De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid."— Transcript van de presentatie:

1 Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid

2 Leerdoelen Je benoemt wat zelfredzaamheid en samenredzaamheid zijn. Je stimuleert de zelfregie van cliënten en mantelzorgers. Je benoemt wat de Wet maatschappelijke ondersteuning voor jouw houding als professional betekent. Je brengt samen met cliënten en mantelzorgers hun netwerk in kaart. Je ondersteunt cliënten en mantelzorgers bij het uitbreiden en versterken van hun netwerk.

3 Film ‘Hulpeloos op de automatische piloot’

4 Help mensen hun eigen leven te leiden Stellingen Kansen en risico’s Begrippen Vier elementen van zelfregie Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Wat vraagt dit van jou? Netwerk in kaart brengen Netwerk versterken Zelfredzaamheid en technologie

5 Stellingen ‘Mensen kunnen veel meer zelf dan we (en zijzelf) denken.’ ‘Iemand die ondersteuning nodig heeft, kan vrijwel altijd samen met zijn persoonlijke netwerk passende oplossingen bedenken.’ ‘Mensen die ondersteuning nodig hebben, moeten deze zoveel mogelijk van familie, vrienden of buren krijgen.’ ‘Het is goed dat de overheid verwacht dat mensen meer voor elkaar zorgen.’

6 Kansen en risico’s Wat zijn kansen/positieve kanten van meer nadruk op zelf- en samenredzaamheid? Wat zijn risico’s?

7 Begrippen Zelfredzaamheid: Het vermogen om je in je leven zelf te redden. Samenredzaamheid: Het vermogen om je in je leven zelf te redden met hulp van mensen in jouw netwerk. Eigen kracht: Je talenten en je mogelijkheden om zelf oplossingen te bedenken voor situaties. Zelfregie: Zelf richting geven aan je leven, ook wanneer je een beroep op anderen moet doen om zelfredzaam te kunnen zijn.

8 Vier elementen van zelfregie Kracht Drijfveren Zeggenschap Met het netwerk

9 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De uitgangspunten: Ga uit van en ondersteun de eigen kracht, de eigen regie van burgers (met beperkingen). Benut en ondersteun het netwerk/de mantelzorgers. Benut en ondersteun vrijwilligers. Zet zo min mogelijk professionele ondersteuning in.

10 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

11 Wat vraagt dit van jou? Jouw basishouding: De wensen en behoeften van de cliënt zijn jouw uitgangspunt. Je gaat uit van mogelijkheden. Je kijkt verder dan je cliënt alleen. Je kijkt ook naar de mogelijkheden van: -het netwerk van de cliënt -de initiatieven en voorzieningen in de buurt -technologische hulpmiddelen

12 Wat vraagt dit van jou? Jouw kwaliteiten: Je herkent en erkent de eigen kracht van de cliënt en je helpt de cliënt deze te benutten. Je brengt het eigen netwerk van de cliënt in kaart en samen bepalen jullie hoe dit netwerk te benutten. Je betrekt vrijwilligers en brengt ze in contact met de cliënt en mantelzorger. Je stemt goed af met de cliënt en mantelzorger.

13 Wat zou jij doen?

14 Netwerk in kaart brengen Wat doe je graag? Wat kun je goed? Hoe was dat vroeger? Wat betekent zij voor jou? Hoe is het contact tot stand gekomen? Kies een manier die aansluit bij de cliënt/mantelzorger.

15 Netwerk in kaart brengen Tips: Begin heel open: wie zijn belangrijk in het leven van de cliënt? Laat je leiden door de wensen en voorkeuren van de cliënt. Wie wil hij in zijn netwerk hebben? Kijk of het netwerk van de cliënt/mantelzorger al eerder in kaart is gebracht, voordat je het zelf gaat doen. Maak het netwerk zichtbaar en breng het regelmatig ter sprake.

16 Netwerk versterken Hoe maak je bestaande netwerken sterker? De mogelijkheden: Vergroot de betrokkenheid. Bespreek het als een relatie verstoord is en hef praktische blokkades voor contact op. Verdiep contacten.

17 Zelfredzaamheid en technologie Film over zelfredzaamheid en technologie


Download ppt "Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid."

Verwante presentaties


Ads door Google