De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!"— Transcript van de presentatie:

1 Introductieworkshop Rinelle van den Top

2 Een opwarmer!

3 Waarom Smaaklessen?  Minder aandacht voor voeding  Minder kennis over voedsel  Ongezond eetpatroon  Overgewicht en welvaartsziekten

4 Wat is Smaaklessen?  Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs  Het beleven van voedsel staat centraal Proeven! Ruiken! Horen! Voelen! Kijken!  Positieve en speelse benadering

5 Wat willen we bereiken?  Interesse opwekken  Kinderen willen meer weten over hun eten Bewuste, gezonde en duurzame voedselkeuze

6 Financier Landelijke organisatie Lesmateriaal & onderzoek Regionale steunpunten

7 Een Smaaklesdocent aan het woord

8 De Smaakleskist  Lesmateriaal voor alle klassen  Houdbare- en moeilijk verkrijgbare producten  Posters

9 Lesmateriaal  Lerarenhandleiding  Kopieerbladen  Smaakpaspoort  Smaakdossier

10 Lerarenhandleiding  Vaste onderdelen  Extra onderdelen  Dits en dats  Ongeveer 10 lessen per 2 bouwjaren

11 Smaak GezondheidVoedselkwaliteit Smaaklessen

12 1. Smaak en smaakopvoeding  Wat is smaak?  Wat heeft invloed op smaak?  Culturele aspecten  Culinaire vaardigheden oefenen

13 2. Eten en gezondheid  Wat heb je nodig om gezond te leven?  Verhouding eten en beweging

14 3. Voedselkwaliteit  Herkomst en productie van voedsel  Hygiene en consumentenvaardigheden

15 Samenhang lessen  Cyclische opbouw 3 pijlers komen bij alle groepen terug Opbouwende diepgang  Specifieke focus Pauzehappen en dranken (1/2) Ontbijt en traktaties (3/4) Overblijven en lunch (5/6) Naschool eten en diner (7/8)

16 Inhoud lessen Basis van de didactische lijn:  Kerndoelen primair onderwijs:  34: Zorgdragen voor lichamelijk en psychische gezondheid van henzelf en anderen  35: Redzaam gedragen in sociaal opzicht als verkeersdeelnemer en als consument  39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu  41: Leren over de bouw van planten, dieren, mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen Smaaklessen wordt ook ingezet bij taal- en rekenonderwijs  Competenties verantwoord voedingsgedrag van de Stichting Leerplan Ontwikkeling

17 Structurele inzet Smaaklessen  Smaaklessen koppelen aan andere methoden  Jaarlijks terugkerende activiteit.  Op vrijdag in het creatieve uur

18 Smaaklessen combineren  Beste aansluiting bij natuuronderwijs en wereldoriëntatie  Te gebruiken als vervanging, verdieping of verbreding van: Natuurlijk Wijzer door de Natuur Natuur De Grote Reis Het ei van Columbus Ik en Ko Boekje Smaaklessen combineren met andere methoden.

19 Smaaklessen combineren  Voorbeeld: De methode Natuurlijk  Zie ook: www.smaaklessen.nl/lesmateriaal www.smaaklessen.nl

20 Omgeving betrekken  Betrokkenheid omgeving Ouders Bedrijven  Beleid school / BSO Gezonde traktaties SchoolGruiten Gezond overblijven

21

22 Aanvullende activiteiten

23 SchoolGruiten & EU-Schoolfruit SchoolGruiten  Structureel groenten en fruit eten op school  Dé activiteit om samen groente en fruit te eten in de klas! EU-Schoolfruit  Opstapje naar SchoolGruiten  20-30 x gratis groenten en fruit  Verspreid over 5-10 weken

24 SchoolGruiten & EU-Schoolfruit  Coördinatie vanuit één landelijk steunpunt; Wageningen University  Meer weten? Kijk op www.schoolgruiten.nlwww.schoolgruiten.nl Kijk op www.euschoolfruit.nlwww.euschoolfruit.nl

25 Contact  Ondersteuning via regionale steunpunten  Ondersteuning via www.smaaklessen.nlwww.smaaklessen.nl  Nieuwsbrief op www.smaaklessen.nlwww.smaaklessen.nl  Aanvullende activiteiten

26


Download ppt "Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!"

Verwante presentaties


Ads door Google