De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen."— Transcript van de presentatie:

1 CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen

2 Onderzoek en nieuwsgierigheid Onderzoekend leren is nieuwsgierig zijn en willen uitzoeken of ideeën ‘werken’!

3 Het is bouwen aan jouw/jullie idee dat je ergens over hebt. (dat is eigenlijk jouw theorie ) door: Onderzoekend leren is anders! Eigen IDEE over ………… Goed te kijken hoe doen ze het nu? Wat heb je er al op school over geleerd? Werkt je idee in de praktijk? Is je eind-idee interessant voor de toekomst van het bedrijf? Eigen IDEE, THEORIE over ……..

4 Onderzoekscysclus Samen Leren Ondernemen Wat is de werkdag in het CKO ? Wat is de onderzoeksvraag van het bedrijf? Welk doel heeft het bedrijf? Wie wil een oplossing? Brainstormen: Bedenk meerdere ideeën, theorieën, oplossingen. Noteer alles! SAMEN WETEN WE MEER! Bekijk en beoordeel alles kritisch en noteer alles! Bronnenonderzoek in (vak)lessen, internet, films, bibliotheek (boeken, tijdschriften) experts in de praktijk, enz. De onderzoeksvraag beter, anders in beeld! Wat zijn nu ideeën, theorieën, oplossingen? Leg dit uit mbv het bronnenonderzoek. Wat is de beste oplossing, idee, theorie, verklaring voor de onderzoeksvr aag van het bedrijf?

5 Samenwerken, waarom zou je dat doen? Twee weten meer dan een; Ik wil de argumenten van anderen ook horen; Praten over een onderwerp is ook leren; Ik wil even afwisselen in werkvorm; Het gaat ook om de dialoog, niet alleen om het goede antwoord; Laat maar eens zien dat je ook met een ander kunt werken; Materiaal kunnen leren verdelen.

6 Werkbladen Mix groepen maken Vraag 1: uitwisseling van werkvragen: beoordeel ze adh van criteria Vraag 2: onderzoekactie verzamelen: hoe, wie en wat: bespreken en feedback geven, vragen stellen Vraag 3: hoe is communicatie geregeld, hoe verloopt dit, voordelen nadelen van werkwijze.

7 Onderzoeksvraag en doelstelling De doelstelling gaat over het ‘waarom’ van het onderzoek. De onderzoeksvraag of probleemstelling gaat juist om het ‘wat’ van het onderzoek. Onderzoeksvraag opstellen altijd in een vraagvorm te stellen. Specificeren termen Het is belangrijk dat de onderzoeksvraag maar op één wijze gelezen kan worden. Blijf op de onderzoeksvraag continu kritische vragen stellen, waardoor deze steeds verder verbeterd wordt. Dit zorgt ervoor dat je probleemstelling steeds concreter wordt. Specificeren te vergelijken aspecten aspecten vergelijken, is het van belang duidelijk te maken wat deze aspecten precies betreffen. Speciferen beslissingscriteria Wanneer er aan de hand van een onderzoek actie ondernomen moet worden, is het belangrijk te weten wanneer er actie ondernomen moet worden. Niet naar oordelen vragen Aangezien je binnen een onderzoek op zoek bent naar feiten, dient er geen oordeel in je onderzoeksvraag naar voren te komen. Eventueel splitsen in hoofdvraag en deelvragen Soms is het niet mogelijk je onderzoeksvraag in één duidelijke zin te zetten.

8 Vergelijkend onderzoekWat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen …? Beschrijvend onderzoekWelke … komt voor in …? Hoe ziet de … eruit van …? Verklarend onderzoekHoe kan het dat …? Beslissingsgericht onderzoekWat zou ik moeten doen als …? Probleemoplossend onderzoekWat zou ik moeten doen om …? VariabelenonderzoekWelke factoren zorgen ervoor dat …? EffectonderzoekWat is het effect van … op …? Wat is de invloed van … op …? RelatieonderzoekWat is het verband tussen … en …? Hypothesetoetsend onderzoekIs het zo dat …? Meningsvormend onderzoekWelk beargumenteerd standpunt neem ik in bij …?

9 A) Selecteer bronnen Bij elke bron die je opzoekt moet je het volgende opschrijven: - Wat voor soort bron is dit: primair: de schrijver heeft de gebeurtenis zelf gezien secundair: de schrijver heeft het van anderen gehoord - geschreven bron - ongeschreven bron: beeld, geluid, - Wat heeft deze bron met mijn hoofdvraag te maken * B) Beoordeel bronnen op bruikbaarheid Bij de beoordeling van elke bron moet je het volgende opschrijven: - In hoeverre wordt de inhoud van deze bron bepaald door de standplaatsgebondenheid van de schrijver - Hoe betrouwbaar zijn de woorden van de schrijver, dit kun je bekijken door bronnen met elkaar te vergelijken - Is de mening van de schrijver representatief voor een grote groep


Download ppt "CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen."

Verwante presentaties


Ads door Google