De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter."— Transcript van de presentatie:

1 2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste

2 Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter geen sprookje!

3 Er was eens een prinses in een plaatsje in Duitsland. Ze heette Sophie Augusta Frederika. Haar bijnaam was Figchen, dat betekent Frederikje.

4 Haar ouders waren wel deftig, maar niet heel erg rijk. Daarom gingen ze op zoek naar een rijke man voor Sophie.

5 Haar naam was Elisabeth. Er was ook eens een tsarina in Rusland. Elisabeth had geen man en geen kinderen. Maar ze wilde wel een troonopvolger. Weet je wat een troonopvolger is?  Een troonopvolger is de volgende koning of keizer.

6 Anna was getrouwd met een Duitse hertog en ze had een zoontje: Peter. Elisabeth had een zus: Anna. Anna ging dood toen Peter nog een baby was.

7 Elisabeth besloot dat haar neefje Peter de volgende keizer van Rusland zou worden. Weet je nog wat het Russische woord voor keizer is?  Goed zo, dat is tsaar.

8 Peter verhuisde naar zijn tante Elisabeth in Sint- Petersburg toen hij veertien jaar oud was. Peter leerde snel Russisch en hoe je een tsaar moest zijn.

9 Tante Elisabeth wilde dat Peter ging trouwen. Ze ging op zoek naar een goede vrouw voor haar neefje Peter.

10 In Duitsland vond ze een leuke prinses. Wie denk je dat ze vond?  Prinses Sophie!

11 Toen Sophie veertien was, verhuisde ze naar Sint- Petersburg. Ze leerde Russisch en ze kreeg een Russische naam: Ekaterina. Catharina trouwde met Peter. Dat is in het Nederlands Catharina.

12 Catharina en Peter kregen een kind. Ze noemden hem Paul.

13 Na de dood van tante Elisabeth werd Peter tsaar. Maar Catharina had genoeg van Peter. Wat denk je dat ze deed?  Met de hulp van het leger stootte ze Peter van de troon. De soldaten vermoordden Peter zelfs!

14 Hier gaat Catharina naar het paleis van Peter om de macht te grijpen. Waar zie je Catharina op de tekening? 

15 Hoe ging ze naar het paleis van Peter?  Met haar koets!

16 Hier laten de soldaten zien dat Catharina hun nieuwe tsarina is. Hoe doen ze dat?  Ze knielen voor haar.

17 Het Duitse prinsesje was een Russische tsarina geworden. Dat bleef ze tot haar dood, vierendertig (34) jaar later. Omdat ze het land goed regeerde, kreeg ze een bijnaam. Weet jij nog welke?  Catharina de Grote!

18 Maar nu eerst: De Er was eens een prinses Quiz! De volgende les gaat over tsarina Catharina de Grote.

19 1.Waar woonde Catharina toen ze klein was?  Klik voor het juiste antwoord. Ain Rusland Cin Duitsland Bin Frankrijk

20 2.Hoe heette Catharina toen ze nog in Duitsland woonde?  Klik voor het juiste antwoord. A Máxima BSophie CElsa DTruus

21 3.Wie was de man van Catharina?  Klik voor het juiste antwoord. A Tsaar Peter BKoning Willem Alexander ATsaar Peter CPrins Hans

22 4. Uit welk land kwam Peter?  Klik voor het juiste antwoord. Auit Rusland Buit Nederland Cuit Duitsland

23 5.Hoe werd Catharina de baas van Rusland?  Klik voor het juiste antwoord. AZe vroeg Peter vriendelijk of ze de baas mocht worden. BDe mensen in Rusland zetten haar op de troon. CZe stootte Peter van de troon.

24 6.Waarom werd Catharina ‘de Grote’ genoemd?  Klik voor het juiste antwoord. AZe was twee meter lang. BZe had grote problemen. CZe regeerde het land heel goed.

25 Einde van de tweede les. ®OΣLOf jαn MinnΣβoo In opdracht van de Hermitage Amsterdam.


Download ppt "2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter."

Verwante presentaties


Ads door Google