De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De scheiding van de Nederlanden. Inleiding Filips II en de Katholieke Kerk De Beeldenstorm De 17 e eeuw werd een ongelukseeuw voor onze gewesten (België)

Verwante presentaties


Presentatie over: "De scheiding van de Nederlanden. Inleiding Filips II en de Katholieke Kerk De Beeldenstorm De 17 e eeuw werd een ongelukseeuw voor onze gewesten (België)"— Transcript van de presentatie:

1 De scheiding van de Nederlanden

2 Inleiding Filips II en de Katholieke Kerk De Beeldenstorm De 17 e eeuw werd een ongelukseeuw voor onze gewesten (België)

3 Filips II en de katholieke kerk Filips II =katholiek Ketterjacht:-een inquisitie(staatsrechtbank) veroordeelde hen tot onthoofding. Er waren duizenden slachtoffers. Groep edellieden:stelde een petitie op, waarbij ze de stopzetting van de ketterjacht vroegen. Deze edelen kregen de spotnaam ‘Geuzen’ Leiders verzet: Graaf van Egmont,Graaf van Hoorne en Willem van Oranje.

4 De Beeldenstorm(1566) Beeldenstorm:Filips II was razend (stuurde hertog van Alva +sterk leger) Willem van Oranje:vlucht+stelde een leger samen, verzette zich tegen Alva Gevolg: gewesten vielen uiteen -het protestante Noorden(later Nederland) -katholieke Zuiden (laterBelgië) Watergeuzen:sloten de Scheldemonding af= einde Antwerpse haven De scheiding van de Nederlanden was een feit!!

5 Ongelukseeuw(België) Zuidelijke Nederlanden: ongelukseeuw Er waren voorturend plunderingen en oorlogen. Zo werd steeds de oogst vernietigd en kon men niet meer aan handel doen!


Download ppt "De scheiding van de Nederlanden. Inleiding Filips II en de Katholieke Kerk De Beeldenstorm De 17 e eeuw werd een ongelukseeuw voor onze gewesten (België)"

Verwante presentaties


Ads door Google