De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nagalm van de Romeinen, of dageraad van de Vroege Middeleeuwen? F.Diederik op 19 januari 2015 ter gelegenheid van het eerste symposium in het Huis van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nagalm van de Romeinen, of dageraad van de Vroege Middeleeuwen? F.Diederik op 19 januari 2015 ter gelegenheid van het eerste symposium in het Huis van."— Transcript van de presentatie:

1 Nagalm van de Romeinen, of dageraad van de Vroege Middeleeuwen? F.Diederik op 19 januari 2015 ter gelegenheid van het eerste symposium in het Huis van Hilde.

2 . HILDE Een onbekende dode in de opgraving, die eenmaal tot leven gebracht in de reconstructie, schreeuwde om meer aandacht voor haar leven en dood

3  Dendrodatering van het (voorlaatste?) huis, gecombineerd met verwachte levensduur, kwam niet verder dan 330 AD. Had Hilde wel op dit terrein geleefd?

4  Behalve Ernst Taayke hadden niet veel mensen verstand van inheems aardewerk, dus konden de opgravers ook hier geen datering na 330 aan hangen.

5  Maar Rob van Eerden wil nu echt weten welke sporen en materialen in de vierde eeuw geplaatst kunnen worden

6  34951 items in database; 330 tekeningen, foto’s etc.

7

8  1Rand type: vijf hoofdtypen werden onderscheiden; A, B, C, D en E  2Steilte: ’a’ is vlakliggend en ‘d’ is vrijwel rechtop. Extra toevoegingen als ‘facet’, of ‘verdikt’ geven extra informatie.  3Afwerking: ‘recht’ en ‘rond’ konden worden gecombineerd met versieringsgegevens als ‘kabel’, ‘kartel’, ‘vingertop’, ‘vingertop-nagel’ et cetera.  4Diameter van de rand werd aan de buitenzijde gemeten.  5Centimeters bewaard: de lengte van de bewaarde rand werd genoteerd.  6Percentage bewaard: een formule waarbij het percentage van de bewaarde lengte ten opzichte van de oorspronkelijke omvang wordt bepaald als indicatie voor de fragmentatie.  7aPot type: hiervoor werd de indeling gebruikt die eerder door de schrijver werd geïntroduceerd.  7bmateriaal: steen, glas, import TS, inheems, etc.  8 Hals type: zie voor deze typen de betreffende afbeelding.  9Overgang rand naar schouder: scherp, rond en flauw werden als criterium gebruikt.  9awas die overgang voorzien van een schouderknik, werd ‘sk’ toegevoegd.  10Buikvorm: scherp (knik), rond en ovoide bleken toereikend voor vrijwel alle keramiek.  11Hoogte totaal: de totale hoogte van voet tot rand.  12Breedte; dit is de maximale buikomvang van de pot.  13Breedte in cm onder de rand: is het aantal centimeters dat de grootste buikomvang zich onder de rand bevindt.  14Bodemtype: zie hiervoor het schema.  14bDe diameter van de voet.  15Afwerking boven: ‘ruw’, ‘glad’, ‘gepolijst’ waren de meest voorkomende afwerkingen.  16Afwerking onder: naast de hierboven gemelde afwerkingen werd ‘besmeten’ vaak aangetroffen.  17Oor: de aanwezigheid van een of meerdere oren wordt hier aangegeven.  18 Verschraling: ‘pot, plant, sand, shell’ of een combinatie daarvan; ‘invis’ als er geen zichtbaar materiaal was.  19Verbrand?: hier wordt ‘ja’ of ’nee’ ingevuld.  20 Kleur buiten: hier worden ook de Engelse woorden in combinatie gebruikt, zoals ‘orbe’ voor ‘orange-beige’.  21Bijzonderheden: een open veld voor ieder denkbaar opvallend fenomeen.

9  Aanvang van de nederzetting zeker nog niet in de eerste eeuw en de Friese vormen lopen tot 250 of zelfs iets later door

10

11

12

13

14

15

16  Er is wel degelijk een vondstgroep die tot nog toe is onderbelicht:  blauwgrijs gedraaid aardewerk

17

18

19  Op veel aardewerk uit de vierde en vijfde eeuw komen richels en ribbels voor in Midden Duitsland. De potten met een manchetrand kennen ook parallellen in het Mittelelb-Saale gebied.

20

21  In het oorspronkelijke rapport is hoegenaamd geen aandacht geschonken aan de honderden kilo’s natuursteen

22

23

24


Download ppt "Nagalm van de Romeinen, of dageraad van de Vroege Middeleeuwen? F.Diederik op 19 januari 2015 ter gelegenheid van het eerste symposium in het Huis van."

Verwante presentaties


Ads door Google