De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Passie voor water Instructies 2016 – Spelregels 2013 – Sinds FINA Congres 2013 in Barcelona zijn er geen nieuwe spelregels ingevoerd Tijdens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Passie voor water Instructies 2016 – Spelregels 2013 – Sinds FINA Congres 2013 in Barcelona zijn er geen nieuwe spelregels ingevoerd Tijdens."— Transcript van de presentatie:

1 passie voor water Instructies 2016 – 2017

2 Spelregels 2013 – 2017 2 Sinds FINA Congres 2013 in Barcelona zijn er geen nieuwe spelregels ingevoerd Tijdens het komend WK vindt er weer een congres plaats waaruit spelregelwijzigingen kunnen voortkomen. Tijdens deze TM volgen een aantal instructies hoe de spelregels moeten worden toegepast.

3 Caps 3 De caps kunnen in clubkleuren zijn, waarbij egaal rood niet is toegestaan Caps moeten afwijkend van kleur zijn van de bal Het onderscheid tussen de capkleuren van beide teams, is ter beoordeling van de scheidsrechters Indien onvoldoende afwijkend met caps tegenstander  thuisploeg heeft de gelegenheid te spelen met hun caps Extra caps op nummervolgorde aanwezig bij de spelersbank (jurytafel)

4 Caps (2) 4 Bij “verloren” of “onbruikbare cap; -Cap laten vervangen wanneer de ploeg in balbezit is en het spel ‘stil’ ligt. (bijvoorbeeld bij het nemen van een hoekworp, of een vrije worp waaruit geen doelpuntrijke situatie kan ontstaan). -Wedstrijd zo spoedig mogelijk voortzetten -Dit geldt ook na een doelpunt! -Bij een strafworp. Deze moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Wanneer een verdedigende speler zijn cap kwijt is, is vervanging niet toegestaan.

5 Spelersbank 5 Positie bank achter de achterlijn Maximaal 9 personen, 6 wisselspelers en 3 stafleden Spelers op de bank dragen altijd cap Alleen hoofdcoach mag in de aanval tot 5 meter-lijn instructies geven Alle overige personen op de bank dienen zich correct te gedragen

6 Positie van de scheidsrechter 6 Bij het begin van de wedstrijd; conform de spelregels Bij strafworp; conform de spelregels Bij uitsluiting nummer doorgeven aan speler, collega en jurytafel

7 Vrije worp 7 Afstand bewaren door verdedigers (actie vereist van verdediger) Bij direct schot buiten de 5-meter, na een vrije worp; -Direct nemen, zonder onderbreking (zoals bij strafworp) -Vanaf de juiste plaats (niet naar voren vallen tijdens schot)

8 Midvoor- en midachtersituaties en de ‘contrafout’ 8 Toekennen van “gewone” overtreding ook mogelijk (bij lichte overtreding of balverlies aanvallende team) Contrafout/aanvallende fout (bestaat niet in spelregels) -Alleen fluiten indien van invloed op het spel of als voordeel behaald wordt uit de situatie

9 Uitsluiting verdediger binnen 5-meter (bal is niet in deze situatie) 9 Procedure: -Stoppen van het spel, stopteken naar speler met bal -Uitsluiten betreffende speler -Handgebaar geven voor hervatten van het spel

10 Verdedigen met twee handen (21.10) 10 Overtreding maken met twee handen; -Is een uitsluiting -Duidelijk aangeven d.m.v. handgebaar en teken van ‘twee handen’ Spelen of trachten te spelen van de bal met twee handen: -Buiten de 5-meter is dit een uitsluiting -Binnen de 5-meter is dit een strafworp Dit geldt niet alleen voor schot op doel, maar ook bij een pass

11 Nemen van een strafworp 11 Procedure; Het is belangrijk dat de strafworp snel wordt uitgevoerd Vanaf de 5-meter lijn (niet vanaf de 4 meter) Geen capwissel op dit moment laten plaatsvinden bij de verdedigende ploeg! Collega op de achterlijn assisteert en geeft aan wanneer de doelman correct klaar ligt. Tijdens het evt corrigeren gebruikt hij/zij geen fluitsignaal.

12 Dubbele uitsluiting 12 Bij aanhoudend zwaar spel door twee tegenstanders Procedure Bal uit water vragen Uitsluitingsteken en nummers doorgeven 30 seconden klok controleren (wordt in deze situatie niet teruggezet!) Hervatten van het spel

13 2-meter gebied 13 Het zich begeven van een aanvallende speler in het 2-meter gebied (zonder bal) is een overtreding en hiervoor volgt een vrije worp voor de verdedigende ploeg.

14 Tijdens de 5-minuten rust 14 Scheidsrechters hebben de controle over de wedstrijd en het is zonder toestemming van de scheidsrechters niet toegestaan dat een ploeg de zwemzaal verlaat tijdens de rustperiodes. Toestemming (individueel) kan er worden gegeven, wanneer er bijvoorbeeld een blessure behandeling moet plaatsvinden.

15 15 Vragen?


Download ppt "Passie voor water Instructies 2016 – Spelregels 2013 – Sinds FINA Congres 2013 in Barcelona zijn er geen nieuwe spelregels ingevoerd Tijdens."

Verwante presentaties


Ads door Google