De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze."— Transcript van de presentatie:

1

2 Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze “license to operate”. Voor onze medewerkers, aannemers en omgeving hanteren wij de strengste veiligheids-, gezondheids- en milieunormen. Het veiligheidsbeleid van Gasunie kenmerkt zich dan ook door een proactieve benadering ter voorkoming van ongevallen, incidenten en gevaarlijke situaties.

3 Low Specific Activity (LSA) of NORM (Naturally Ocurring Radioactive Material) Low Specific Activity (Lage Specifieke Activiteit) of NORM (Naturally Ocurring Radioactive Material) zijn verzamelnamen voor natuurlijke radioactieve stoffen die bij de productie van aardolie en aardgas kunnen vrijkomen. Oorspronkelijk zitten deze stoffen in gesteente waaruit aardolie en aardgas worden gewonnen. Bij het openen van HTL-installaties en systemen kan deze straling worden aangetroffen. Gasunie heeft procedures gemaakt om hiermee veilig om te kunnen gaan. Deze procedures dienen nageleefd te worden om besmetting met radioactieve stoffen te voorkomen. De voornaamste radioactieve stof waar Gasunie mee te maken heeft is lood 210.

4 Hoe kan LSA voorkomen bij Gasunie? Gasvormig bij pigging-operaties (radon, niet zichtbaar) In vaste/vloeibare vorm (sludge bij piggingoperaties, filterkaarsen, op onderdelen in HTL-systeem) Vast (op diverse onderdelen, niet zichtbaar, zogeheten scales) Gevaar voor bestraling De stralingsdosis die opgelopen kan worden bij werkzaamheden is laag, zeker vergeleken met wat iedereen op jaarbasis oploopt aan natuurlijke en niet-natuurlijke radioactieve straling. De straling kan wel een gevaar vormen voor de gezondheid bij: - regelmatige en langdurige blootstelling - inwendig contact met LSA-stoffen

5 Waar kan straling door LSA-stoffen worden aangetroffen? LSA-stoffen worden in het HTL-systeem aangetroffen bij de volgende werkzaamheden: op plaatsen waar grote turbulentie optreedt: regelaars, compressoren, gasmeters en bochten waar het niet zichtbaar op de oppervlakte vast zit (zogeheten scales) in installaties bij afscheiding van vaste en vloeibare componenten van de gasstroom, zoals scrubbers vrijkomen van sludge van pigging operaties Wijze van besmetting Via de huid: contact met sludge (pigging), filterkaarsen en scales (op wanden van leidingen, regelaars en dergelijke) Via inademen: deeltjes die vrijkomen bij verspanende bewerkingen, aerosoldeeltjes (hogedrukspuiten), radon Via inslikken door met besmette handen te eten (sludgespetters, aanraking met scales) Via ogen: spetters op het gezicht

6 Eisen bij openen van het HTL-systeem Schakel vooraf de stralingsdeskundige van de veldorganisatie in De toezichthoudend stralingsdeskundige dient de betrokkenen voorafgaand aan de werkzaamheden te instrueren Beoordeling van de werkzaamheden door de toezichthoudend stralingsdeskundige en vaststelling van eventuele aanvullende maatregelen Bij afvoer van materialen deze altijd meten op de aanwezigheid van LSA-stoffen voordat zij de locatie verlaten De coördinerend stralingsdeskundige inschakelen bij werkzaamheden op zogeheten vergunningsplichtige LSA-locaties De coördinerend stralingsdeskundige wordt altijd betrokken bij de opslag en afvoer van besmette materialen Persoonlijke beschermingsmiddelen Standaard sleutelwerkzaamheden (geen stof- of aerosolvorming) - standaard PBM’s - handschoenen - eventueel wegwerpoverall

7 Hogedrukreiniging van de pig - Viton-pak - onafhankelijke adembescherming Verspanende werkzaamheden - standaard PBM’s - handschoenen - wegwerpoverall - volgelaatsmasker met stoffilter Persoonlijke hygiëne Handen wassen vóór het eten, drinken, roken en het gebruik van toilet Voorkom verspreiding bij het uittrekken/afdoen/wegwerpen van PBM’s De begeleidend stralingsdeskundige controleert PBM’s op besmetting Blijf altijd alert tijdens het werk. Bij twijfel: altijd vragen of leg desnoods het werk stil.


Download ppt "Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze."

Verwante presentaties


Ads door Google