De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin. Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?

Verwante presentaties


Presentatie over: "SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin. Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?"— Transcript van de presentatie:

1 SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin

2 Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?

3 Vergelijk beide rijen: wat valt op? (tip: let op de persoonsvorm) Ik eet graag patat. Hij fietst graag. Samenwerken scheelt de leerlingen veel werk. Ik eet graag patat, maar ik lust ook pannenkoeken. Hij fietst graag, omdat hij lopen saai vindt. Samenwerken scheelt de leerlingen een hoop werk en meestal gaat het goed.

4 Juist! Meer dan één persoonsvorm! Ik eet graag patat. Hij fietst graag. Samenwerken scheelt de leerlingen veel werk. Zinnen in de rij noemen we enkelvoudige zinnen. Ik eet graag patat, maar ik lust ook pannenkoeken. Hij fietst graag, omdat hij lopen saai vindt. Samenwerken scheelt de leerlingen een hoop werk en meestal gaat het goed. Zinnen in deze rij noemen we samengestelde zinnen.

5 Hoe bepaal ik of het een enkelvoudige of samengestelde zin is? Stap 1: Zoek alle persoonsvormen. Stap 2: Is er meer dan één persoonsvorm? Dan is het een samengestelde zin, is er maar één, dan is het een enkelvoudige zin.

6 Een zin heeft twee persoonsvormen, en nu? Mogelijkheid 1 De zin bestaat uit twee hoofdzinnen ( hoofdzin-hoofdzin) Ik eet graag patat en ik eet ook graag pannenkoeken. Mogelijkheid 2 De zin bestaat uit een hoofdzin en een bijzin (hoofdzin-bijzin, óf, bijzin-hoofdzin) : Ik eet graag patat, hoewel pannenkoeken ook wel lekker zijn.

7 Wat is een hoofd- of bijzin? Hoofdzin De pv en ow staan onlosmakelijk naast elkaar De persoonsvorm staat voorin de zin Bijzin Een bijzin is een onderdeel (zinsdeel) van een hoofdzin Meestal staan het ow en de pv niet naast elkaar De persoonsvorm staat vaak achteraan in de zin Kun je vervangen door een of enkele woorden

8 Even oefenen De leerlingen vinden deze les wel makkelijk, omdat zij zo slim zijn. De leerlingen vinden (hz) deze les wel makkelijk, omdat zij zo slim zijn.(bz) Hij leek behoorlijk zeker van zijn zaak, toch had hij het antwoord fout. Hij leek (hz)behoorlijk zeker van zijn zaak, toch had hij (hz) het antwoord fout.

9 Belangrijke begrippen Persoonsvorm Onderwerp Samengestelde zin Hoofdzin Bijzin


Download ppt "SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin. Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?"

Verwante presentaties


Ads door Google