De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Willem Evert Vliegenthart 29 december 1904 Zaandam Nederland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Willem Evert Vliegenthart 29 december 1904 Zaandam Nederland."— Transcript van de presentatie:

1

2 Willem Evert Vliegenthart

3 29 december 1904 Zaandam Nederland

4 4 november 1976

5 Van ’29 tot ’47 leraar basisonderwijs. Daarna enige tijd directeur op een Montessori-school. Studeerde psychologie en schreef een proefschrift “Op gespannen voet” over lees-en spellingszwakke kinderen. In ’61 behaalde hij het professoraat psychologie, pedagogiek en didactiek voor kinderen met een handicap. Eerste met leerstoel voor dit vak aan de Utrechtse universiteit. Ging op pensioen in ’73.

6 Vliegenthart wordt beschouwd als één van de belangrijkste Europese orthopedagogen van zijn tijd.

7 Boek ‘Algemene Orthopedagogiek’ Een poging tot plaatsbepaling binnen de opvoedingswetenschappen.

8 Gepubliceerd in 1970 Het doel van het boekje is een systematische uiteenzetting van de problemen die gemeenschappelijk voorkomen in de opvoeding van alle kinderen met heel verschillende afwijkingen.

9 Leon Van Gelder

10 Qua opleiding heeft hij een sterke medische achtergrond. Nadruk ligt op de kinderpsychiatrie. Hoogleraar in Groningen. Werkt vooral op het terrein van de schoolpsychologie en de orthodidactiek. Doet beroep op dezelfde bronnen als Vliegenthart, namelijk op onder andere Moor en Langeveld.

11 Boek ‘Een oriëntatie in de orthopedagogiek’ Capita orthopedagogica et orthodidactica.

12 Gepubliceerd in 1970. Het boekje bestaat uit twee hoofdstukken.

13 In het eerste hoofdstuk Vraagt hij zich voortdurend af ‘hoe dit kind is’. Zoekt hij ook naar de wijze waarop men met het kind verder moet. Staat de opvoedbaarheid van het kind centraal. Deze opvoedbaarheid betekent het bereiken van de volwassenheid van het kind.

14 In het tweede hoofdstuk Gaat hij in op de orthodidactiek Hierin tracht hij te begrijpen hoe het kind zijn taken aanpakt. En vooral hoe het zich ontplooit in de schoolsituatie.

15 Verschil tussen boek van Vliegenthart en boek van Van Gelder: Vliegenthart: abstracte situering van algemene orthopedagogiek Van Gelder: gaat dieper in op praktijk en is dus meer een handboek

16 Reportage Door: Pauline Jambers Orthopedagogiek 30 jaar later!


Download ppt "Willem Evert Vliegenthart 29 december 1904 Zaandam Nederland."

Verwante presentaties


Ads door Google