De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader nooit in Jezus’ moedertaal teruggevonden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader nooit in Jezus’ moedertaal teruggevonden."— Transcript van de presentatie:

1 Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader nooit in Jezus’ moedertaal teruggevonden is? Jezus eigenlijk een West-Syrisch dialect van het Aramees sprak en het onzevader dus waarschijnlijk in die taal het eerst uitgesproken werd? het onzevader alleen bij de evangelisten Lucas en Matteus terug te vinden is? de Latijnse vertaling van het onzevader dateert van in de eerste eeuw en dat alle vertalingen die nu in omloop zijn gebaseerd zijn op die Latijnse vertaling? het onzevader pure poëzie is?

2 Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader waarschijnlijk ontstaan is omdat de leerlingen van Jezus jaloers waren op de leerlingen van Johannes de Doper die wel een vast gebed hadden. Het onzevader is dus eerder een gebed van de leerlingen van Jezus dan van Jezus zelf. het onzevader geschreven is met het antieke wereldbeeld in gedachten? het onzevader een oproep is tot actie en engagement van degene die bidt tegenover God? ‘Uw rijk kome’ verwijst naar het Rijk Gods uit de parabels? er over bepaalde stukken van het onzevader twijfels zijn over de authenticiteit?

3 Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het zinnetje ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ verwijst naar het manna uit het Eerste Testament? het onzevader opgenomen werd in de liturgie door Cyriel van Jeruzalem in de 4 e eeuw en dat het sindsdien altijd op dezelfde plaats blijven staan is? het deel over de schulden eigenlijk een juridische uitspraak is? er ook vandaag nog discussies zijn over welke vertaling het meest aangewezen is? ‘maar verlos ons van het kwade’ een extraatje is van Matteüs?


Download ppt "Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader nooit in Jezus’ moedertaal teruggevonden."

Verwante presentaties


Ads door Google