De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gewervelde dieren Tweezijdig symmetrisch. Gewervelde dieren Inwendig skelet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gewervelde dieren Tweezijdig symmetrisch. Gewervelde dieren Inwendig skelet."— Transcript van de presentatie:

1 Gewervelde dieren Tweezijdig symmetrisch

2 Gewervelde dieren Inwendig skelet

3 Gewervelde dieren Wervels

4 Rijk: dierenrijk 1.Vissen 2.Amfibieën 3.Reptielen 4.Vogels 5.Zoogdieren Afdeling:Gewervelde dieren Klasse:

5 Vissen halen adem met kieuwen

6 Vissen hebben schubben met een slijmlaag

7 hebben vinnen Vissen

8 leggen eieren zonder schaal

9 Amfibieën 1.Kikkers 2.Salamanders 3.Padden

10 Amfibieën hebben als jong dier (larve) kieuwen en als volwassen dier longen maken gedaanteverwisseling (metamorfose) door leggen eieren in het water Beeldbank Clipscherm

11 Amfibieën kale huid 4 poten

12 Reptielen halen adem met longen leggen eieren op het land

13 Reptielen huid heeft schubben 4 poten (behalve slangen)

14 Reptielen 1.Krokodillen 2.Schildpadden 3. Slangen 4.Hagedissen

15 Reptielen 1.Waarom hoort een salamander niet en een hagedis wél tot de reptielen? Een hagedis zul je nooit onder water zien. Salamanders zijn juist wél echte waterdieren. Ze komen soms ook aan land, maar hebben niet de duidelijke schubben die je vooral op de kop van een hagedis goed kunt zien. Amfibieën kunnen onder water adem halen door hun huid.

16 Reptielen 1.Waarom zeggen we niet dat de schildpad een uitwendig skelet heeft? 2.Hij heeft toch een schild? Omdat een schildpad een inwendig skelet heeft. Zijn schild bestaat eigenlijk uit hele dikke, vergroeide schubben.

17 Vogels halen adem met longen

18 Vogels hebben een huid met veren

19 Vogels Het hoofdbestanddeel van veren is keratine, een eiwit waaruit ook de schubben van reptielen gemaakt zijn. De veren van een vogel zijn in 4 verschillende soorten onder te verdelen. De eerste soort is dons.dons

20 Vogels De tweede soort zijn dekveren, deze geven de vogel stroomlijning en houden ook nog warmte vast.dekveren De slagpennen zijn de derde soort en geven lift en stuwkracht, zodat de vogel kan vliegen.slagpennen De laatste soort zijn staartpennen. Deze veren zorgen dat de vogel kan sturen, geven lift en stabiliteit. De vogel gebruikt ze verder om te remmen. staartpennen

21 Vleugels Vogels hebben veel verschillende vleugelvormen. Struisvogel: korte, stompe vleugels om het evenwicht te bewaren Pinguin: platte, dunne vleugels als peddels

22 Vleugels Roofvogels en ooievaars: brede vleugels om te zweven op opstijgende, warme lucht

23 Snavels Iedere vogel heeft zijn eigen voedingsgewoonten. Zo zijn er vinken (zaadeter), toekans(vruchteneter), zwaluwen(insecteneter), meeuwen ( viseter), roofvogels ( vleeseter) en de kraaien ( alleseter).

24 Snavels als werktuig De dolkvorm (reiger) lang, spits en krachtig. Eendachtigen, is uiterst geschikt om te grazen. Papegaaiachtigen, om goed te kunnen klimmen en te knagen. De kluut heeft een omhoog gekrulde snavel om diertjes uit de modder te zeven. De pelikaan ontwikkelde een soort schepnet van zijn ondersnavel, dit om makkelijker te kunnen vissen. De gekruiste snavel van de kruisbek om dennenappels open te breken.

25 Vogels Alle vogels leggen eieren met een kalkschaal. Ze worden in een nest gelegd en met de lichaamswarmte van moeder uitgebroed. De struisvogel daarentegen laat zijn eieren in een zand- en bladernest achter en de zon broedt alles uit. Andere vogels, zoals de koekoek, maken gebruik van pleegouders en laten anderen hun kroost grootbrengen.

26 Zoogdieren halen adem met longen

27 Zoogdieren hebben 4 poten huid met haren om warm te blijven

28 Zoogdieren geven hun jongen moedermelk


Download ppt "Gewervelde dieren Tweezijdig symmetrisch. Gewervelde dieren Inwendig skelet."

Verwante presentaties


Ads door Google