De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2"— Transcript van de presentatie:

1 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2
Inleiding

2 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2
Deel 1: proeftechniek en wijn bij gerechten

3 Wijn proeven en beoordelen
Proefnotities persoonlijk verslag van geproefde wijnen steun bij beschrijven van wijnen aan anderen hulp bij beoordelen kwaliteit van een wijn ontwikkeling van een wijn volgen

4 Wijn proeven en beoordelen
Ideale omstandigheden geen geurtjes die afleiden goed, natuurlijk licht schone witte oppervlakten een schone mond op juiste wijze gevuld ISO-glas

5 Systematische proefmethode wijn niveau 2®
UITERLIJK Helderheid helder – troebel Intensiteit licht – gemiddeld – diep Kleur wit rosé rood citroengeel – goudgeel – ambergeel roze – zalmroze – oranje paars – robijnrood – granaatrood – bruinrood GEUR Conditie zuiver – onzuiver licht – gemiddeld – uitgesproken Aromakenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, aroma’s van eikenhout, overig SMAAK Zoetheid droog – iets zoet – halfzoet – zoet Zuurgehalte laag – gemiddeld – hoog Tanninegehalte Body (mondgevoel) licht – gemiddeld – vol Smaakkenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, smaken van eikenhout, overig Afdronk kort – gemiddeld – lang CONCLUSIE Kwaliteit fout – slecht – acceptabel – goed – zeer goed – uitstekend

6 Wijn bij gerechten Basisprincipes
laat je niet beperken door regeltjes! we zijn allemaal anders, dus persoonlijke voorkeur speelt zeker een rol bij de meeste slechte combinaties met wijn is het eten de schuldige voor de meeste mensen zullen de meeste wijnen voldoen bij de meeste gerechten

7 Verschillen in smaaktolerantie
Tolerante proevers Houden van eten en drank met sterke smaak Lekker: sterke zwarte koffie Krachtige, geconcentreerde rode wijn met hoog gehalte aan tannine, eikenhout en alcohol, zoals sommige Italiaanse wijnen en Cabernet Sauvignon Gevoelige proevers Houden van uiteenlopende gerechten en dranken, met een voorkeur voor enige smaakintensiteit; kunnen gevoelig zijn voor bittere smaken Lekker: koffie met volle smaak, maar meestal met melk en/of beetje suiker Rijpe rode wijn als Shiraz, witte wijn met uitgesproken smaak zoals Sauvignon Blanc, en houtgerijpte witte wijn met veel body Heel gevoelige proevers Heel gevoelig voor bitterheid en scherpte, waardoor bepaalde wijn-spijscombinaties heel sterk overkomen; gevoelig voor de bittere smaak in kunstmatige zoetstoffen Lekker: verfijnde thee en/of koffie, met room of zoetstof Wijn met delicate smaken en misschien een bescheiden hoeveelheid zoet, zoals roze wijn (blush wines), zoetere typen Riesling of verfijnd rood met laag tanninegehalte, zoals Pinot Noir

8 Eten en wijn combineren
Gerecht is… Wijn lijkt… Dus… Zout Minder drogend en bitter, minder zuur Zachter en voller Zout kan wijn met veel tannine lekkerder laten lijken Zuur Minder bitter en zuur Fruitiger, zoeter en voller Pas op bij combinaties met wijn met een lager zuurgehalte Zoet Drogender en bitterder, met meer zuur Minder zoet en fruitig Pas op bij combinaties met wijn die minder zoet is of tannine heeft Hartig (umami) Drogender en bitterder, met meer zuur Minder zoet en fruitig Pas op bij combinaties met wijn die een hoog tanninegehalte heeft of kenmerken van houtrijping Vet Minder zuur Combineer met wijn met veel zuur Heet (chilipeper) Drogender en bitterder, minder zoet en fruitig. Versterkt de hitte van de peper Combineer met wijn met weinig alcohol, die fruitig is en eventueel wat zoetheid heeft Heel sterk van smaak Bedolven te worden onder de smaken van het eten Combineer met wijn van vergelijkbare smaakintensiteit

9 Systematische proefmethode wijn niveau 2®
UITERLIJK Helderheid helder – troebel Intensiteit licht – gemiddeld – diep Kleur wit rosé rood citroengeel – goudgeel – ambergeel roze – zalmroze – oranje paars – robijnrood – granaatrood – bruinrood GEUR Conditie zuiver – onzuiver licht – gemiddeld – uitgesproken Aromakenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, aroma’s van eikenhout, overig SMAAK Zoetheid droog – iets zoet – halfzoet – zoet Zuurgehalte laag – gemiddeld – hoog Tanninegehalte Body (mondgevoel) licht – gemiddeld – vol Smaakkenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, smaken van eikenhout, overig Afdronk kort – gemiddeld – lang CONCLUSIE Kwaliteit fout – slecht – acceptabel – goed – zeer goed – uitstekend

10 Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Belangrijkste punten wettelijke minimumleeftijd voor kopen en drinken van alcohol maximaal bloedalcoholgehalte (BAG) voor automobilisten en mensen die gevaarlijke machines bedienen richtlijnen verstandig alcoholgebruik reclamecode voor alcohol en regels voor verpakking en verkooppunten ONTHOUD: te veel drinken kan gezondheidsrisico’s opleveren, naast problemen thuis en op het werk.

11 Wijn bewaren Basisprincipes
bewaar bij constante temperatuur ( °C) bewaar wijn die is afgesloten met een kurk liggend vermijd sterk licht in de opslag vermijd trillingen in de opslag

12 Wijn serveren Wijnstijl Voorbeeldwijn Serveertemperatuur
Houtgerijpt wit gemiddeld/veel body Witte Bourgogne, Fumé Blanc Licht gekoeld 10-13 °C Wit lichte/ gemiddelde body Muscadet, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, fino-sherry Gekoeld 7-10 °C Zoete wijn Sauternes, zoete muskaatwijn Goed gekoeld 6-8 °C Mousserende wijn Champagne, cava, Asti Goed gekoeld 6-10 °C Rood , lichte body Beaujolais, Valpolicella Licht gekoeld 13 °C Rood gemiddeld/ veel body Rode Bordeaux, rode Bourgogne, Rioja, Australische Shiraz, Châteauneuf-du-Pape, Barolo, Amarone della Valpolicella, vintageport Kamertemperatuur 15-18 °C

13 Wijn serveren Glaswerk Toebehoren

14 Een fles stille wijn openen
verwijder bovenkant capsule veeg hals af met schone doek trek kurk er rustig en zonder hem te beschadigen uit met een kurkentrekker maak hals vanbinnen en vanbuiten nog een keer schoon

15 Systematische proefmethode wijn niveau 2®
UITERLIJK Helderheid helder – troebel Intensiteit licht – gemiddeld – diep Kleur wit rosé rood citroengeel – goudgeel – ambergeel roze – zalmroze – oranje paars – robijnrood – granaatrood – bruinrood GEUR Conditie zuiver – onzuiver licht – gemiddeld – uitgesproken Aromakenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, aroma’s van eikenhout, overig SMAAK Zoetheid droog – iets zoet – halfzoet – zoet Zuurgehalte laag – gemiddeld – hoog Tannine Body (mondgevoel) licht – gemiddeld – vol Smaakkenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, smaken van eikenhout, overig Afdronk kort – gemiddeld – lang CONCLUSIE Kwaliteit fout – slecht – acceptabel – goed – zeer goed – uitstekend


Download ppt "WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2"

Verwante presentaties


Ads door Google