De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden."— Transcript van de presentatie:

1 Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden

2 4: 19 Mijn kleine kinderen, om wie ik weer weeën heb, totdat Christus gevormd is in jullie! Galaten moesten opnieuw gewekt door het evangelie: Paulus als zorgzame moeder kleine kinderen (geestelijk) Galaten 3:3; 4:3,9 * slaaf onder de grondbeginselen vd wereld * in het vlees iets willen presteren – maar alles heb je al!

3 4: 20 Ik wilde echter nu aanwezig zijn bij jullie en mijn toon veranderen, want ik ben ontsteld over jullie. Paulus wilde bij hen zijn (kon niet) * scherp aansprekende toon - ontsteld: perplex (niet-gaan)

4 4: 21 Zegt mij, jullie die onder de wet willen zijn, horen jullie de wet niet? wet = de Thora van Mozes (Genesis-Deuteronomium) Horen: luisteren, dieper verstaan, onder-zoeken. doenschaduw

5 4: 22 Want er staat geschreven, dat Abraham twee zonen had, één van de dienstmaagd en één van de vrije. (NCV) Want er staat geschreven : Schrift laten spreken 2 zonen – eerstgeborene / erfrecht Ismael – Izaak (God hoort – hij lacht/zal lachen) vrije = vrijheid (?)

6 4: 22 Want er staat geschreven, dat Abraham twee zonen had, één van de dienstmaagd en één van de vrije. (NCV) 2 zonen – Joden beschouwden zich zonen van Abraham. Maar wie is de ware zoon van deze aartsvader?

7 4: 23 Maar die van de dienstmaagd is inderdaad naar het vlees voortgebracht, die van de vrije echter door de belofte Egypte dienstmaagd (slavin) vlees eigen werk Kanaän de vrije belofte (geest) geloof

8 4: 24 wat dan ook spreken in beelden is. Want dit zijn twee verbonden: één inderdaad van de berg Sinaï, tot slavernij voortbrengend, dit dan ook is Hagar. (NCV) spreken in beelden: alle-goreo (ander-kopen)

9 4: 24 wat dan ook spreken in beelden is. Want dit zijn twee verbonden: één inderdaad van de berg Sinaï, tot slavernij voortbrengend, dit dan ook is Hagar. (NCV) Sinai : de wetgeving, het oude verbond = slavernij = Hagar (14x in de Schrift)  Hagar (= vlucht, oproer)

10 4: 24 wat dan ook spreken in beelden is. Want dit zijn twee verbonden: één inderdaad van de berg Sinaï, tot slavernij voortbrengend, dit dan ook is Hagar. (NCV) Egypte dienstmaagd (slavin) vlees eigen werk oude verbond Kanaän de vrije belofte (geest) geloof nieuwe verbond

11 4: 25 Nu is Hagar de berg Sinaï in Arabië; die echter op één lijn staat met het huidige Jeruzalem, want zij slaaft met haar kinderen. (ncv) Hagar = berg Sinaï in Arabië slaaft: als slaaf dienen het huidige Jeruzalem

12 4: 25 Nu is Hagar de berg Sinaï in Arabië; die echter op één lijn staat met het huidige Jeruzalem, want zij slaaft met haar kinderen. (ncv) berg Sinaï in Arabië: de wet-plaatsing Jeruzalem: onder het judaïsme Hagar met haar kind

13 4: 25 Nu is Hagar de berg Sinaï in Arabië; die echter op één lijn staat met het huidige Jeruzalem, want zij slaaft met haar kinderen. (ncv) De leiders noemden zich de zonen van Abraham Zij slaafden onder de wet (en hun eigen wetten)

14 4:26 Het Jeruzalem boven is echter vrij, we dat wi dan ook de moeder van ons allen is. de moeder van ons allen is: Uit de vrijheid geboren voor vrijheid! Geldt voor allen die vrij zijn!


Download ppt "Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden."

Verwante presentaties


Ads door Google