De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A 61682.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A 61682."— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A 61682

2 Vraag & cruciale vragen  Op welke manier kan ik leerling S. positief benaderen en stimuleren om aan het werk te gaan zodat het doceer-leergebied vergroot wordt?  - Wanneer vindt dit gedrag plaats?  - Wat zijn de symptomen van dit gedrag?  - Vertoont hij dit gedrag thuis ook?  - Hoe kunnen we dit gedrag voorkomen?

3 Probleemdefinitie  Het gedrag wat de leerling vertoont tijdens de lessen is storend voor de leerkracht, voor zichzelf en voor zijn medeleerlingen. Hierdoor willen steeds minder leerlingen met hem spelen.  S. is een pientere jongen, maar door zijn gedrag haalt hij niet alles uit wat erin zit.

4 Adviezen  Positief benaderen  Beloningssysteem  Structuur bieden  Consequent zijn  Complimenteren

5 Actieplan  Samen met ouders een beloningssysteem bedacht. Wanneer leerling S. zich aan de regels houdt, krijgt hij een sticker. Na 10 stickers mag hij iets ‘extra doen’, bijvoorbeeld extra in de leeshoek lezen.  Verdiepen in de literatuur over beloningssystemen.  Regelmatig contact met de ouders over het gedrag van S. thuis en op school.  Gesprekken met de ib’er om te kijken wat of er achter het gedrag zit.

6 Uitvoering actieplan  Regelmatig gesprek met de ouders, zodat we op de hoogte blijven van de situatie thuis.  Het beloningssysteem ‘werkt’, we maken gebruik van een dikke duimenkaart. Per dag kan hij een sticker verdienen, na 10 stickers een beloning. Leerling S. komt trouw na schooltijd naar het bureau om te kijken of hij zijn sticker heeft verdient en evalueren we waarom wel of waarom niet.

7 Kansen en belemmeringen  Kansen  - Leerling wordt zich bewust van zijn gedrag  - Het gewenste gedrag zal toenemen  Belemmeringen  - De leerkracht vergeet consequent te belonen  - De leerling verwacht teveel beloningen  - De leerling kan het gedrag onderdrukken en ergens anders meer vertonen

8 Meerwaarde literatuur  In het boek ‘Hoe ga je om met kinderen op school’ van Gerda Woltjer en Harry Janssens worden verschillende beloningssystemen genoemd. Door deze literatuur gelezen te hebben, ben ik me bewust van de kansen en belemmeringen van een beloningssysteem.  Door het bestuderen van het boek ‘Onderwijskunde’ ben ik me bewust geworden op welke manieren je gewenst gedrag van leerlingen kunt bekrachtigen.


Download ppt "Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A 61682."

Verwante presentaties


Ads door Google