De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika"— Transcript van de presentatie:

1 Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika

2 §2.4 Spanjaarden en Portugezen in Amerika
In deze presentatie leer je over: De eerste Europese kolonie De Nieuwe Wereld Spaanse veroveraars Nederlagen van de indianen

3 De eerste Europese kolonie
Columbus stichtte in 1492 de eerste Europese kolonie op het Amerikaanse continent. De kolonisten waren de eerste allochtone Amerikanen. Allochtoon: afkomstig uit een ander gebied.

4 Route van Christoffel Columbus om een nieuwe zeeweg naar Azië te vinden

5 Route van Christoffel Columbus om een nieuwe zeeweg naar Azië te vinden

6 Christoffel Columbus De beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen. Hij werd bekend met zijn ‘ontdekking’ van Amerika in 1492. Op 12 oktober 1492 ontdekte Columbus de Nieuwe Wereld. Hij landde op de Bahama's. Hij noemde de bewoners indianen. Christoffel Columbus (1451 – 1506)

7 Extra filmpje over Columbus, de ontdekkingsreiziger
Geen Indië, maar Amerika (duur: 4:12 minuten)

8 Histoclips: De ontdekkingsreizen van Columbus

9 Amerigo Vespucci Was een Italiaanse ontdekkingsreiziger die in dienst van Spanje en Portugal delen van Amerika verkende. Amerika is naar hem vernoemd. Vespucci noemde dit nieuwe land de Nieuwe Wereld. Amerigo Vespucci ( 1454 – 1512)

10 Ferdinand Magellaan Was een Portugese ontdekkingsreiziger, die in Spaanse dienst de eerste zeilreis rond de wereld leidde. Tijdens deze reis sneuvelde hij op de Filipijnen. Ferdinand Magellaan

11

12 Aantekeningen § 1.5 A Gevolgen van de ontdekkingsreizen: Een groot deel van de wereld werd in kaart gebracht (rond 1580 zo goed als klaar) Een wereldeconomie kwam tot stand. Na de grote ontdekkingen ging men ook over tot grootschalige kolonisatie. abrupt einde aan de beschavingen van de indianen. Dit kwam deels door het geweld van de veroveringen, maar het was vooral de onbekendheid met een aantal ziektes die het meest verwoestende effect teweegbrachten. Minstens 50% en mogelijk 90% van de lokale bevolking verloor tussen 1492 en 1650 het leven. Ook op Afrika hadden de ontdekkingen grote invloed. Voor de arbeid ging men uiteindelijk over op slavernij. Columbiaanse uitwisseling (uitwisseling van landbouwrassen, ziekten en culturen tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld).

13 Columbiaanse uitwisseling
De uitdrukking wordt gebruikt voor de enorme uitwisseling van landbouwrassen, ziekten en culturen tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld na de ontdekking van Amerika in 1492. Landbouw en voedsel: Vanaf 1492 aardappelen buiten Zuid-Amerika het paard in Amerika Tomatensaus, gemaakt van tomaten uit de Nieuwe Wereld Koffie en suikerriet uit Voor de Columbiaanse Uitwisseling waren er geen sinaasappelen in Florida, geen bananen in Honduras, geen rubberbomen in Afrika, geen koeien in Texas, geen ezels in Mexico en geen chocolade in Zwitserland. Zelfs de paardenbloem is als kruid door Europeanen naar Amerika gebracht. Zieken: Met het nieuwe contact tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld werden ook ziekten uitgewisseld tussen beide werelddelen. Doordat vooral de Oude Wereld veel epidemieën kende, was het effect hiervan vooral verwoestend in de Nieuwe Wereld.

14 De Nieuwe Wereld Na Columbus voeren meer ontdekkingsreizigers naar het westen. Vespucci kwam erachter dat Amerika een nieuw werelddeel was dat de Oude Wereld (Europa, Azië en Afrika) niet kende. Hij noemde het de Nieuwe Wereld (Amerika). Brazilië werd door de Portugezen ontdekt en opgeëist.

15

16 Spaanse veroveraars Na de ontdekking kwamen Spaanse veroveraars naar Midden- en Zuid-Amerika. Ze namen grote delen in bezit. Motief: rijkdom en aanzien krijgen. Cortés verwoestte in 1521 het rijk van de Azteken in Mexico. Pizarro veroverde in 1532 het Incarijk in Peru.

17 Spanjaarden vernietigen Azteekse beelden.

18 Nederlagen van de indianen
Oorzaken nederlagen indianen: Geen stalen (vuur)wapens Geen paarden Indianen geen eenheid Verzwakt door besmettelijke ziektes In 1630 was 95 procent van de autochtone bevolking van Amerika uitgestorven.


Download ppt "Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika"

Verwante presentaties


Ads door Google