De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

4.1 de Pruikentijd. Wat gaan we doen? Nederland in verval De Franse standenmaatschappij De Verlichting Verlichte politieke denkbeelden Boeken en genootschappen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "4.1 de Pruikentijd. Wat gaan we doen? Nederland in verval De Franse standenmaatschappij De Verlichting Verlichte politieke denkbeelden Boeken en genootschappen."— Transcript van de presentatie:

1 4.1 de Pruikentijd

2 Wat gaan we doen? Nederland in verval De Franse standenmaatschappij De Verlichting Verlichte politieke denkbeelden Boeken en genootschappen

3 Nederland in verval 17 e eeuw  Nederland rijkste land 18 e eeuw Nederland in verval Pruikentijd: statussymbbool

4 De Franse standenmaatschappij 3 standen: Geestelijkheid Adel Burgers / boeren Iedere stand had eigen bepaalde rechten en plichten. Frankrijk was aan het einde van de 18 e nog steeds een landbouwsamenleving.

5 De Geestelijkheid Geestelijke stand: Rechten: Betaalden heel weinig belasting Hadden een eigen rechtspraak  minder hoge straffen Hoefden niet te vechten in oorlogstijd Mochten eigen belastingen heffen (kerkelijke belastingen) Plichten: Bidden voor het zielenheil van de koning en het volk (= zorgen dat de koning en het volk in de hemel kwamen)

6 De Adel Adellijke stand: Rechten: Betaalde weinig belasting Hadden eigen rechtspraak  minder hoge straffen Hoge positie in het leger / het hof Mochten belastingen innen Herendiensten (alleen voor de plattelandse adel) Plichten: Beschermen van de staat Koning! Beschermen van de 1 e en 3 e stand Bestuur van het land

7 De Burgers / Boeren De derde stand (burgers / boeren) Plichten: Schatkist koning vullen Werken voor adel / geestelijkheid Grootste deel leefde op het platteland. Klein deel leefde van handel en nijverheid

8 Verlichting Mensen gingen kritisch kijken naar: De natuur  natuurwetten De overheid De bazen Zichzelf Het geloof OPKOMST ATHEÏSME  geloven dat er geen God is.

9 Trias Politica (Jean Jacques Rousseau) Uitvoerende macht: Rechtsprekende macht: Wetgevende macht:

10 Verschillen: Absolutisme: -Koning dankzij God -Hoeft geen verantwoording af te leggen -Alle macht is voor de koning Verlichting : -Koning is koning dankzij het volk -Koning moet verantwoording afleggen aan het volk (volk mag dus koning laten aftreden) -Macht wordt gedeeld


Download ppt "4.1 de Pruikentijd. Wat gaan we doen? Nederland in verval De Franse standenmaatschappij De Verlichting Verlichte politieke denkbeelden Boeken en genootschappen."

Verwante presentaties


Ads door Google