De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Trappisten en hun bieren. De buitenlandse trappisten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Trappisten en hun bieren. De buitenlandse trappisten"— Transcript van de presentatie:

1 Trappistenbieren Novice Nico & Pater Pieter-Jan

2 Trappisten en hun bieren

3 Kennen jullie de 6 Belgische Trappistenbieren?

4 En kennen jullie de 5 niet Belgische Trappistenbieren?

5 Trappistenkloosters en hun bieren

6 Bier degusteren: kijken EBC is een maat voor de kleur van mout en bier en is een afkorting van European Brewery Convention (een organisatie van grote brouwerijen in Europa). 1 EBC komt overeen met de kleur van 1 ml jodium opgelost in 100 ml water.

7 Bier degusteren: ruiken, proeven en kijken kijken:schuim - kleur ruiken:geur proeven:smaak en aroma mondgevoel nasmaak

8 Bier degusteren: proeven Ongevoelig voor zoete smaak Bijzonder gevoelig voor zoete smaak Bijzonder gevoelig voor zure smaak Ongevoelig voor zure smaak Ongevoelig voor zoute smaak Bijzonder gevoelig voor zoute smaak Bijzonder gevoelig voor bittere smaak Ongevoelig voor bittere smaak

9 Bier degusteren: smaak

10 Degustatie

11 Engelszell Abdij: Stift Engelszell in Engelhartszell (Oostenrijk)

12 Engelszell: geschiedenis -Tussen 1293 en 1786: cisterciënzer abdij - 19de eeuw: in privé handen - Vanaf 1925 zijn monniken weer in de abdij ingetrokken, na verkoop van de adbij aan de Duitse Trappisten van de Abdij Oelenberg in de Elzas. -Tweede WO: het klooster werd gesloten 73 monniken werden gearresteerd en verdreven. Vijf broeders werden naar een concentratiekamp gedeporteerd, vier van hen lieten er het leven. - Na de tweede WO: 23 monniken terug naar Engelszell, versterkt door 15 Duitse Trappisten die gevlucht waren vanuit de Abdij Mariastern in Bosnië (Yoegoslavië). - Bierbrouwen (opnieuw) gestart in 2012.

13 Engelszell: bieren - Diepe, kastanjebruine kleur. - Honing uit de regio en een speciale gist uit het wijngebied van de Franse Elzas toveren een prachtig zoetzuur smaakspel op de tong. - Afdronk: licht-bitter, kruidig met chocolade-aroma. - 9.7 vol % -Intens roodbruine kleur, doet denken aan een zonnige herfstdag in het Donau-dal. - Neus: hop en karamel van de mout - De hop uit de Elzas geeft haar krachtige, kruidige smaakpalet vrij. - Een lange, droge en bittere afdronk. - 6.9 vol. % -Heldere, goudgele kleur met een compacte en sneeuwwitte schuimkraag. - Intense fruitaroma’s van de trappistengist in de neus en een aangename bitterheid op de tong. - Heerlijk kruidige, prikkelende afdronk. - 5.5 vol. % Degustatie !

14 De geschiedenis van Trappisten

15 Oorsprong van de trappistenorde -529: Benedictus van Nursia de abdij Monte Cassino → regel van Benedictus - 10 de eeuw: algemeen verval, herstel via hervormingsbeweging → cisterciënzers (witte monniken) -Vanaf midden 13 de eeuw: opnieuw verval door opkomst cultuur & wetenschappen. Opnieuw hervormingsbewegingen, zoals die van dom de Rancé, die aan de basis ligt van de orde der trappisten. - De Rancé werd in 1664 abt van de abdij La Trappe in Frankrijk. Hij ging terug naar de oorspronkelijke idealen van de Cisterciënzerorde → richting van de strikte observantie. - Voorliefde voor handenarbeid. Oorspronkelijk alleen zuiver water, maar vanaf 1667 werd ook de drank van de streek toegelaten (milde observantie). - 1789 (Franse revolutie): afschaffing van de kloosterordes. -Augustin de Lestrange (abdij La Trappe) trok naar Zwitserland om daar een nieuwe abdij te stichten.

16 Oorsprong van de trappistenorde -1793: bedoeling om in de Nieuwe Wereld kloosters te stichten. Ze vonden echter geen schip en strandden in Antwerpen → stichting van Westmalle - Terugkeer naar de oorspronkelijke strenge regels - 1803: Reis naar Amerika, met Baltimore als bestemming → vanuit die groep is ook Spencer ontstaan. - 1815 (nederlaag Napoleon): terugkeer naar de abdijen. - 1827: overlijden de Lestrange. Terugkeer naar de minder strenge regels van de Rancé. - 1836: eerste bier brouwende trappistenabdij (Westmalle). Regel van Benedictus: monikken moeten zelf in hun levensonderhoud voorzien. Vermits echter geen enkele abdij daartoe in staat is, mogen ze overschotten verkopen. Met de opbrengst kan men dan aanschaffen wat men niet zelf kan maken. → verkoop van kaas, likeuren,... en bier !

17 1) als het wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij 2) onder toezicht van monniken 3) en er een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat Bier is pas een trappistenbier als…

18 Degustatie

19 Zundert Abdij: Maria Toevlucht in Zundert (Nederland)

20 Zundert: geschiedenis - Dom Willibrord van Koningshoeven stichtte in 1899 ene klooster als toevluchtsoord voor uitgedreven Franse monniken (‘Maria Toevlucht’ in Zundert). - Moeilijke beginjaren (financiële problemen in Koingshoeven en Zundert). Veel monniken trokken naar Westmalle. - Door stortingen terugkeer naar Zundert en in WO II opvang van de monniken van Westmalle. - Bij het zoeken naar nieuwe bronnen van inkomsten werd besloten om bier te brouwen (2013)

21 Zundert: bier - Slecht één bier, zoals Orval dus. -Koperkleurig bier - Neus: zeer gesloten, pas na walsen komt lichte bitterheid en kruidigheid boven. - Smaak: perfect evenwicht van bitterheid, kruidigheid en karameltoetsen. -8 vol % Degustatie !

22 BROUW- WATER MOUT HOP GIST De ingrediënten van bier

23 De ingrediënten: Water voor 1 liter bier is  7 liter water nodig  vroeger was watercorrectie onmogelijk  de brouwmethode moest aangepast worden aan het beschikbare water  het brouwwater bepaalde het biertype - Munchenertype - Dortmunter - Oudenaards - Pilzen - Pale Ale (Burton on Trend) - Wiener  nu kan het brouwwater op maat bereid worden

24 De ingrediënten: Gerst 250 gr./l. voor bier van 5° Onbruikbaar in natuurlijke vorm. Mouten: weken/bevochtigen, kiemen, drogen Droogtemperatuur bepaalt kleur en smaak

25 De ingrediënten: Hop 110-350 gr./hl. Klimplant die familie is van hennep Tweehuizige plant: hopbel = vrouwelijke bloemtros Bitterheid + langere bewaring Keuze uit 80-tal variëteiten

26 De ingrediënten: Gist Misschien wel belangrijkste ‘grondstof’. Suikers voor 75-95% omzetten in alcohol en koolzuurgas. Kunnen fruitige esters opwekken. Bron van o.a. B1, B2, B3, B5, B6. Vier gistingswijzen: -Lage gisting (S. Carlsbergensis) -Hoge gisting (S. Cerevisiae) -Spontane gisting (Brettanomyces) -Gemengde gisting (hoog + melkzuurflora) Hergisting op fles

27 Het brouwproces

28 Het Brouwproces

29

30

31 Caloriën in dranken

32 Degustatie

33 La Trappe Abdij: Abdij O.L.Vrouw van Koningshoeven, Berkel-Enschot(Nederland)

34 La Trappe: geschiedenis -Verkiezingen 1879 in Frankrijk: overwinning van de anti-klerikalen. Abdij Sainte-Marie-du Mont (Katsberg) zoeken een toevluchtsoord → boerderijencomples ‘De Schappkooi’ bij Tilburg. - 1881 stichting Koningshoeven, eerste trappistenklooster in Nederland. - Schrale landbouwgrond → zoektocht naar andere b ron van inkomsten → brouwerij in 1885(Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay en Katsberg brouwden toen al bier). -Na veel problemen overname door Artois in 1969. - Afkoop van Artois in 1980 en nieuwe start met bieren van hoge gisting.

35 La Trappe: bieren - Tripel: donkerblonde Trappist met een fruitige bitterzoete smaak. 8% vol. Alc. - Quadrupel: vol en mild en aangenaam bitter. Quadrupel wordt afgevuld op jaartal. 10% vol. Alc. - Bockbier: herfstbier, gebrouwen sinds 2004.De geur is moutig met op de achtergrond een "groene geur" van aromatische hopsoorten. De kleur is dieprood en de smaak is vol door de gebruikte hop. De afdronk is licht bitter door de gebrande mout en hop. 7,3% vol. alc. -Witte Trappist: zeer aromatische hopsoorten,fris karakter. Witte Trappist wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en gist na op de fles. 5,5% vol. Alc. - Isid'Or: in 2009 speciaal ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan ontwikkeld Een lichtzoetig amberbier met caramelnote. Het bier is zacht bitter van smaak en heeft een fruitige afdronk. La Trappe Isid’or is gebrouwen met eigen gekweekte Perle hop. 7,5% alcohol. - Puur: de eerste biologische trappist. Een doordrinkbaar, fris-hoppig, licht bier. 4,7% alcohol - Blond: blond bier van hoge gisting.Gebruik van verfijnde hopsoorten waardoor het bier een zacht bittere afdronk heeft. Kenmerkend is de frisse doch aromatische geur. 6,5% vol. alc. -Dubbel: donker robijnrood, een zacht aromatisch maar bovenal fris karakter. 6,5% vol. Alc. Degustatie !

36 Degustatie

37

38 Tre Fontane Abdij: Abdij Tre Fontane, Rome (Italië)

39 Tre Fontane: geschiedenis - Legende: wordt gezegd dat de apostel Paulus op deze plek door keizer Nero onthoofd zou zijn. Toen zijn hoofd op de grond viel stuiterde hij drie keer. Op de plek waar zijn hoofd de grond raakt ontstond er een fontein. -Sinds het prille begin van de christelijke jaartelling een heilige plaats en rond de 6e eeuw werd het eerste klooster werd gebouwd, naast de kerk van Sint-Paulus. -In 1868 werden de trappisten verantwoordelijk voor het herstel van het religieuze leven in de abdij. Ze plantten meer 125.000 bomen van eucalyptus. Ze ontwikkelde ook een reeks economische activiteiten zoals de productie van chocolade en olie. - Er wordt bier gebrouwen sinds 2015.

40 Tre Fontane: bier -Diepgouden kleur met een enigszins fruitige smaak, geaccentueerd door het eucalyptusaroma. - De bitterheid van de hop houdt de zoetheid in evenwicht en het hoge koolzuurgehalte zorgt voor een aangenaam droge finale op het gehemelte. - De mild-zoete afdronk wordt veroorzaakt door het eucalyptuskruid dat dankzij haar verzachtende toets, de smaak zuivert en verfrist. - Alcoholpercentage : 8.5 ° Degustatie !

41 Degustatie

42 Spencer Abdij: Saint Joseph's Abbey, Spencer (USA)

43 Spencer: geschiedenis -Ontstaan in 1825 als eerste trappistenklooster in Noord- Amerika. - 1858: 8 monniken uit West-Vleteren sluiten aan - 1950: verhuis naar actuele vestiging in Spencer - Er wordt bier gebrouwen sinds oktober 2013.

44 Spencer: bieren - Ale: eerste amerikaanse trappistenbier. Blond, 6 vol %. - Holiday Ale: roodbruin bier, 9 vol % - Imperial Stout: donderbruin bier, 8.7 vol % - India Pale Ale: goudblond bier, 7.2 vol %. Gebruik van drie hopsoorten. - Feierabendbier:eerste trappist pils, beschikbaar in de zomer van 2016. Degustatie !

45 Info: wat is een ‘IPA’ ? Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese koloniën en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht.17e eeuwEngeland Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India - te lang om het gewone bier goed te houden.zeilschip Nu wisten de Engelse brouwers dat het bier langer houdbaar bleef door er meer hop aan toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was.hop Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Ale. Veel later ontstond India Pale Ale.18e eeuw


Download ppt "Trappisten en hun bieren. De buitenlandse trappisten"

Verwante presentaties


Ads door Google