De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord Simpel gezegd: het hele werkwoord Wat iets of iemand doet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord Simpel gezegd: het hele werkwoord Wat iets of iemand doet."— Transcript van de presentatie:

1 Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord Simpel gezegd: het hele werkwoord Wat iets of iemand doet.

2 Verschillende vormen van een werkwoord: lopen ik loop jij loopt wij lopen ik/jijliep wijliepen ik heb gelopen infinitief persoonsvorm voltooid deelwoord kan veranderen van tijd en getal t.t. v.t. hulpwerkwoord

3 Hoe herken je de infinitief? De infinitief: is het hele werkwoord (je kunt er ‘om te’ voor zeggen) ; is nooit het enige werkwoord in een zin; kan niet van tijd veranderen.  Vier oefenzinnen.

4 Oefenzin 1 Nederland moet vaak militairen uitzenden vanwege conflicten in het buitenland. Stap 1:Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? Stap 3: Is het het enige werkwoord? Nee, er staan er twee. Stap 4: Kan het van tijd veranderen? moest infinitief moeten

5 Oefenzin 2 Zouden die leerlingen ooit de tafels van 1 tot en met 20 uit hun hoofd opgezegd hebben? Stap 1:Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? Stap 3: Is het het enige werkwoord? Nee, er staan er drie. Stap 4: Kan het van tijd veranderen? zullen infinitief opzeggen

6 Oefenzin 3 Is deze rozenstruik in een week helemaal verdord door de droogte? Stap 1:Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? In deze zin zit geen infinitief. zijn verdorren

7 Oefenzin 4 Wij helpen Hans wel met zijn strafwerk voor Engels. Stap 1:Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? Stap 3: Is het het enige werkwoord? Ja. In deze zin zit geen infinitief.


Download ppt "Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord Simpel gezegd: het hele werkwoord Wat iets of iemand doet."

Verwante presentaties


Ads door Google