De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wereld Choco-lat Economie. Wereld Choco-lat Benodigheden  1 spelbord  5 sets van 11 fabriekskaarten  5 sets van 3 hoofdzetelkaarten  45 spelkaarten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wereld Choco-lat Economie. Wereld Choco-lat Benodigheden  1 spelbord  5 sets van 11 fabriekskaarten  5 sets van 3 hoofdzetelkaarten  45 spelkaarten."— Transcript van de presentatie:

1 Wereld Choco-lat Economie

2 Wereld Choco-lat

3 Benodigheden  1 spelbord  5 sets van 11 fabriekskaarten  5 sets van 3 hoofdzetelkaarten  45 spelkaarten  48 munten

4 Wereld Choco-lat

5 Voorbereiding  Leg het spelbord op tafel.  Schud de kaarten en leg de stapel naast het spelbord.  Trek vijf kaarten en leg deze open boven het spelbord. De stapel kaarten zelf telt als zesde kaart en behoort bij het kader 0 munten.  Iedere leerling krijgt 14 fabriekskaarten en 3 hoofdzetelkaarten in zelfde kleur.  Iedere leerling zet 3 fabriekskaarten in het startgebied en 1 hoofdzetel in een gebied naar keuze.  Iedere speler krijgt volgens volgende verdeling munten Aantal spelersAantal munten 58 49 311 214

6 Voorbeeld Stapelkaarten

7 Wie mag beginnen?  Er wordt geboden om startspeler te worden.  Iedere leerling neemt in het geheim een aantal munten in een gesloten vuist.  Het minimumbod is 1 munt.  Alle leerlingen tonen tegelijk hun bod.  De leerling met het hoogste bod betaalt dit aan de voorraad.  De andere leerlingen houden hun geld.  Bij een gelijke stand wint de jongste leerling de veiling.

8 Het veroveren  Er wordt met wijzerzin mee gespeeld.  De startspeler kiest een kaart uit de rij boven het spelbord.  Afhankelijk van de positie in de rij moet hij daar 0,1,2 of 3 munten voor betalen.  Voor de kaarten van de stapel betaal je geen munten, maar je neemt wel een risico aangezien je de kaart niet kan zien.  Iedere kaart toont een grondstof en een actie.  De leerling die aan de beurt is voert de actie op de kaart direct uit. Grondstof Actie

9 Wereld Choco-lat

10 Nieuwe fabriek in de wereld.  Het aantal fabrieken op de kaart geeft aan hoeveel fabrieken er mogen neergezet worden.  Enkel fabrieken in het startgebied plaatsen OF in een gebied met een hoofdzetel.

11 Verplaatsen van een fabriek over land  Het aantal fabrieken op de kaart geeft aan hoeveel verplaatsingen de leerling mag doen.  Het verzetten van een fabriek naar een aangrenzend gebied geldt als één verplaatsing. Verplaatsen van een fabriek over land en/of zee  Deze actie is gelijk aan de voorgaande maar nu mogen fabrieken ook verplaatst worden over stippellijnen.

12 Bouwen van een hoofdzetel.  Je bouwt een hoofdzetel in een gebied naar keuze waar je ten minste al één fabriek hebt.

13 Vernietigen van een fabriek  Je mag een fabriek van locatie naar keuze in de wereld verwijderen.  De fabriek wordt terug gegeven aan de eigenaar.

14 En/of acties  Toont een kaart twee acties met een “/” ertussen  Dan voer je één van de twee acties uit.  Toont een kaart twee acties met een “+” ertussen  Dan voer je beide acties uit in een volgorde naar keuze.

15 Bouwen fabriek Verplaatsen over landVerplaatsen over land en /of zee Bouwen hoofdzetelVernietigen fabriek En / of acties

16 Wereld Choco-lat

17 Na de actie  Na het afhandelen van de actie, schuif je de rij kaarten boven het spelbord naar rechts. De stapel kaarten blijft liggen.  Zo komt een plaats vrij.  Op de vrijgekomen ruimte wordt een nieuwe kaart gelegd.  De volgende speler is aan de beurt.

18 Einde van het spel  Het spel is afgelopen als alle leerlingen een bepaald aantal kaarten bezit. Aantal spelersAantal kaarten 214 312 410

19 Wie is de winnaar? Wereld Choco-lat

20 Tellen van de overwinningschocoladerepen  Chocoladereep voor gebied  Je krijgt één overwinningsreep voor elk gebied dat je domineert.  Je domineert een gebied als je meer fabrieken hebt dan elke andere leerling apart.  Een hoofdzetel telt als twee fabrieken.  Als meerdere leerlingen de meeste fabrieken heeft, domineert niemand.  Chocoladereep voor continenten  Je krijgt één overwinningsreep voor elk continent dat je domineert.  Je domineert een continent als je meer gebieden domineert dan iedere andere leerling apart.

21 Tellen van de overwinningschocoladerepen  Chocoladereep voor goederen.  Je krijgt een overwinningsreep voor sets met goederen van een zelfde soort.  In het midden van elke kaart kan je aflezen hoeveel kaarten van het betreffende product je nodig hebt om het aangegeven aantal overwinningsrepen te ontvangen. WINNAAR  De leerling met de meeste overwinningsrepen wint het spel!

22 Wat nu? Wereld Choco-lat

23 Vul het werkblad in.

24 Oplossing Wereld Choco-lat

25 Hoofdzetel Chocolade is een typisch Belgisch product. Wij hebben er veel kennis over. Alle beslissingen worden hier genomen. Fabriek De werkkrachten in Azië zijn goedkoop wat de prijs kan drukken. Fabriek Cacao is een belangrijk product bij het maken van chocolade. Cacao vind je terug aan de cacaoplant die groeit in Zuid-Amerika Hoofdzetel Ook Amerikanen zijn verzot op chocolade. Wat zorgt voor een grote afzetmarkt.


Download ppt "Wereld Choco-lat Economie. Wereld Choco-lat Benodigheden  1 spelbord  5 sets van 11 fabriekskaarten  5 sets van 3 hoofdzetelkaarten  45 spelkaarten."

Verwante presentaties


Ads door Google