De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 7

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 7"— Transcript van de presentatie:

1 Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 7
Sociaal werk 2 Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 7

2 Angststoornissen…

3 Bijzondere angst/ fobieën
Androfobie angst voor mannen Bibliofobie angst voor Boeken Pneumatifobie licht aan tijdens de nacht Misofonie eet geluiden

4 Theorie Wat is een angststoornis.
Een angststoornis is, zoals de naam al zegt, een aandoening waarvan het hoofdkenmerk 'angst' is. Wanneer je hier last van hebt, zal je leven in hinderlijke mate draaien om angst.

5 Veel mensen hebben angsten, maar hebben geleerd hiermee om te gaan
Veel mensen hebben angsten, maar hebben geleerd hiermee om te gaan. Ze hebben trucjes hiervoor bedacht. Bv bepaalde situaties vermijden. Toch kan het zo zijn dat er fysiologische processen waarneembaar zijn. Welke zijn dit?

6 Factoren bij angst Erfelijkheid, Werking/bij werking van med.
Ziekte bv Kanker, epilepsie, diabetes, aids, hartziekten Overdosis bv cafeïne, amfetamine maar ook door Detox Het kan ook samenhangen met een depressie

7 Dwang De dwangstoornis is ook een angststoornis. Angst is er de grote drijfveer van. Iemand controleert bijvoorbeeld uit angst voor brand, of wast zijn handen uit angst ziektes op zichzelf of anderen over te brengen.

8 Paniekstoornis Een paniekstoornis heb je wanneer je op meestal onverwachte momenten wordt overvallen door een overweldigend gevoel van angst. Vaak gaat dat gepaard met allerlei lichamelijke symptomen, zoals hartkloppingen, duizeligheid, tintelende ledematen, wazig zien, misselijkheid enzovoorts. Daarbij hebben mensen dan vaak de angst flauw te vallen, de controle te verliezen, gek te worden of zelfs het leven te verliezen. De paniekstoornis kan gepaard gaan met het toenemend vermijden van allerlei situaties en heet dan: paniekstoornis met agorafobie. Wanneer van vermijding (nog) geen sprake is spreken we van een paniekstoornis zonder agorafobie.

9 agorafobie Een agorafobie heb je wanneer je allerlei situaties uit de weg gaat, vaak uit angst daar een paniekaanval te zullen krijgen. Vandaar dat een agorafobie vaak samengaat met een paniekstoornis. Letterlijk betekent agorafobie pleinvrees of straatvrees. Het gaat om angst voor al die situaties waaruit je niet gemakkelijk of niet met goed fatsoen weg kunt, of waarin niet snel hulp voorhanden is.

10 Gegeneraliseerde angststoornis
Een gegeneraliseerde angststoornis heb je wanneer je je voortdurend zorgen maakt om allerlei zaken. Je piekert je suf. Dat kan gaan om je financiële situatie, om de gezondheid van je ouders of kinderen, om je werk, om het onderhoud van je woning, om een ruzie in de familie enzovoorts. Net als de andere angststoornissen maakt dit gepieker vaak dat je je steeds somberder, gejaagder en rustelozer gaat voelen. Angststoornissen gaan nogal eens met een depressie gepaard. Veel mensen geven aan dat de angst er eerst was en pas daarna de depressie.

11 Gaan naar Zoekopdracht angsttest.


Download ppt "Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 7"

Verwante presentaties


Ads door Google