid. Beide stoornissen hebben te maken met de zindelijkheid van het kind. Enuresis is een andere benaming voor bedplassen. Encopresis is het smeren van de ontlasting op ongeschikte plaatsen, spelen met de ontlasting.

3 Primair bedplassen komt voor bij:
10 % van de zesjarigen 7 % van de zevenjarigen 5 % van de tienjarigen 3 % van de 12-jarigen 1 % tot 2 % van de 18-jarigen

4 Eliminatiestoornissen enuresis
De officiële benaming voor bedplassen is enuresis. Dit woord is afkomstig uit het Grieks en betekent “ik maak water”. Dit verwijst naar de herhaalde drang urine te laten lopen tijdens de dag of nacht wanneer dit niet veroorzaakt wordt door een fysieke stoornis. Een gebrek aan controle over de blaas wordt over het algemeen niet gediagnosticeerd als enuresis voordat het kind de leeftijd van 5 jaar bereikt heeft.

5 Oorzaken van enuresis Er is geen definitieve oorzaak aan te wijzen voor het bedplassen, mogelijk is het een samenspel van diverse factoren. In sommige gevallen is het bed plassen te wijten aan een emotionele ontregeling. De meeste psychische klachten die tegelijkertijd met het bedplassen ervaren worden zijn echter eerder gevolg dan oorzaak van het bedplassen. Sommige kinderen met enuresis zijn erg diepe slapers en merken daarom niet dat hun blaas te vol is. Er is echter gebleken dat kinderen tijdens verschillende fasen van de slaap in bed plassen en niet enkel tijdens de diepe slaap. Een biologische verklaring is dat kinderen met enuresis mogelijk te weinig van het antidiuretisch hormoon (ADH) hebben, wat tot een hogere urineproductie kan leiden.

6 Eliminatiestoornissen encopresis
Encopresis is het smeren van de ontlasting op de kleren of andere ongeschikte plaatsen wanneer dit niet het gevolg is van een fysieke stoornis. Je kan het als het ware zien als spelen met de ontlasting. Er zijn twee subtypen encopresis: met en zonder obstipatie (verstopping).

7 Oorzaak van encopresis…
Er is een variëteit aan mogelijke oorzaken van encopresis. Het rectum kan pijnlijk geworden zijn door de verstopping en als gevolg kan het kind de pijn duidelijk proberen te maken door de uitwerpselen op van alles te smeren. Encopresis lijkt meer voor te komen bij kinderen met ontwikkelingsbeperkingen in de structuur en het functioneren van de fysieke en anatomische mechanismen welke benodigd zijn voor darmcontrole.

8 Casus

9 Verdieping: diagnose, behandeling en ondersteuning
Opdracht. Een diagnose word vrij snel gesteld. Bedenk een voorbeeld van een diagnose die veel gesteld word bij kinderen? Hoe komt dit?

10 Diagnose Een diagnose word gesteld door een arts. In veel gevallen kan dit een huisarts zijn. Mocht er meer expertise nodig zijn dan verwijst de huisarts het kind door. Bijv psycholoog, orthopedagoog. Deze zijn ook bevoegd om een diagnose te stellen. Opdracht… Hoe wordt de diagnose gesteld?

11 Behandeling Na de diagnose volgt een behandeling…
Stappen plan ziet er vaak als volgt uit: 1 uitleg over de stoornis 2 uitleg over de oorzaak 3 uitleg over het verloop.

12 Behandeling Er zijn veel verschillende behandelingen afhankelijk van de stoornis: Sociale vaardigheidstraining Cognitieve gedragstherapie Oudertraining Gezinsondersteuning Praktische hulp Schoolinterventie (semi)residentiele behandeling en begeleiding

13 Opdracht. Kies een behandeling en geef een korte pitch over de behandeling. Wat er in ieder geval in moet is: Voor welke doelgroep, ziektebeeld en hoe werkt de benadeling en waarom werkt ge behandeling bij deze doelgroep/ziektebeeld.

14 ondersteuning Wij als hulpverlener is onze taak om iemand te ondersteunen. Je schrijft een plan op basis van de behandeling. Rekening houdend met de klacht en de situatie. Geef een voorbeeld van een plan? Maak het zo concreet mogelijk.


Download ppt "Maatschappelijke zorg 2"

Verwante presentaties


Ads door Google