De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het “ABC” van dementie Alzheimer Café.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het “ABC” van dementie Alzheimer Café."— Transcript van de presentatie:

1 Het “ABC” van dementie Alzheimer Café

2 Dementie Een combinatie van symptomen/stoornissen op het gebied van cognitie, stemming en gedrag. Vormen; Ziekte van Alzheimer(60-70%). Vasculaire dementie(15%). Fronto-temporale dementie(10%). Lewy-Body dementie(5%).

3 ‘De volharding der herinnering’
Maker schilderij Achtergrond & keuze.

4 Neuro psychiatrische symptomen.
Angst; Wanen en hallucinaties; Agitatie/agressie; Depressie; Ontremd gedrag; Euforie(extreme opgetogenheid); Apathie (gebrek aan emotie, lusteloosheid); Doelloos repetitief gedrag; Eetgedrag; Gedrag s’nachts.

5 Cijfers Cijfers uit een twee jaar durend onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Maastricht documenteren dat bijna alle thuiswonende patiënten met dementie (95 %) één of meer neuropsychiatrische symptomen ontwikkelden Deze symptomen komen steeds vaker voor naarmate het dementieproces vordert Tijdelijke NPS door ziekte.

6 Oorzaken Fase van dementie: zie A4. Lichamelijke oorzaken;
ziekte, pijn, infectie. Vanuit levensgeschiedenis; trauma Omgevingsfactoren: Te veel prikkels, communicatie, conflicten

7 Wat kunnen we er aan doen?!
- Communicatie zonder conflict sfeer Educatie specifiek op gedrag Muziek. Individueel activiteitenprogramma. Psychomotorische therapie. Arm/ handmassage, in combinatie met muziek, aromatherapie en het laten horen van rustgevende geluiden. Medicatie Gedragsconsultatie Cicero

8 ABC methode Het aspect van goede communicatie, inleving in de behoefte, eigen gedrag en prikkels uit de omgeving als uitlokkers en bestendigers van problemen past heel goed bij Belevingsgerichte zorg.

9 “A” A = actie, gedrag van persoon met dementie: Wat doet de persoon met dementie? Waar en wanneer komt het voor? Hoe lang duurt het? Houdt het vanzelf op? Hoe ernstig is het en hoe vaak gebeurt het?

10 “B” B = bewegers, begint vanwege: Wat gebeurde er in de omgeving? Hoe benaderde ik de persoon met dementie? Wat kan er aan de hand zijn met de persoon met dementie? Is er pas iets veranderd voor hem of haar?

11 “C” C = consequenties, gevolgen: Hoe reageert de omgeving? Wat betekent het voor de persoon met dementie: welke reacties verminderen het probleemgedrag en door welke reacties verergert het?

12 Vragen Dank voor uw tijd en aandacht!!


Download ppt "Het “ABC” van dementie Alzheimer Café."

Verwante presentaties


Ads door Google