De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Alleen digitaal communiceren? Antoinette van Leeuwen & Sylvia Suvaal.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Alleen digitaal communiceren? Antoinette van Leeuwen & Sylvia Suvaal."— Transcript van de presentatie:

1 Alleen digitaal communiceren? Antoinette van Leeuwen & Sylvia Suvaal

2 Programma Inleiding In subgroepjes stellingen bespreken Plenaire terugkoppeling

3 Aanleiding De rijksoverheid wil dat alle overheden per 1-1-2017 alleen nog maar digitaal met hun inwoners communiceren. In de praktijk lijken deze plannen erg ambitieus. De gemeente Zeist zoekt samen met maatschappelijke partners naar goede oplossingen.

4 Visie op informatievoorziening van Plasterk maart 2013 Alle communicatie met de overheid vanaf 1-1-2017 digitaal Is dat mogelijk? Is dat wenselijk? Hoe komen we op dat punt? Wat is de rol van de gemeenten? Wat kan de rol van de sociaal raadslieden zijn?

5 Mogelijke gevolgen Waarschuwing Kerngroep Minimabeleid Zeist: Bepaalde groepen komen door deze ontwikkeling (nog meer) buiten spel te staan, lopen risico’s en ervaren hindernissen bij het gebruik maken van hun rechten. Denk aan: (hoog)bejaarden mensen met een beperking die computergebruik moeilijk maakt minima die geen geld hebben voor een PC of internetaansluiting mensen met lage digitale vaardigheden door bv. faalangst

6 Onderzoek Nationale Ombudsman 2013 Conclusies: 95% van de burgers wil zélf kanaal kiezen waarop ze met de overheid communiceren 36% heeft geen vertrouwen in de manier waarop de overheid met digitale gegevens omgaat (46% redelijk en 11% veel) Groepen burgers voelen zich buitengesloten door de digitale overheid Digitale systemen blijken niet altijd betrouwbaar: burgers moeten kunnen controleren en corrigeren

7 Voordelen digitalisering Domotica maken langer thuis wonen mogelijk Rechtstreeks contact met familie en vrienden ver weg (skype, facebook) Lotgenotencontact via digitale communities Aanvragen 24/7 mogelijk …..

8 Stellingen Waar hebben we het over? Iedereen heeft tegenwoordig een computer of kent iemand om hen te helpen. De overheid verzint iets onhaalbaars, en de maatschappelijke organisaties mogen het weer oplossen. De participatiemaatschappij anno 2014! Het hoort bij het werk van sociaal raadslieden om mensen met geen of geringe digitale vaardigheden verder te helpen. Daarvoor zijn allerlei mogelijkheden. Een twitterende ex-hoogleraar en zijn dito staf bedenken beleid dat ver van de realiteit af staat waar wij dagelijks mee werken. We moeten hen dat duidelijk maken. De gemeente krijgt de regie in het sociaal domein en moet ook bij deze kwestie het voortouw nemen.

9 Discussie

10 Visie gemeente Zeist Digitaal, tenzij…

11


Download ppt "Alleen digitaal communiceren? Antoinette van Leeuwen & Sylvia Suvaal."

Verwante presentaties


Ads door Google