De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De energiebesparingswedstrijd voor gemeenten Klimaatverbond Energy Battle 2016-2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De energiebesparingswedstrijd voor gemeenten Klimaatverbond Energy Battle 2016-2017."— Transcript van de presentatie:

1 De energiebesparingswedstrijd voor gemeenten Klimaatverbond Energy Battle 2016-2017

2 Wat is de Klimaatverbond Energy Battle? De Klimaatverbond Energy Battle is een jaarlijkse energiebesparingswedstrijd tussen gemeenten. Elke gemeente doet mee met 3 teams van elk 10 deelnemers die de uitdaging aan gaan om thuis het energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen. De wedstrijd bestaat uit drie rondes van vier weken. Welk team bespaart de meeste energie? Om hen te helpen zoveel mogelijk te besparen, krijgen alle deelnemers de Wattcher (een energiemonitor) in huis, en toegang tot de website: www.klimaatverbondenergybattle.nl www.klimaatverbondenergybattle.nl In 4 weken krijgen ze 7 keer opdrachten en tips, houden ze hun energieverbruik bij en krijgen ze een overzicht over de eigen besparing en de besparing van de teams. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Klimaatverbond i.s.m. de Wattcher. De Klimaatverbond Energy Battle start op 10 oktober (Dag van de Duurzaamheid) en eindigt in februari 2017 met een prijsuitreiking bij de winnende gemeente ‘thuis’. De Warmetruiendag (10 februari 2017) is de laatste dag van de wedstrijd.

3 Resultaten 2015: -18 gemeenten deden mee met 53 teams -415 huishoudens hebben traject helemaal voltooid -163 huishoudens bespaarde 20% en meer elektra Afgelopen vijf jaar: -61 gemeenten deden mee -1364 huishoudens hebben traject helemaal voltooid -Gemiddelde besparing: 17% elektra en 12% gas -Gemiddelde besparing per jaar per deelnemer : 766 kWh en 235 m3 ofwel € 320

4 Ontdekkingen van vorige deelnemers: Vloerverwarming al 16 jaar lang continu aan. Daarnaast nog verandering van gedrag en fysiek aanpassingen. Conclusie dat hij 700 euro op jaarbasis kan besparen 4 m3 gas verbruikt in 24 uur alleen om drie personen te laten douchen en tussentijds het water van de boiler op temperatuur te houden! Warmtepomp stond verkeerd afgesteld. Elektraverbruik gehalveerd. 800 W gedurende meer dan een uur terwijl geen machine aanstond; bleek mijn zoon op zolder met zijn Playstation en een beamer aan het gamen. Aanpassingen ‘Al mijn teamgenoten gaven aan dat het aanpassen van je gedrag de grootste besparing oplevert’ Niet gestofzuigd, maar gebezemd, de close inn boiler uitgezet, alle halogeenlampen uitgezet, geen apparaten standby, minder douchen, minder de vaatwasser aan en minder wassen. Met dikke fleece vesten aan en met dikke sokken in 15-17 graden gezeten. ‘We zijn ook wel wat meer gaan uit eten moet ik zeggen’. Wat gaan jullie doen ?

5 Winnende gemeente 2015-2016 Nijmegen Totaal over 29 huishoudens Gemiddelde besparing per deelnemers: 26% elektra en 17% gas Besparing per jaar (gemiddeld): 1000 kWh en 220 m3 gas, ofwel €360 Welke gemeente bespaart dit jaar de meeste energie?

6 Hoe doe je mee? Installeer de Wattcher volgens de gebruiksaanwijzing. Vervolgens log je in op de online wedstrijdomgeving www.klimaatverbondenergybattle.nl met de acceskey (cijfercode). www.klimaatverbondenergybattle.nl Tijdens de wedstrijd doorloopt u 7 stappen met tips en acties. U ziet gedurende de wedstrijd precies hoeveel u bespaart en hoeveel de andere deelnemers besparen.

7 Belangrijk bij de start van de ronde: Maak met uw accesskey uw account aan op www.klimaatverbondenergybattle.nlwww.klimaatverbondenergybattle.nl Vul in: het verbruik van vorig jaar. Dit is het meest recente jaarverbruik (in kWh en m3, zie energiejaarafrekening) Vul in: de eerste meterstanden, van zowel elektriciteit (dag- en nachtstand) en gas Tijdens de ronde: Vul tijdens de wedstrijd meerdere keren uw meterstanden in. Dan worden de up- to-date besparingen zichtbaar. Belangrijk: Vul bij stap 7 de eindmeterstanden in zodat de uiteindelijke besparingen berekend kunnen worden Na afloop van de ronde: Reset de Wattcher voor de volgende deelnemer Doe alle onderdelen weer in de doos (batterijen graag uit de zender) Lever de Wattcher in bij de coördinator/teamleider

8 Demo filmpje Wattcher: https://www.youtube.com/watch?v=v0PnxYYVOlo /https://www.youtube.com/watch?v=v0PnxYYVOlo / Wattcher, a beautiful way to save energy! De Wattcher is een energiemonitor, design Marcel Wanders, die elk moment laat zien hoeveel stroom in het hele huis wordt gebruikt. Zo ontdek je eenvoudig het onnodige energieverbruik en bespaar je 10% - 20 %. www.wattcher.nl. www.wattcher.nl

9 W kWd % € m. De Wattcher toont.. Let op: Sommige gemeente hebben wattchers met drie standen: huidig verbruik, dagverbruik en streefverbruik. Voor de verloop van de Energy Battle maakt dit geen verschil! huidig verbruik dagverbruik gemiddelde dagverbruik jaarlijkse besparing in Euro’s besparing in percentage

10 De Wattcher past op draaischijf en pulsmeters

11 Ondersteuning www.wattcher.nl/support Hier vind je ook de filmpjes waarop je het installeren van de Wattcher op een draaischijfmeter en een pulsmeter kunt zien. Als er dan nog problemen zijn met installeren neem dan contact op met Wattcher.

12 Tenslotte.. Start op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid Tip: zoek op YouTube op “energiebesparing” of “Wattcher” of “energy battle” Volg ons op Twitter: @energybatttle1 of @klimaatverbond Gebruik #energybattle om je ervaringen te delen. Via het forum op de wedstrijdwebsite www.klimaatverbondenergybattle.nl kun je ook tips delen en vragen stellen aan andere deelnemerswww.klimaatverbondenergybattle.nl Zijn er nog vragen?

13 Succes!


Download ppt "De energiebesparingswedstrijd voor gemeenten Klimaatverbond Energy Battle 2016-2017."

Verwante presentaties


Ads door Google