De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NIEUWE STROMINGEN Rond de jaren ‘70 verdwijnen veel traditionele opvattingen over wat ‘Kunst’ is Zo ontstonden er veel stijlen en stromingen door elkaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NIEUWE STROMINGEN Rond de jaren ‘70 verdwijnen veel traditionele opvattingen over wat ‘Kunst’ is Zo ontstonden er veel stijlen en stromingen door elkaar."— Transcript van de presentatie:

1 NIEUWE STROMINGEN Rond de jaren ‘70 verdwijnen veel traditionele opvattingen over wat ‘Kunst’ is Zo ontstonden er veel stijlen en stromingen door elkaar.

2 De grootschalige inpakprojecten van Christo: de Pont Neuf in Parijs…

3 de Reichstag in Berlijn…

4 …of het inpakken van eilanden in Biscayne Bay, Miami.

5 Landart: kunst met als uitgangspunt de natuur en de ingrepen die daarin mogelijk zijn. Robert Smithson: Broken Circle, Emmen

6 Marinus Boezem: Groene Kathedraal, Flevoland Met behulp van 178 Italiaanse populieren wordt de plattegrond gevormd van de Notre Dame in Reims.

7 Sommige landart wordt uit de natuur, in het museum gehaald… Richard Long, Wooden Circle

8 Bodyart: kunst met het menselijk lichaam als uitgangspunt Alberto Manzoni: Opera Vivente, 1961

9 Yves Klein (1960): het maken van afdrukken van lichamen, vaak in de voor hem typerende ultramarijnblauwe kleur

10 Bruce Nauman: Zelfportret als fontein

11 Licht: een nieuw medium binnen de kunst Bruce Nauman: Double Poke in the Eye

12 Tekst als beeld, zo communiceert de kunstenaar met zijn publiek Bruce Nauman: Life, Death, Love, Hate, Pleasure, Pain

13 Bruce Nauman: The true Artist helps the world… de kunstenaar heeft een missie

14 Jenny Holzer werkt vooral met taal: statements die vaak een politieke of filosofische betekenis hebben.

15 De teksten van Jenny Holzer worden o.a. geprojecteerd op gebouwen, getoond op lichtkranten en als reclames op televisie uitgezonden.

16 De toeschouwer wordt direct met haar teksten geconfronteerd: de woorden springen je tegemoet.

17 Graffiti: van teken aan de wand…

18 Jean-Michel Basquiat: begonnen met het sprayen van graffiti in de subway van Manhattan…

19 …groeide hij uit tot een artiest met de status van een popidool of filmster.

20 Nieuwe wilden vanaf 1975 Rond 1975 ontstaat opnieuw een expressieve schilderkunst, vooral in Europa (Duitsland en Italie) en later ook Amerika. Reactie wederom op de periode ervoor waarin de schilderkunst dood was verklaard.

21 Duitsland George Baselitz Hij begint aan een schilderij, dat hij halverwege het schildersproces op zijn kop zet. Het gaat hem niet om de voorstelling, maar om het proces van het schilderen zelf. Zijn schilderstijl is erg expressief!

22 Duitsland Anselm Kiefer Zijn werk staat in het teken van het verwerken van het Duitse oorlogsverleden. Zware verf gemengd met stoffen als zand en stro. Sober palet. Innenraum Schilderij met verwijzing naar Reichstag, maar ook museum. Abstract (drippings) of perspectief (lijn)?

23 Italië Sandro Chia Kleurige schilderijen met symbolische en poëtische betekenissen.

24 Post-Modernisme vanaf 1980 Medio jaren ‘70 werd duidelijk dat de ontwikkeling van de moderne kunst, zoals die sinds de impressionisten was gelopen, in een impasse was geraakt. Deze eeuw was het ene –isme over het andere gebuiteld, op zoek naar wat nieuws. Kunstenaars hadden het gevoel dat alles al eens was gedaan! Het was bijna onmogelijk om nog wat nieuws te verzinnen. Her-oriëntatie op de functie van Kunst. Wordt kunst iets heel persoonlijks? Passend bij de individuele levensstijl? Duidelijk is dat de beeldende kunst momenteel een minder prominente plaats heeft. Ondanks de oprukkende beeldcultuur (denk aan videoclips, films, computerspellen enz)

25 Kenmerken: Gebruiken van stijlen uit het verleden (eclecticisme) De inhoud is vaak ironisch ( = bedekkende spot ) Gelijkwaardigheid van allerlei soorten beelden Kan allerdaagse beelden en kitsch bevatten Grote diversiteit aan persoonlijke stijlen!

26 Amerika Julian Schnabel Diverse stijlen en verwerking van allerlei vaak allerdaagse voorwerpen. (hier scherven van serviesgoed)

27 Amerika vanaf 1980 David Salle Hij combineert letterlijk citaten uit het verleden met monochroom geschilderde naakten, stofpatronen, en soms meerdere doeken in één lijst.

28 Engeland vanaf 1980 Gilbert & George Zij maken enorme fotowerken opgebouwd uit meerdere zwart omrande panelen. Zo ontstaat het glas-in-lood effect. Vaak symmetrische compositie.

29 Amerika vanaf 1980 Jeff Koons Banale en kitscherige objecten. Porseleinen kitsch-beeldjes.

30 Amerika Keith Haring Enigszins verwant, zeker wat betreft de snelle werkwijze en de vrije inhoud, is de Graffiti kunst! Een eigen symbolenTAAL

31 Amerika Keith Haring Graffiti kunst!

32 Inez van Lamsweerde Met behulp van de computer worden onderdelen van foto’s onzichtbaar tot een gemanipuleerd beeld gemaakt. Reclame beeld TAAL Mensen als vervreemd onderwerp.

33 Rob Scholte Schilderde commentaren op de schilderkunst, maar geeft vooral commentaar op de massamedia. Stelt beelden samen.

34 Marlene Dumas The First People (I-IV) 1990 oil on canvas 4 parts, each 180 x 90 cm www.depont.nl


Download ppt "NIEUWE STROMINGEN Rond de jaren ‘70 verdwijnen veel traditionele opvattingen over wat ‘Kunst’ is Zo ontstonden er veel stijlen en stromingen door elkaar."

Verwante presentaties


Ads door Google