De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bijbelboek Job Het einde. 1.Waarom pijn en lijden? 2.Hoe omgaan met tegenslagen? 3.Hoe omgaan met iemand die lijdt? 4.Waar is God? Hoe is God?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bijbelboek Job Het einde. 1.Waarom pijn en lijden? 2.Hoe omgaan met tegenslagen? 3.Hoe omgaan met iemand die lijdt? 4.Waar is God? Hoe is God?"— Transcript van de presentatie:

1 Bijbelboek Job Het einde

2 1.Waarom pijn en lijden? 2.Hoe omgaan met tegenslagen? 3.Hoe omgaan met iemand die lijdt? 4.Waar is God? Hoe is God?

3 1.Houd een inleidende gespreksronde over het boek Job: wat weet iedereen erover, hoe reageer je erop, wat onthoud je, wat leer je…? Wat vind je mooi, waar heb je het moeilijk mee? 2.“Niet zoeken naar de zin van het lijden, wel naar de zin van leven en geloof ook in lijden”. Hoe reageert u hierop? Wat is het verschil?

4 “ 7 Nadat de HEER deze woorden tot Job had gesproken, richtte hij zich tot Elifaz uit Teman: ‘Ik ben in woede ontstoken tegen jou en je twee vrienden, omdat jullie niet juist over mij hebben gesproken, zoals mijn dienaar Job. 8 (…)Job, mijn dienaar, zal voor jullie bidden, want ik ben alleen hem goed­ gezind. Dan zal ik jullie niet blootstellen aan schande, ook al hebben jullie niet juist over mij gespro­ken, zoals mijn dienaar Job.’ (…) 10 Nadat Job voor zijn vrienden had gebeden, bracht de HEER een keer in het lot van Job en hij gaf hem het dubbele van wat hij eerder bezat. 11 Al zijn broers en al zijn zusters, en iedereen die hem van vroeger kende, kwamen naar zijn huis om samen met hem te eten; ze schudden hun hoofd en troostten hem, omdat de HEER zoveel ramp­spoed over hem had uitgestort. En elk van hen gaf hem een geldstuk en een gouden ring. 12 De HEER zegende Job in zijn latere leven nog meer dan in zijn vroegere, en zo kreeg Job veertienduizend schapen en geiten, zesduizend kamelen, duizend span runderen en duizend ezelinnen. 13 Ook kreeg hij zeven zonen en drie dochters. 14 De eerste dochter noemde hij Jemima, de tweede Kesia en de derde Keren-Happuch. 15 In het hele land waren geen mooiere vrouwen dan de dochters van Job. En hun vader gaf aan hen een even groot erfdeel als aan hun broers. 16 Hierna leefde Job nog honderdveertig jaar en hij zag zijn kinderen en de kinderen van zijn kinderen opgroeien, tot in het vierde geslacht. 17 En toen stierf Job, oud en verzadigd van het leven.”

5 GOD -Aan het woord in H. 1 en 2 en aan het eind -35 hoofdstukken goddelijke stilte -reageert aan het einde, echter zonder echt antwoord te geven -God (ELOHIM) – Heer (JHWH)

6 1.35 hoofdstukken lang, wanneer Job worstelt in zijn lijden, is er Gods stilzwijgen. Heb jij zelf Gods stilzwijgen ervaren? Zo ja, hoe reageer je daar op? Praat met elkaar over Gods aanwezigheid of zijn stilte… 2.Is er een verschil als je God vooral of uitsluitend ervaart als de ELOHIM (de machtige verheven God) of ook als JHWH (de Verbondsgod die bij de mens wil zijn)? Wat is jouw godsbeeld?

7 SATAN -Satan… of de satan (= tegenstander)? -Verpersoonlijking in het latere Jodendom onder invloed van het Perzische Zoroastrisme ? -Komt enkel voor in H 1 en 2

8 1.Volgende week komen we hierop terug, maar nu al heel even: is er voor jou een verschil als je spreekt over ‘Satan’ of ‘de satan’? 2.Na de eerste twee hoofdstukken komt ‘satan’ niet meer voor in het boek Job… Hoe belangrijk is ‘Satan’ voor jou (en in je kerk) om een en ander te duiden of uit te leggen?

9 JOB -Een ‘vreemdeling’ -rechtschapen en trouw aan God -Evolueert in zijn geloof en zijn godsbeeld -Klaagt en haalt uit… en krijgt toch een positieve beoordeling van God

10 1.In heel moeilijke omstandigheden evolueert Job in zijn geloof en zijn godsbeeld. Geen God meer van ‘horen zeggen’… Heb jij al zo’n evolutie meegemaakt? Zo ja, deel dit met elkaar. Wat was de aanleiding, hoe ging dat in zijn werk, was het makkelijk, was het moeilijk, wat is er precies veranderd,..? 2.Een ‘vreemdeling’ (niet-Israëliet) als voorbeeld? Wie zou dat vandaag kunnen zijn? 3.Probeer dit kwartaal na te gaan of je soms lijkt op Job… Heb je soms dezelfde reacties (misschien zonder ze hardop te durven uiten)?

11 De Vrouw "Zijn vrouw zei tegen hem: ‘Waarom blijf je zo vroom? Vervloek God toch en sterf.’ (2:9)

12 Kun je begrijpen dat iemand onder bepaalde omstandigheden de neiging heeft om alles overboord te gooien? Vind je dat we iemand zijn of haar onbegrip, bitterheid en opstandigheid moeten gunnen? Waarom wel / niet? Is daar ruimte voor in de kerk?

13 Vrienden Eerst empatische stilte Eerst empatische stilte Trekken ten aanval zodra Jobs reactie anders is dan ze verwachten Trekken ten aanval zodra Jobs reactie anders is dan ze verwachten Traditioneel religieus discours Traditioneel religieus discours

14 1.Heb je zelf al meegemaakt dat een traditioneel vroom discours het mensen in bepaalde situaties extra moeilijk maakt? Kun je voorbeelden geven? Denk bijvoorbeeld aan traditionele antwoorden in welbe­ paalde probleemsituaties. 2.Neem de komende weken de tijd om diepgaand na te denken over hoe we mensen tot troost, bemoediging, hulp… kunnen zijn wanneer deze moeilijke, pijnlijke tijden beleven, en dan ook soms reacties hebben die we niet verwachten…

15 Kan ‘nieuwe zegen’ wat verloren ging doen vergeten? Kan ‘nieuwe zegen’ wat verloren ging doen vergeten? Loopt het verhaal altijd goed af voor een gelovige? Loopt het verhaal altijd goed af voor een gelovige?

16 1.Eind goed, al goed… toch? Voor een (goede) gelovige loopt een probleemsituatie altijd goed af, toch? Wat is jouw ervaring op dit vlak? 2.En wat als een situatie niet goed afloopt (ziekte of overlijden, materieel verlies,…)? Is er dan altijd een verband met trouw of ontrouw aan God? 3.Soms is de teneur van een preek tijdens een rouwdienst: we moeten niet treuren… er is immers de opstanding. Hoe regeer je hierop? Wat is het belang en wat zijn de beperkingen van een geloof in het door God beloofde herstel van alle dingen? Bestaat het gevaar dat ‘godsdienst’ verwordt tot een soort zoethouder (‘verdraag alles, later komt het wel goed’)?


Download ppt "Bijbelboek Job Het einde. 1.Waarom pijn en lijden? 2.Hoe omgaan met tegenslagen? 3.Hoe omgaan met iemand die lijdt? 4.Waar is God? Hoe is God?"

Verwante presentaties


Ads door Google