De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Partners For Preventive Risk Management. Partners for Preventive Risk Management Dagelijks werken vele mensen in een besloten ruimte. Onder een ‘besloten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Partners For Preventive Risk Management. Partners for Preventive Risk Management Dagelijks werken vele mensen in een besloten ruimte. Onder een ‘besloten."— Transcript van de presentatie:

1 Partners For Preventive Risk Management

2 Partners for Preventive Risk Management Dagelijks werken vele mensen in een besloten ruimte. Onder een ‘besloten ruimte’ wordt verstaan: Een gesloten of deels open omgeving met een al dan niet vernauwde toegang, die niet ontworpen is voor het verblijf van personen, en waar activiteiten plaatsvinden die risico’s met zich meebrengen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.

3 Partners for Preventive Risk Management Besloten ruimten komen in vele bedrijfstakken voor, in industriële gebouwen maar ook in woningen. Het is belangrijk dat personen die betrokken zijn bij het betreden van besloten ruimten, deze ook als zodanig herkennen. Besloten ruimten zijn onder normale omstandigheden van de omgeving afgesloten, maar worden toch regelmatig betreden voor inspecties, reparaties, schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

4 Partners for Preventive Risk Management Voorbeelden van besloten ruimten zijn:  kruipruimten onder gebouwen  mestkelders en giertanks op agrarische bedrijven  rioleringsstelsels  sleuven met pijpleidingen  reactieketels en opslagtanks in bijvoorbeeld de (petro)chemische industrie

5 Partners for Preventive Risk Management Voorbeelden van besloten ruimten zijn:  tankwagens voor vervoer van vloeistoffen, vaste stoffen en gassen  dubbele wanden en sommige andere ruimten op schepen, bijvoorbeeld boeg- schroefruimten  putten en sleuven dieper dan 1 meter

6 Partners for Preventive Risk Management

7 In besloten ruimten kan een gevaarlijke atmosfeer aanwezig zijn (of door werkzaamheden ontstaan), waardoor in of nabij de openingen van de ruimten een levensbedreigende situatie of ernstige gezondheidsschade kan worden veroorzaakt. Bij het werken in besloten ruimten geldt in de meeste gevallen dat van de genoemde gevaren er verscheidene tegelijkertijd kunnen optreden.

8 Partners for Preventive Risk Management Verstikking Verstikkingsgevaar ontstaat wanneer er in een besloten ruimte niet voldoende zuurstof aanwezig is. Onder normale omstandigheden bestaat de omgevingslucht voor 21 volumeprocent (21 vol.%) uit zuurstof. Voor het veilig betreden van een besloten ruimte moet er minimaal 18 vol.% zuurstof aanwezig zijn.

9 Partners for Preventive Risk Management Verstikking Verstikkingsgevaar ontstaat wanneer er in een besloten ruimte niet voldoende zuurstof aanwezig is. de zuurstof is gebruikt in chemische of biologische reacties; roesten van metalen delen gistingsprocessen rottingsprocessen (gierkelders) het kiemen van granen, zaden, etc.

10 Partners for Preventive Risk Management Verstikking Verstikkingsgevaar ontstaat wanneer er in een besloten ruimte niet voldoende zuurstof aanwezig is. de ruimte is gevuld of gevuld geweest met inerte gassen voor: het leegdrukken van de besloten ruimte; het verminderen van het brand- en explosiegevaar; het beschermen van het in de besloten ruimte aanwezige product.

11 Partners for Preventive Risk Management bedwelming of vergiftiging Veel stoffen die in besloten ruimten worden opgeslagen kunnen een schadelijke werking op het menselijk lichaam hebben. Hetzelfde geldt voor de gassen en dampen die gevormd worden door rottings- of gistingsprocessen in bijvoorbeeld (gier)kelders, gistingskuipen en rioolsystemen. Deze gassen en dampen kunnen bovendien explosieve damp/ luchtmengsels vormen.

12 Partners for Preventive Risk Management bedwelming of vergiftiging Deze schadelijke stoffen kunnen op verschillende manieren het menselijk lichaam binnendringen, namelijk door:  de luchtwegen  de huid  het spijsverteringskanaal

13 Partners for Preventive Risk Management bedwelming of vergiftiging In hoeverre er na het binnendringen schade aan de gezondheid wordt veroorzaakt, wordt bepaald door:  de giftige eigenschappen van de stof  de opgenomen dosis  de duur van de blootstelling

14 Partners for Preventive Risk Management bedwelming of vergiftiging Bij blootstelling aan schadelijke stoffen mag de wettelijke of bestuurlijk vastgestelde grenswaarde (de Maximaal Aanvaarde Concentratie - MAC-waarde) niet worden overschreden.

15 Partners for Preventive Risk Management brand of explosie Het gevaar voor brand of explosie is aanwezig wanneer er in de besloten ruimte vluchtige brandbare vloeistoffen of gassen hebben gezeten. Voor het optreden van een brand of explosie zijn drie factoren tegelijk nodig:

16 Partners for Preventive Risk Management brand of explosie  brandbare stof;  zuurstof;  ontstekingsbron van voldoende hoge temperatuur en energie.

17 Partners for Preventive Risk Management brand of explosie Ook nadat de ruimte is gespoeld met water of met lucht, kan nog een brandbaar of explosief damp/ luchtmengsel ontstaan door het vrijkomen van dampen of gassen uit roestlagen of achtergebleven stoffen. Dit gevaar is groter naarmate er op enige wijze wordt verwarmd, bijvoorbeeld doordat de zon enige tijd op de tank heeft geschenen.

18 Partners for Preventive Risk Management brand of explosie Het vrijkomen van dampen treedt verder op wanneer:  roestlagen worden verwijderd;  verflagen worden aangebracht  sedimenten worden verwijderd Bij deze werkzaamheden kan dus een explosief damp/luchtmengsel ontstaan.

19 Partners for Preventive Risk Management Stofexplosies Een bijzonder gevaar vormen de stofexplosies. Alledaagse stoffen als suiker en graan kunnen, in poedervorm of fijnkorrelig, met lucht gemengd zijn. Ook fijn verdeeld metaalpoeder zoals magnesiumstof kan tot ontploffing komen.

20 Partners for Preventive Risk Management Stofexplosies In een besloten ruimte kan de verbranding overgaan in een explosie. Een dergelijke stofexplosie kan zeer krachtig zijn. Open vuur of vonken kunnen als ontstekingsbron dienen voor een brandbaar of explosief damp/lucht- of stof/luchtmengsel. Ook ondeugdelijke elektrische apparatuur en ontladingen van statische elektriciteit kunnen als ontstekingsbron fungeren.

21 Partners for Preventive Risk Management bewegende delen In besloten ruimten kunnen zich bewegende delen bevinden. Het gevaar bestaat dat deze onverwacht in beweging worden gezet, waardoor personen die zich in de ruimte bevinden kunnen worden gegrepen. Door deze delen te borgen, kan voorkomen worden dat dit gebeurt. (Lock Out Tag Out)

22 Partners for Preventive Risk Management stroomdoorgang (elektrocutie) Het werken in besloten ruimten onder gebruikmaking van elektriciteit brengt een verhoogd risico met zich mee en er zullen dan ook altijd extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Om de veiligheid van de werknemers en/of andere personen zo goed mogelijk te waarborgen is het belangrijk om de gevaren te onderkennen en buitengewone zorg te besteden aan de keuze van het elektrische materieel en een regelmatige inspectie en deskundig onderhoud daarvan.

23 Partners for Preventive Risk Management stroomdoorgang (elektrocutie) Voor werkplekken waar explosiegevaar kan heersen gelden de ATEX 95 en ATEX 137 richtlijnen voor apparaten en beveiligingssystemen. Bij werkzaamheden in ruimten met in hoofdzaak geleidende wanden, plafonds of vloeren en waarin de bewegingsmogelijkheid zo beperkt is, dat men voortdurend in contract is met de geleidende delen, Wordt bij voorkeur gebruikt gemaakt van accu aangedreven handgereedschap.

24 Partners for Preventive Risk Management stroomdoorgang (elektrocutie) Alle verplaatsbare voedingsbronnen van elektrisch materieel in besloten ruimten (transformatoren, generatoren, lasomvormers, etc.) worden buiten deze ruimten opgesteld.

25 Partners for Preventive Risk Management stroomdoorgang (elektrocutie) Voor elektrisch lassen wordt gebruik gemaakt van gelijkstroom verkregen uit een lasomvormer of van een wisselstroom, verkregen uit een lastransformator. Een lastransformator is ofwel voorzien van een spanningsverlagend relais of van een uitvoering waarbij de open boogspanning niet hoger is dan 50 Volt wisselspanning of 120 Volt gelijkspanning. Deze apparatuur wordt buiten de besloten ruimte opgesteld.

26 Partners for Preventive Risk Management vallen, uitglijden Doordat in een besloten ruimte meestal geen sprake is van een vlakke werkvloer, is het gevaar van vallen en uitglijden in verhoogde mate aanwezig. Veelal zullen trappen, leuningen, bordessen en dergelijke besmeurd zijn met de in de ruimte aanwezige resten van stoffen. Ook zijn de ruimten vaak moeilijk te verlichten.

27 Partners for Preventive Risk Management vallende voorwerpen Wanneer in besloten ruimten meerdere mensen op verschillende hoogte werken bestaat het gevaar voor vallende voorwerpen (gereedschap en materialen of onderdelen).

28 Partners for Preventive Risk Management Voordat een besloten ruimte betreden mag worden, moet eerst een risico- inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitgevoerd worden. In deze RI&E moet gekeken worden naar de risico’s met betrekking tot alle gevaren die in deze ruimte op kunnen treden. Naar aanleiding van dit onderzoek moeten in een plan van aanpak passende maatregelen genomen worden om de bijbehorende risico’s te beheersen.

29 Partners for Preventive Risk Management

30 Veilig werken in een besloten ruimte kan alleen wanneer iedereen die de ruimte betreedt ook de risico’s kent. Werken in een besloten ruimte mag dan ook alleen met een werkvergunning.

31 Partners for Preventive Risk Management In de werkvergunning staat vaak:  Werkwijze  Gegevens werkzaamheden: Wie, wanneer, waar en wat voor werkzaamheden worden in de besloten ruimte uitgevoerd

32 Partners for Preventive Risk Management In de werkvergunning staat vaak:  Te nemen preventieve maatregelen zoals o.a.:  Open gaten markeren  Vluchtwegen vrijhouden  Lock Out Tag Out (LOTO) van de elektrische apparatuur  Blokkeren van de bewegende delen  Gebruik van de PBM’S  Etc.

33 Partners for Preventive Risk Management In de werkvergunning staat vaak: Gebruik van hulpvoorzieningen zoals:  Portofoons ( ATEX?)  Telefoon van de mangatwacht inclusief belangrijke telefoonnummers  Gereedschappen  EHBO middelen

34 Partners for Preventive Risk Management In de werkvergunning staat vaak:  Resultaat van de diverse metingen  Verklaring dat de ruimte mag worden betreden De werkvergunning wordt opgesteld en verstrekt door een deskundige of veiligheidskundige.

35 Partners for Preventive Risk Management We werken veilig of we werken niet! Dat geldt natuurlijk voor alle werkzaamheden maar dat geldt zeker voor werkzaamheden in besloten ruimten. Omdat het betreden van een besloten ruimte zo risicovol is zijn de preventieve maatregelen nog belangrijker dan bij werkzaamheden in open ruimten.

36 Partners for Preventive Risk Management daarom nog meer aandacht voor:  De werkvergunning  Niet alleen zonder melden naar binnen  Blijf alert  Altijd een mangatwacht

37 Partners for Preventive Risk Management daarom nog meer aandacht voor:  Bij calamiteiten blijft de mangatwacht buiten om hulp te regelen en gaat NOOIT naar binnen toe. Dit om nog meer slachtoffers te voorkomen  Regelmatig contact met de mangatwacht  Goede communicatiemiddelen inzetten voor het contact met buiten  LRMA  Etc.

38 Partners for Preventive Risk Management.

39 bv Nova Invicta partners for preventive risk management De Liesbosch 18 3439 LC NIEUWEGEIN www.novainvicta.eu 030 633 20 99


Download ppt "Partners For Preventive Risk Management. Partners for Preventive Risk Management Dagelijks werken vele mensen in een besloten ruimte. Onder een ‘besloten."

Verwante presentaties


Ads door Google