De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheiding der Nederlanden. Filips II en de Katholieke Kerk Flips II was erg Katholiek. De inquisitie werd opgericht(inquisitie = kerkelijke rechtbank.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheiding der Nederlanden. Filips II en de Katholieke Kerk Flips II was erg Katholiek. De inquisitie werd opgericht(inquisitie = kerkelijke rechtbank."— Transcript van de presentatie:

1 Scheiding der Nederlanden

2 Filips II en de Katholieke Kerk Flips II was erg Katholiek. De inquisitie werd opgericht(inquisitie = kerkelijke rechtbank die ketters moest opsporen en aanduiden. Ketters zijn geen Katholieke mensen. Filips II

3 Stopzetting van de ketterjacht Petitie = stopzetting van de ketterjacht. Opgericht door edelen, spotnaam Geuzen De leiders van het verzet van de bevolking waren:Graaf van Egmont,Graaf van Hoorne en Willem van Oranje. Stop de ketterjacht!

4 Beeldenstorm in 1566 Filips II hoorde van deze opstand.Hij was razend. Dus stuurde hij zijn sterkste legeraanvoerder, de hertog van Alva+zeer sterk leger. Willem van Oranje kon vluchten van Alva. Hij stelde een leger samen dat zich verzette tegen hem. Uiteindelijk vielen onze gewesten (de 17 provinciën ) uiteen in 2 delen : -het protestante Noorden, dat weigerde Filips II nog langer als vorst te erkennen -het Katholieke Zuiden dat onder het Spaanse bestuur bleef. Katholieke beelden werden vernietigd

5 Antwerpen niet langer de belangrijkste haven van West- Europa De Watergeuzen sloten de Scheldemonding af (einde haven Antwerpen!) De scheiding van de Nederlanden was een feit!

6 Gouden of Ongelukseeuw ? Voor de Zuidelijke Nederlanden werd het een Ongelukseeuw. Er waren plunderingen en oorlogen. De oogst werd vernietigd en men kon niet meer handelen.

7


Download ppt "Scheiding der Nederlanden. Filips II en de Katholieke Kerk Flips II was erg Katholiek. De inquisitie werd opgericht(inquisitie = kerkelijke rechtbank."

Verwante presentaties


Ads door Google