De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Naar een regionale strategie “Biomassa” Een regionale uitwerking van grondstoffen, logistiek en verwerken van biomassa.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Naar een regionale strategie “Biomassa” Een regionale uitwerking van grondstoffen, logistiek en verwerken van biomassa."— Transcript van de presentatie:

1 Naar een regionale strategie “Biomassa” Een regionale uitwerking van grondstoffen, logistiek en verwerken van biomassa.

2 Valoriseren van Biomassa: Farma Food (mens) Feed (dier) Fermentation Fiber Fuel Feed Fertilizer Fire Fill Waarde Euro Massa kg. Rol van de tuinbouwketens in het Rivierenland?

3 Biomassa: deel van een cluster? GBB werkt in clusters en dan in tuinbouwclusters Clusters werken positief op: – Uitwisseling van kennis, – Gebiedsmarketing – Vermindering logistieke stromen – Energie – en waterstromen afstemmen – Concentratie van publieke en private geldstromen Functies in de biomassa keten: – Verzamelen (door het jaar heen) – Voor-bewerken – Energievoorziening – Nieuwe business (zie waardeketen) Maar er zijn ook andere Energiecluster in ontwikkeling… Duiven….. Nijmegen ….. Renkum ….. Cuijk …… Hierbij gaat het vooral om composteren en verbranden Grootschalig verwerking Tuinbouwbedrijven nemen zelf initiatieven (individueel)

4 Regionale clusters Energiecluster Tuinbouwcluster Renkum Nijmegen Duiven BergendenOpheusden Fruitteelt Betuwe Zaltbommel Maasdriel

5 Vijf strategieën in het Rivierengebied 1.Niets doen en afwachten wat er uit de markt komt. 2.Niets doen en het bieden van kennis netwerk. 3.Anticiperen op bestaande grootschalige verwerkingsunits buiten het gebied 4.Verwerken biomassa als onderdeel van de opbouw van de vijf tuinbouwclusters 5.Stimuleren ondernemers met kleinschalige verwerking


Download ppt "Naar een regionale strategie “Biomassa” Een regionale uitwerking van grondstoffen, logistiek en verwerken van biomassa."

Verwante presentaties


Ads door Google