De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De rol van goud/zilver en geld in het hedendaagse financiële stelsel Even terug naar de basis: alles draait om geld, maar waar komt het precies vandaan?

Verwante presentaties


Presentatie over: "De rol van goud/zilver en geld in het hedendaagse financiële stelsel Even terug naar de basis: alles draait om geld, maar waar komt het precies vandaan?"— Transcript van de presentatie:

1 De rol van goud/zilver en geld in het hedendaagse financiële stelsel Even terug naar de basis: alles draait om geld, maar waar komt het precies vandaan? Staatsschuld vs toekomst Goud als belegging (verzekering?) Conclusie

2 Geld Alles in het leven draait erom, maar waar komt het nu werkelijk vandaan? Federale banken “maken” het uit …. Niets eigenlijk. Zij creëren geld uit niks (gedekt door geld in ratio`s). Zij kunnen geld op een rekening zetten als digitale cijfers of de printers aanzetten en ze hebben geld gecreëerd. 5 seconden stilte om daarover na te denken. Een bank leent geld uit, geld wat zij uit het niets gecreëerd hebben, vervolgens willen zij dit geld terug + rente. Waar moet de rente dan vandaan komen? Van de bank zelf, schuld op schuld op schuld. http://www.youtube.com/watch?v=3HdmA3vPbSU (04:06) http://www.youtube.com/watch?v=3HdmA3vPbSU

3 Staatsschuld en toekomst? Shutdown van Amerika, sta er eens bij stil. En de problemen zijn niet opgelost, maar vooruit geschoven, hoe vaak kan dat nog en wat is de uiteindelijke oplossing? Staatsschuld: Hoe kunnen alle landen staatsschuld hebben en hoe kan dit ooit afbetaald worden? http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld http://www.brillig.com/debt_clock/ Waar gaat het naartoe en wat betekent dat voor de lange termijn? Als de centrale bank geld maakt uit het niets en vervolgens uitleent ook nog tegen rente, waar moet het geld voor de rente dan vandaan komen? Is het een spiraal waar je nooit meer uitkomt.

4 Hyperinflatie Door het almaar bijdrukken van geld uit het niets waardoor de hoeveelheid geld enorm toeneemt is hyperinflatie een mogelijkheid in Amerika en de Eurozone:

5 Welnu de rol van goud en zilver in dit geheel Al heel lang en al heel vroeger (Romeinen, Indianen, Egyptenaren, etc.) werd goud gebruikt als geld. Dit is heel lang zo doorgegaan tot ver in de 19 e eeuw en zelfs nog tot deels in de 20 e eeuw. Echter de hoeveelheid goud is beperkt en remt daarmee economische groei en welvaart. Goud was het eigenlijke geld. Papieren garanties van hoeveelheden goud waren makkelijker mee te nemen en te ruilen (geld). Deze papieren garanties werden later de standaard, het werkelijke geld (goud) werd uit het oog verloren. In 1973 is de goudstandaard losgelaten en werd het geld niet meer gedekt door iets van tegenwaarde.

6 Goud meer waard geworden? Of het geld juist minder?

7 Goud vs olie vs valuta Blauw: vaten olie per dollar Rood: vaten olie per euro Paars: vaten olie per ounce goud Hier is te zien dat goud een goede hedge tegen inflatie kan zijn De waarde van goud gerelateerd aan olie is ongeveer gelijk gebleven. De waarde van valuta t.o.v. olie is significant minder geworden,

8 Hoeveelheid goud vs hoeveelheid geld over tijd Als er vroeger evenveel geld in omloop was als dat er goud was. Was 1 dollar dus bv 1 gram goud. Toen dit werd losgelaten kwamen er steeds meer dollars, maar de goudhoeveelheid bleef gelijk. Als we nu alles terug zouden moeten corrigeren van de hoeveelheid goud naar de hoeveelheid geld in omloop zal het goud nog flink in waarde moeten stijgen.

9 Waarom breiden Rusland, China en India hun goudvoorraad momenteel uit? Kan een teken van onderwaardering zijn, teken van verlies van vertrouwen in de dollar. Kijk goed naar het punt waar het is gaan toenemen, het begin van de crisis.

10 Cijfers 1 kilo goud in 2004 € 10.000,- 1 kilo goud in 2011 € 44.000,- 1 kilo goud 2016 € 38.000,- 1 kilo zilver in 2004 € 180,- 1 kilo zilver in 2011 € 1.000,- 1 kilo zilver 2016 € 560,- Gouden tientje is van 1818 tot 1933 een gouden tientje geweest, meer dan 100 jaar dezelfde waarde! Hoezo inflatie!? Een gouden tientje was toen gewoon geld met een waarde van 10 gulden (€ 4,54) in 2016 € 231,-

11 Manieren om te beleggen in goud FYSIEK goud/zilver kopen Op papier (futures) Aandelen van mijnbedrijven

12 Alle gekheid op een stokje Het is een leuk en interessant verhaal, maar afhankelijk van jouw definitie van een belegging, genereert goud uiteraard geen constante geldstroom zoals verhuur van onroerend goed of dividend uit aandelen. Goud is vrij speculatief en puur gebaseerd op een niet te voorspellen marktwerking van vraag en aanbod. Koop het daarom als stukje zekerheid, zie het als een verzekering van een stukje vermogen. Zie het als een klein stukje fysiek geld wat altijd en overal ter wereld waarde heeft. Als een hedge tegen inflatie of een onverwachte gebeurtenis (oorlog, instorting financiële systeem).

13 Goud en zilver niet als belegging, maar als zekerheid Een mensenleven is lang en er kan veel in gebeuren o.a. oorlog, hyperinflatie, wereldramp, terrorisme, natuurramp, internet uit de lucht, instorten van financiële systeem. In die scenario`s vallen mensen terug op fysieke dingen. Goud en zilver zijn dan ideaal om in ieder geval even vooruit te kunnen. Het hoeft maar een paar euro te zijn wat je nu omzet in goud/zilver, kijk verder niet naar de waarde, maar leg het gewoon weg mocht zich ooit een dergelijk scenario voordoen. Voor € 235,- koop je een gouden tientje, voor € 2,55 een zilveren gulden.

14 Conclusie Investeren in goud en zilver blijft een risico, alles wat omhoog kan, kan ook omlaag. Echter op lange termijn (20/30/40 jaar) is het waarschijnlijk dat de waarde omhoog gaat (ofwel de waarde van valuta omlaag). Zie het als hedge van je vermogen. In geval van een onvoorziene gebeurtenis (rampen, oorlog, etc). Met goud/zilver kun je altijd overal ter wereld betalen. Ook op lange termijn een hedge instrument tegen inflatie.


Download ppt "De rol van goud/zilver en geld in het hedendaagse financiële stelsel Even terug naar de basis: alles draait om geld, maar waar komt het precies vandaan?"

Verwante presentaties


Ads door Google