De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fonds Hugo Van Mierlo beheerd door de Koning Boudewijnstichting Het Fonds heeft tot doel kinderen harmonieus te laten ontwikkelen dankzij de positieve.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fonds Hugo Van Mierlo beheerd door de Koning Boudewijnstichting Het Fonds heeft tot doel kinderen harmonieus te laten ontwikkelen dankzij de positieve."— Transcript van de presentatie:

1 Fonds Hugo Van Mierlo beheerd door de Koning Boudewijnstichting Het Fonds heeft tot doel kinderen harmonieus te laten ontwikkelen dankzij de positieve inbreng van beide ouders. De jaarlijkse Prijs bekroont een initiatief dat de vader-kind relatie bevordert en de opvoeding door de vader stimuleert.

2 Eerste laureaat 2004: Vadertrophy- MPC Terbank Heverlee Doelgroep: internaatsjongeren met verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen en hun vaders Op maat van vaders die niet staan te springen voor een praatgroep met taart en koffie. Voorbeelden activiteiten: stadsspel, muurklimmen, Dijle-afvaart met kayak,… In eerste instantie bedoeld voor vaders die door combinatie van factoren beperkt contact hebben met hun zoon Vader/zoon op leuke manier samenbrengen Als duo tot resultaat komen door elkaar aan te moedigen, vertrouwen te geven, elkaar te beveiligen In sommige situaties herstel van de vader- kind relatie Project loopt nog steeds goed

3 Laureaat 2005: Superpapa Brede communicatie naar vaders over vaderschap Superpapa krant, superpapa boek www.superpapa.be: website met allerlei praktische informatie voor papa’s, activiteiten, forum… is nog steeds actief (initiatiefnemer vzw Joetz) www.superpapa.be

4 Laureaat 2006- Link=Brussel- Interculturel e vadergroep Initiatief mee ontstaan door vraag van vaders zelf Doelstelling: werken aan betrokkenheid van papa’s sensibiliseren van externe organisaties Voordelen van een genderspecifieke aanpak: Lossere sfeer Vaders onder elkaar praten vlotter Minder taboes, minder spanningen Relatieproblemen (vader – moeder) kunnen ook aan bod komen Komt tegemoet aan nood om gevoelens te uiten (machohouding laten vallen)

5 Buurtvaders Waterstraat Beringen Laureaat Prijs Hugo Van Mierlo 2007 De Waterstraat is een multiculturele en kansarme buurt in Beringen. 8 Turkse buurtvaders hebben van december 2005 tot januari 2010 het buurthuis ‘s avonds open gehouden voor jongeren uit de buurt. Zij hebben een vormingstraject doorlopen dankzij de ondersteuning van het Fonds. Het buurtvaderproject is doorslaggevend geweest om het leefklimaat in de wijk in positieve zin om te keren. project is noodgedwongen stopgezet door het wegvallen van de trekkers in de groep.

6  Laureaat 2008: Adoptiepapa Website en brochure speciaal voor…. adoptievaders! http://ppw.kuleuven.be/home/onderzoek/adoptiepapa Deel uitmakend van twee bredere wetenschappelijke projecten:  Leuvense AdoptieStudie (LAS) Focus op: Hoe ontwikkelen adoptieouders en adoptiekinderen zich over tijd? http://ppw.kuleuven.be/home/onderzoek/leuvense-adoptiestudie  GiGA Focus op: Wat is de rol van genen en omgeving in de ontwikkeling van geadopteerde adolescenten? http://www.giga-studie.be

7 Laureaat 2009- Link=Brussel- Speelgoedateliers Workshops waar vaders zelf speelgoed kunnen maken voor hun kinderen: Enkele avonden werk = een mooie verrassing voor je kind Betrokkenheid: Ieder kind speelt! Dus geen betere weg naar hun hart dan met een stuk speelgoed. Een uniek stuk speelgoed gemaakt alleen voor dat kind.... dat is de warmste blijk van affectie die het kan krijgen.

8 een project van Therapeutische Gemeenschap voor Dubbel Diagnose Gent dat draait om het creëren van een kindvriendelijke omgeving met als doel: ¬Vaders te motiveren om hier langdurig in opname te komen ¬Kinderen zich thuis te laten voelen ¬Het verbeteren van de band tussen vader en kind ¬De moeder vertrouwen geven in het feit dat het kind hier goed zit ¬Mensen gemotiveerd houden om het programma vol te houden en te re-integreren als vader “”Laureaat 2010- De Sleutel: Omdat vader zijn belangrijk is!

9

10 Laureaat 2012 : CKG Mechelen : project dat de vader-kind relatie bevordert in het arresthuis van mechelen Werkboek MIJN PAPA & IK Niet samen en toch bij elkaar Methodiek om de hechting tussen vader en kind te bevorderen Op sensitieve, speelse en interactieve manier samenwerken Ervaringen en belevingen uitwisselen Vader blijft aanwezig, ondanks zijn afwezigheid Kind kan zijn gevoelens een plaats geven Vader kan vanuit het standpunt van het kind (leren) kijken Leven in de gevangenis bespreekbaar maken Kind kan vertellen over zijn alledaagse bezigheden Ruimte voor positie van moeder en andere gezinsleden

11


Download ppt "Fonds Hugo Van Mierlo beheerd door de Koning Boudewijnstichting Het Fonds heeft tot doel kinderen harmonieus te laten ontwikkelen dankzij de positieve."

Verwante presentaties


Ads door Google