De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hofcultuur 4. Verhalen aan het hof ARTHistory. Ars Poëtica Weinig vernieuwingen qua toneel. Tragedies volgens regels van Griekse filosoof Aristoteles:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hofcultuur 4. Verhalen aan het hof ARTHistory. Ars Poëtica Weinig vernieuwingen qua toneel. Tragedies volgens regels van Griekse filosoof Aristoteles:"— Transcript van de presentatie:

1 Hofcultuur 4. Verhalen aan het hof ARTHistory

2 Ars Poëtica Weinig vernieuwingen qua toneel. Tragedies volgens regels van Griekse filosoof Aristoteles: Ars Poëtica.  Speelt zich af op een plek  Tijdsduur van 24 uur  Een verhaallijn (niet zoals in “GTST”)  Werkt toe naar climax of anticlimax  Men moet zich kunnen identificeren  De eindsituatie van de hoofdpersoon moet het omgekeerde zijn van de beginsituatie  Opgebouwd uit 5 bedrijven  Proloog (inleiden) en epiloog (samenvatten)

3 Theatergebouwen Professionalisering van het theater -> Bouwen van “klassieke” theaters in Italië. Teatro Olimpico van Palladio te Vincenza. Perfecte reconstructie van een Grieks-Romeins theater:  Decorwand van de stad Thebe  Ondiepe toneelvloer  Halfronde, oplopende tribune voor publiek  Plafondschildering van lucht (klassiek toneel was openlucht)

4 Teatro Olimpico van Palladio te Vincenza.

5

6

7 Theatergebouwen Teatro Olimpico van Palladio te Vincenza. Geen succes doordat er geen mogelijkheid was tot special effects die juist in opkomst waren (toneelmachines). Ook wilde men beschilderde decors die gemakkelijk te verwisselen waren. In het Engelse theater, The Theatre, is het gemakkelijker.  Geen dak  Verhoogd podium  Aan 3 kanten naar het podium kijken  Toeschouwers uit hogere kringen kunnen in de loges

8 The Theatre, Engels theater.

9 Hier is Shakespeare bekend geworden.  Historiestukken  Tragedies  Komedies Shakespeare in love

10 The Theatre, Engels theater. Hier is Shakespeare bekent geworden.  Historiestukken  Tragedies  Komedies

11 Erotiek terug in de kunst Renaissance -> niet langer alleen de Kerk als opdrachtgever. Nieuw cultureel klimaat: schoonheid van het lichaam. Ovidius’”Metamorfosen” Klassiek Romeinse schrijver biedt inspiratie. Metamorfosen gaat over gedaanteveranderingen van figuren uit de Griekse mythologie. Oppergod Jupiter

12 Jupiter, overmand door wellust en hartstocht gaat achter mooie meiden aan zoals Danaë, Lo en Europa. Om de maagden te kunnen veroveren, vermond Jupiter zich in allerlei gedaanten. Wanneer Juno, de vrouw van Jupiter, hier achter komt neemt ze wraak. Dit bekoelt ze op de onschuldige meisjes.

13 Jupiter maakt zijn entrée in Danae's kamer - Joachim Wtewael

14 Jupiter en Danae's - Hendrick Goltzius - 1603

15 Danae - Rembrandt -1636-1647

16 Jupiter en Danaë - Giovanni Battista Tiepolo - 1736 - Roccoco

17 Wanneer Juno, de vrouw van Jupiter, hier achter komt neemt ze wraak.

18 Dit bekoelt ze op de onschuldige meisjes.

19

20 La Primavera In opdracht van de De Medicifamilie”schildert Botticelli “La Primavera” (de lente). Het was een huwelijksgeschenk. De hartstochtelijke Zephyr neemt de nimf Chloris met geweld tot zijn vrouw. Hij heeft spijt en zij veranderd in Flora, de bloemengodin. Een huwelijk begint met tegenspoed maar komt uiteindelijk toch nog goed. Er werd niet getrouwd uit liefde (macht, geld, nageslacht).

21

22 La Primavera Het eerste Renaissancistisch werk dat heidense goden levensgroot afbeeldt. Vrouwen worden sensueel afgebeeld. Men probeert toch verbaden te leggen met het Christendom. Er zijn verschillende interpretaties mogelijk. Kracht van het schilderij: mystiek.


Download ppt "Hofcultuur 4. Verhalen aan het hof ARTHistory. Ars Poëtica Weinig vernieuwingen qua toneel. Tragedies volgens regels van Griekse filosoof Aristoteles:"

Verwante presentaties


Ads door Google