De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Islamitische staat extremisme. 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Islamitische staat extremisme. 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste."— Transcript van de presentatie:

1 Islamitische staat extremisme

2 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste drie generaties na Mohammed 2.Conservatief: Ze zijn heel behoudsgezind; VB. vrouwen blijven thuis, dienen vooral om veel kinderen te krijgen. Hiërarchische structuren. Modernisme (zoals van het Westen)= slecht… 3.Leven van angst. ZE zijn zelf bang. (Westen, verlies van macht, invloed, geloof), maar vooral zaaien ze angst. Denk aan aanslagen, onthoofdingsvideo’s…

3 4. Vijandig wij-gevoel: WIJ (IS) = goed. Tegenover ZIJ (= de rest van de wereld. Zowel het westen, als ruimdenkender moslims als andersgelovigen als…) 5.Geobsedeerd ten koste van eigen persoonlijkheid: IS-strijders zetten de idee van de groep boven hun eigen ideeën. Ze zijn zelfs bereid zichzelf letterlijk ‘op te offeren’ voor het idee (zelfmoordaanslagen) 6.Extremistisch agressief: onthoofdingen, aanslagen...

4 7. De idee boven de menswaardigheid plaatsen. Voor de idee van het kalifaat zijn ze bereid om andere mensen, mensenrechten… op te offeren. Ze draaien ook hun waardenschaal om. (koran: liefde, tolerantie, eerbied voor het leven, maar IS moordt wel in naam van Allah…) 8.Integristisch optreden. IS vindt dat anderen zich maar moeten aanpassen, ook als ze niet akkoord zijn. (Andersgelovigen moeten zich bekeren, vluchten of sterven…)

5  Doel van IS:  Stichten van een kalifaat (oorspronkelijk in Irak en Syrie, daarna in heel de wereld). verder doel: delen van Jordanië en Libanon te veroveren om zo de Palestijnen te gaan bevrijden  Oorsprong van IS:  Al Qaeda in Syrië. (plaatselijke afdeling die zichzelf omvormde tot IS). Oorspronkelijke leider: al-Zarqawi.  Sharia: Islamitische wet, manier van leven. Gebaseerd op Koran, maar ook op het leven van de profeet, interpretaties van vooraanstaande islamitische geleerden… Elke groep van moslims heeft zjin eigen interpretatie van Sharia.

6  Kalifaat: Kaliefen en kalifaten behoorden sinds de afschaffing ervan begin 20ste eeuw tot het verleden. Nu wil IS een nieuw kalifaat stichten met aan de top een kalief.  Een kalief wordt door vertegenwoordigers van de gehele gemeenschap aangeduid en dient universeel geaccepteerd te worden. Die hoogste gezagspersoon heeft bovendien als taak orde te waarborgen en de sharia correct te laten toepassen. De kalief heeft wereldlijke en religieuze macht..  Gadi (of qadi): islamitische rechter.


Download ppt "Islamitische staat extremisme. 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste."

Verwante presentaties


Ads door Google