De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenkracht80+ Hoe kunnen de oudste generaties meedoen en van betekenis zijn in de gemeenschap? Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenkracht80+ Hoe kunnen de oudste generaties meedoen en van betekenis zijn in de gemeenschap? Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese."— Transcript van de presentatie:

1 Samenkracht80+ Hoe kunnen de oudste generaties meedoen en van betekenis zijn in de gemeenschap? Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie (mededeling) ligt Uitsluitend bij de auteur(s); de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat

2 Debat of dialoog? Dialoogpartners: Onderzoeken een vraagstuk Geven elkaar de ruimte om te spreken Stellen vragen om elkaar te begrijpen Vatten elkaars opmerkingen samen Zeggen alleen wat ze werkelijk vinden Spreken zo begrijpelijk mogelijk Geven vaak voorbeelden op grond van eigen ervaringen Streven naar wederzijds begrip Debaters: Overtuigen elkaar van het eigen gelijk Eisen spreektijd op Zien spreektijd van een ander als verloren tijd Ondergraven elkaars standpunten Vallen elkaars argumenten aan Maken het standpunt van een ander onbegrijpelijk Streven naar instemming voor hun eigen standpunten

3

4 Dialoogvraag Wat betekent ‘meedoen en van betekenis zijn’ voor 80+ ouderen in de gemeenschap?

5 Centrale dialoogvraag Wat betekent ‘meedoen en van betekenis zijn’ voor 80+ ouderen in de gemeenschap? Dialoogvragen 1.Hoe kan meedoen en van betekenis zijn er concreet uitzien in het dagelijks leven van 80+ ouderen? 2.Waarom in welke situaties voelt meedoen prettig? Kan het ook als een belasting voelen? 3.Wie of wat kan meedoen en van betekenis zijn voor 80+ ouderen stimuleren en belemmeren? 4.IK: wat kan ik zelf doen als ik merk dat meedoen en van betekenis zijn lastiger voor me wordt? 5.WIJ: Wat kunnen wij doen? Zijn er in de omgeving van 80-plussers voldoende mogelijkheden voor meedoen en van betekenis zijn? Wat zou er kunnen / moeten gebeuren?

6 ‘Het belangrijkste is dat ik er nog toe doe. Ik wil gezien worden, me erkend voelen en iets kunnen betekenen voor een ander.’ (Uit interview vooronderzoek Samenkracht80+) ‘Wat heb ik aan een langere levensverwachting als ik alleen maar thuis zit? Help mij liever om iets zinvols te vinden, een plek waar ik iets kan bijdragen.’ (Uit Zorg en Welzijn, juni 2015)

7 Waaraan merk ik dat ‘meedoen’ (in werk, vrijwilligerswerk of vrije tijd) soms lastig (vermoeiend) is? Wat kan ik doen om het vol te houden? Geef elkaar tips!


Download ppt "Samenkracht80+ Hoe kunnen de oudste generaties meedoen en van betekenis zijn in de gemeenschap? Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese."

Verwante presentaties


Ads door Google