De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen
Lezen h3 Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen

2 Wat is belangrijk?? Hoofdzaak Bijzaak
De belangrijkste informatie in een tekst Bijzaak Minder belangrijke informatie, vaak voorbeelden of details.

3 Hoe vind je een hoofdzaak?
1. In het begin van een tekst (1ste alinea) vind je meestal het onderwerp en de hoofdgedachte (let op: als het begint met een grappig verhaal of voorbeeld dan staat het onderwerp en de hoofdgedachte verderop in de tekst!) 2. Lees het eind! Vaak staat daar een samenvatting of conclusie (let op: dat geldt niet voor nieuwsberichten! Daar is het begin het belangrijkst) 3. Kijk goed naar de alinea-indeling in het middenstuk: daar wordt het onderwerp verder uitgewerkt. Vaak staat het belangrijkste in de eerste of laatste zin, dit noem je een kernzin.

4 Lees de tekst: ‘goede doelen vechten om erfenis’
Even oefenen! Lees de tekst: ‘goede doelen vechten om erfenis’ Hoeveel tussenkopjes heeft de tekst?   Wat is het onderwerp van de tekst? De tekst bestaat uit vier alinea´s Welke alinea's horen bij de inleiding? welke bij het middenstuk? welke bij het slot? Wat is de kernzin van alinea 2? Wat is de kernzin van alinea 3?

5

6

7

8 Hoofdzaak of bijzaak? Het Leger des Heils en Greenpeace hadden ruzie over een erfenis. De advocaten hadden het er druk mee. Het Leger des Heils en Greenpeace sloten een akkoord. De andere goede doelen vonden het niet netjes. Greenpeace krijgt nu iets minder geld dan de andere goede doelen.


Download ppt "Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen"

Verwante presentaties


Ads door Google