De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord"— Transcript van de presentatie:

1 Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord
Simpel gezegd: het hele werkwoord Wat iets of iemand doet.

2 Verschillende vormen van een werkwoord:
lopen ik loop jij loopt wij lopen ik/jij liep wij liepen ik heb gelopen infinitief t.t. persoonsvorm kan veranderen van tijd en getal v.t. voltooid deelwoord hulpwerkwoord

3 Hoe herken je de infinitief?
is het hele werkwoord (je kunt er ‘om te’ voor zeggen); is nooit het enige werkwoord in een zin; kan niet van tijd veranderen.  Vier oefenzinnen.

4 Oefenzin 1 infinitief moest Nederland moet vaak militairen uitzenden vanwege conflicten in het buitenland. moeten Stap 1: Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? Stap 3: Is het het enige werkwoord? Nee, er staan er twee. Stap 4: Kan het van tijd veranderen?

5 Oefenzin 2 zullen Zouden die leerlingen ooit de tafels van 1 tot en met 20 uit hun hoofd opgezegd hebben? opzeggen infinitief Stap 1: Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? Stap 3: Is het het enige werkwoord? Nee, er staan er drie. Stap 4: Kan het van tijd veranderen?

6 Oefenzin 3 Is deze rozenstruik in een week helemaal verdord door de droogte? zijn verdorren Stap 1: Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? In deze zin zit geen infinitief.

7 Oefenzin 4 Wij helpen Hans wel met zijn strafwerk voor Engels.
Stap 1: Welke woorden zijn werkwoorden? Stap 2: Is het het hele werkwoord? Stap 3: Is het het enige werkwoord? Ja. In deze zin zit geen infinitief.


Download ppt "Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord"

Verwante presentaties


Ads door Google