De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema planten - Les Stengels -

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema planten - Les Stengels -"— Transcript van de presentatie:

1 Thema planten - Les 7+8 - Stengels -
Docent: Ernest Vak: Biologie Thema: Organen en cellen

2 Onderdelen van een plant
Knop Blad Stengel Wortelstelsel Wortelharen

3 De bouw van stengels Een stengel bestaat uit verschillende onderdelen
Waar de bladeren aan de stengel vastzitten noemen we een knoop! Lid Tussen de knopen zit een stuk stengel. We noemen dit een lid. Knoop Lid Knoop

4 Bladoksel en okselknop
Eindknop Bladoksel Okselknop

5 Houtachtige en kruidachtige planten
Bomen en struiken hebben stevige stengels waarin hout zit. We noemen dit dan ook houtachtige planten! Rechts zie je een houtachtige plant Andere planten hebben helemaal geen hout in de stengels. Deze planten noemen we dan ook wel de kruidachtige planten. Rechts zie je een plaatje met een kruidachtige plant.

6 Houtachtige en kruidachtige planten
Houtachtige planten hebben hout in de stengels. Het hout in de stengels zorgt ervoor dat de plant stevig overeind blijft staan. In kruidachtige planten zit er geen hout in de stengels. De stevigheid van deze planten komt door de opname van water. Als je een kruidachtige plant een tijd geen water geeft gaat deze slap hangen en verliest deze zijn stevigheid. Het water wordt via de wortels opgenomen.

7 Functie van stengels Naast dat stengels zorgen voor de stevigheid van de plant, vindt er ook transport van voedingstoffen plaats in de plant. In de vorige leskaart heb je geleerd dat wortels water opnemen. In de stengels zitten allemaal kleine vaten bij elkaar, dit noemen we een vaatbundel. De vaatbundels beginnen in de wortels en eindigen in een knop, bloem of blad. In de vaatbundels vindt dus transport plaats van water en voedingsstoffen. De voedingstoffen zijn opgelost in het water.


Download ppt "Thema planten - Les Stengels -"

Verwante presentaties


Ads door Google