De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 Deel 6: andere witte druivenrasse n.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 Deel 6: andere witte druivenrasse n."— Transcript van de presentatie:

1 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 Deel 6: andere witte druivenrasse n en witte wijnen

2 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Pinot gris/pinot grigio Pinot gris (Elzas, Frankrijk)  veel body  reeks van stijlen  tropisch fruit (banaan, meloen), zoete specerijen (gember), honing  Nieuw-Zeeland: diverse stijlen Pinot grigio (Italië)  droog  gemiddeld tot hoog zuurgehalte  lichte tot gemiddelde body  neutraal karakter (groen fruit en citrusfruit)

3 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Trebbiano  droog, hoog zuurgehalte, lichte body  neutrale, voordelige wijnen  in heel Italië gemaakt Italiaanse druivenrassen Verdicchio  droog, hoog zuurgehalte, gemiddelde body  citrusfruit (citroen), kruidig (venkel), bittere amandel

4 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Italiaans wit, genoemd naar gebied DOCG Gavi  druif: cortese  streek: Piemonte  droog, lichte body, hoog zuur  groen fruit (groene appel), citrusfruit Soave (DOC Soave Classico)  druif: garganega  streek: Veneto  gemiddelde body, hoog zuur  bloemig (kamille), groen fruit (peer, rode appel), specerijen (witte peper)  zonder hout Piemonte Venet o Rome

5 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Chenin blanc  koel tot heet klimaat  reeks van stijlen  gemiddeld tot hoog zuurgehalte  bevattelijk voor edele rot Vouvray AC  Loiredal (Frankrijk)  koel klimaat  halfzoet, hoog zuurgehalte, gemiddelde body  citrusfruit (citroen), groen fruit (appel), tropisch fruit (ananas), kruidig (blad)  zonder hout

6 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Chenin blanc Zuid-Afrika  droog/iets zoet, gemiddelde of hoge zuurgraad  gemiddelde body  citrusfruit, tropisch fruit  eikenhout  goedkope wijn in grote volumes  geblend met chardonnay

7 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Melon blanc AC Muscadet  Loiredal (Frankrijk)  droog, hoog zuurgehalte  lichte tot gemiddelde body  neutraal fruit  zonder hout  sur lie (dode gistcellen)  body  complexiteit

8 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Viognier  zachte, aromatische wijn met veel body  laag zuur, hoog alcohol  verfijnde smaken van fruit en bloemen (perzik, peer, abrikoos, viooltje), tonen van specerijen  beste exemplaren uit Noordelijke Rhône  Zuid-Frankrijk, Chili, Argentinië, Australië en Californië

9 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Albariño Rías Baixas (Spanje)  droog  lichte tot gemiddelde body  verfrissend hoog zuurgehalte  groen fruit (appel, peer), citrusfruit (grapefruit), bloemig  zonder hout Rías Baixas SPAN JE PORTUG AL

10 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Sémillon/semillon Bordeaux (Frankrijk)  gemengd met sauvignon blanc voor droge en zoete wijnen (Sauternes) Hunter Valley (Australië)  wijn van één druivenras  droog, lichte body, laag alcohol, hoog zuur  jong: neutraal met verfijnde citrussmaken  rijpheid (toast, noten, honing) Bordeaux Sauterne s Zuidoost- Australië Hunter Valley

11 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Gewurztraminer Elzas (Frankrijk)  laag zuurgehalte, hoog alcoholgehalte, volle body  intens geparfumeerd en aromatisch  diverse stijlen  groen fruit (druif), bloemen (roos, sinaasappelbloesem), steenfruit (perzik), tropisch fruit (lychee), zoete specerijen (gember)  best jong en fris gedronken  rijpheid (honing, noten)  ook Nieuw-Zeeland produceert Gewurztraminer van kwaliteit

12 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Torrontés Cafayate (Argentinië)  aromatisch ras  droog, gemiddeld zuurgehalte  gemiddelde body, hoog alcohol  uitgesproken bloemige smaken (parfum), groen fruit (druiven), steenfruit (perzik) Argentini ë Cafayate

13 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 UITERLIJK Helderheid helder – troebel Intensiteit licht – gemiddeld – diep Kleurwit rosé rood citroengeel – goudgeel – ambergeel roze – zalmroze – oranje paars – robijnrood – granaatrood – bruinrood GEUR Conditie zuiver – onzuiver Intensiteit licht – gemiddeld – uitgesproken Aromakenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, aroma’s van eikenhout, overig SMAAK Zoetheid droog – iets zoet – halfzoet – zoet Zuurgehalte laag – gemiddeld – hoog Tanninegehalte laag – gemiddeld – hoog Body (mondgevoel) licht – gemiddeld – vol Smaakkenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, smaken van eikenhout, overig Afdronk kort – gemiddeld – lang CONCLUSIE Kwaliteit fout – slecht – acceptabel – goed – zeer goed – uitstekend Systematische proefmethode wijn niveau 2 ®

14 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 Deel 7: andere blauwe druivenrasse n en rode wijnen

15 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Gamay Beaujolais (Frankrijk)  gematigd klimaat  laag tanninegehalte, gemiddeld tot hoog zuurgehalte  lichte tot gemiddelde body  uitgesproken rood fruit (aardbei, framboos, kers), specerijen (kaneel, peper)  liefst drinken terwijl hij jong en fruitig is  meestal zonder hout Beaujolais Cru Beaujolais Villages Beaujolais

16 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Beaujolais etiket-termen  Regionaal  Gemeente/dorp  Cru

17 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Tempranillo DOCa Rioja  gematigd klimaat  gemiddeld zuur, gemiddeld tot veel body, gemiddelde tannine  rood fruit (aardbei, pruim)  vaak houtgerijpt  rijpheid (hartig, dierlijk (vlees, leer), plantaardig (paddenstoel))  geblend met garnacha  alcohol  tonen van specerijen  lichtere tannine SPAN JE Rioja PORTUGA L

18 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014  Gran Reserva Rioja kwaliteit en stijl: oudering  Joven  Reserva  Crianza

19 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Tempranillo DO Ribera del Duero  rode wijn van hoge kwaliteit  zwart fruit (braam, pruim) DO Catalonië  rode wijnen van goede kwaliteit  reeks stijlen  tempranillo, garnacha en internationale rassen SPAN JE Catalonië Ribera del Duero PORTUGA L

20 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 DOC Douro Portugal  heet klimaat  rode wijnen van hoge kwaliteit  druif: touriga nacional  hoog zuur- en tanninegehalte, diepe kleur  intense smaken van donker fruit (braam, zwarte bes), specerijen (peper, zoethout)  meestal houtgerijpt SPAN JE Dour o

21 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 ITALI Ë Piemont e Barbares co Barolo Italiaanse druivenrassen Nebbiolo  DOCG Barolo en Barbaresco  hoog zuur, tannine en alcohol  veel body  rood fruit (pruim), bloemig en aards karakter  rijpheid (tabak, paddenstoel, teer) Barbera  hoog zuur, lichte tot gemiddelde tannine, gemiddelde body  rood fruit (rode kers), specerijen (zwarte peper)  vaak met hout (toast, vanille, zoete specerijen)

22 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Italiaanse druivenrassen Sangiovese  hoog tannine- en zuurgehalte  gemiddeld tot veel body  rood fruit (pruim, rode kers), aards, kruidig (groene thee), specerijen  lange houtrijping

23 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Italiaanse wijn genoemd naar gebied DOCG Brunello di Montalcino  100% sangiovese ITALI Ë Chian ti Toscane Brunello di Montalcino DOCG Chianti (DOCG Chianti Classico)  streek: Centraal-Toscane  druif: sangiovese  klein deel andere rassen mag gebruikt worden  veel goedkope wijnen

24 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Chianti kwaliteit en stijl  Algemeen  Classico  Riserva

25 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Italiaanse wijn genoemd naar gebied Valpolicella  streek: Veneto  druif: corvina  reeks stijlen door blends van verschillende druivenrassen  lichte tot gemiddelde kleur  hoog zuurgehalte, lichte body, laag tanninegehalte  zure rode kers  zeer goede exemplaren DOC Valpolicella Classico DOCG Amarone della Valpolicella  gedeeltelijk gedroogde druiven Recioto della Valpolicella ITALI Ë Venet o Valpolicella

26 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Italiaanse wijn genoemd naar druif Montepulciano d’Abruzzo DOC  druif: montepulciano  diepe kleur, hoog zuurgehalte  gemiddeld tot hoog tannine- en zuurgehalte, gemiddelde tot volle body  rood en zwart fruit (zwarte kers, braam, pruim), specerijen (peper)  houtgerijpt

27 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Italiaanse druivenrassen Zuid-Italië  bulkproductie en rood van hoge kwaliteit  blend lokale en internationale rassen Primitivo (zinfandel)  gemiddelde kleur, zuur, tannine  veel body  jamachtig zwart fruit en drop Aglianico  diepe kleur  hoog zuur- en tanninegehalte, veel body, complex  intense smaken van zwart fruit

28 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Zinfandel Californië  machtig, veel alcohol en body  zwart fruit (braam), gedroogd fruit (pruimedant, rozijn), zoete specerijen (kruidnagel, zoethout)  meest intens van old vines (oude stokken)  iets zoete fruitige rosés (White Zinfandel)

29 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Pinotage Zuid-Afrika  nauw verwant aan pinot noir  gematigd tot heet klimaat  rijk, veel body, gemiddeld tanninegehalte  rood fruit (aardbei, framboos, kers), plantaardig, dierlijk (teer, leer)

30 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Carmenère Chili  Bordeauxras  warme, zonnige locaties  diepe kleur, gemiddeld tot hoog zuur- en alcoholgehalte  gemiddeld tot veel body, hoog tanninegehalte  zwart fruit (braam), specerijen (peper)  onrijpheid: plantaardig (groene paprika, sperziebonen)  vaak geblend  cabernet sauvignon  merlot

31 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 Malbec Mendoza (Argentinië)  Bordeauxras  volle body, gemiddeld tot hoog tanninegehalte  zwart fruit (braam, blauwe pruim), specerijen (kruidnagel, peper)  geschikt voor houtrijping  vaak geblend  cabernet sauvignon  merlot

32 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 UITERLIJK Helderheid helder – troebel Intensiteit licht – gemiddeld – diep Kleurwit rosé rood citroengeel – goudgeel – ambergeel roze – zalmroze – oranje paars – robijnrood – granaatrood – bruinrood GEUR Conditie zuiver – onzuiver Intensiteit licht – gemiddeld – uitgesproken Aromakenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, aroma’s van eikenhout, overig SMAAK Zoetheid droog – iets zoet – halfzoet – zoet Zuurgehalte laag – gemiddeld – hoog Tanninegehalte laag – gemiddeld – hoog Body (mondgevoel) licht – gemiddeld – vol Smaakkenmerken bijv. fruit, bloemen, specerijen, planten, smaken van eikenhout, overig Afdronk kort – gemiddeld – lang CONCLUSIE Kwaliteit fout – slecht – acceptabel – goed – zeer goed – uitstekend Systematische proefmethode wijn niveau 2 ®


Download ppt "WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 © WSET 2014 WSET®-Kwalificatie Wijnen en Gedistilleerd Niveau 2 Deel 6: andere witte druivenrasse n."

Verwante presentaties


Ads door Google