De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt."— Transcript van de presentatie:

1

2 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt iemand een bloemetje cadeau doen. Bloemen ruiken meestal heerlijk. In deze webquest ga je leren op welke manier planten zich voortplanten en wat de bloemen van de planten daarmee te maken hebben. Ga verder naar Taak

3 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Taak Bij bronnen staat een heleboel informatie over bloemen, zaden en vruchten. informatie over bloemenzaden vruchten Deze informatie ga je goed bestuderen. Klik op bronnen links onder op het scherm, of klik op de tulp rechts onderin het scherm om de bronnen voor je te zien.bronnen Als je de informatie hebt bestudeerd, klik je op de roos hieronder en ga je de opdracht maken.opdracht Ga verder naar bronnenGa verder naar de opdracht

4 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Opdracht Terug naar Taak Je gaat een striptekening maken over het leven van een bloemzaadje. In deze tekening is de weg te zien die een bloemzaadje aflegt. Hierbij kies je voor een manier waarop de zaden zich verspreiden. In de tekening zijn de volgende punten heel duidelijk te zien: -Hoe het bloemzaadje zich verspreid, -Hoe het bloemzaadje tot een plant groeit, -Hoe de bloemen van de plant bevrucht worden, -Hoe de bloem uitgroeit tot een vrucht, -Hoe de nieuwe bloemzaden zich verspreiden. SUCCES!!!

5 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Werkwijze Je begint met het lezen van de informatie bij bronnen. Daarna ga je naar taak. Bij taak kan je klikken op Opdracht.Opdracht Als je de opdracht hebt gelezen, ga je een korte samenvatting schrijven over de weg die een zaadje aflegt.opdracht Alle nodige informatie is te vinden in bronnen. bronnen Het blaadje met de samenvatting bewaar je goed. Dan ga je met behulp van de samenvatting de opdracht uitvoeren.opdracht Als je de opdracht hebt gemaakt, lever je dit in bij je meester of juf. Deze beoordeeld de opdracht.opdracht Bij beoordeling kan je lezen hoe je cijfer tot stand komt.beoordeling Verder naar bronnen Verder naar beoordeling

6 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Bronnen Hier vind je informatie over bloemen, vruchten en zaden.informatie over bloemenvruchten zaden Klik op de bloem om informatie over bloemen te krijgen.informatie over bloemen Klik op de vrucht om informatie over vruchten te krijgen.informatie over vruchten Klik op de zaden om informatie over zaden te krijgen.informatie over zaden

7 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Informatie over bloemen Bloemen zijn heel belangrijk in de voortplanting van planten. In de bloemen van een plant bevinden zich de voortplantingsorganen. Op het plaatje beneden, kun je zien welke onderdelen er allemaal in een bloem zitten. De kroonbladeren worden zo genoemd, omdat zij de bovenste bladeren van een bloem zijn, dus zij zijn het kroontje. Met de stamper wordt de stempel en de stijl bedoeld. Dit is het vrouwelijke voortplantingsorgaan. De meeldraden zijn het mannelijke voortplantingsorgaan. Je hebt vast wel eens een meeldraad vastgepakt. Daar komt dan een soort poeder vanaf. Dit poeder wordt stuifmeel genoemd. Dit poeder is het voortplantingszaad van een plant. Door de steel krijgt de bloem voedingsstoffen van de plant. Het vruchtbeginsel van een bloem, is het begin van een vrucht. Hier komt een vrucht uit als de bloem is bevrucht. Naar informatie over vruchten Naar informatie over zaden Terug naar bronnen 1 = stijl 2 = vruchtbeginsel 3 = bloemboden 4 = meeldraden 5 = kroonbladen 6 = stempel 7 = stamper 8 = kelkbladen 9 = steel Naar informatie over bloemen 2 Bevruchting van een bloem betekent dat er stuifmeel op de stempel is terecht gekomen. Dat kan daar op verschillende manieren komen, hier lees je veel meer over bij informatie over bloemen 2.informatie over bloemen 2.

8 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Informatie over bloemen 2 Naar informatie over vruchten Naar informatie over zaden Terug naar bronnen 1 = stijl 2 = vruchtbeginsel 3 = bloemboden 4 = meeldraden 5 = kroonbladen 6 = stempel 7 = stamper 8 = kelkbladen 9 = steel Bij sommige bloemen wordt het stuifmeel door de wind verspreid. De wind blaast het stuifmeel op de stempel van een andere bloem. Insecten spelen ook een belangrijke rol bij de bevruchting. Sommige bloemen hebben de mooiste kleuren, geuren en vormen. Hierdoor worden insecten aangetrokken. het insect gaat op de bloem zitten en haalt er nectar uit. Ondertussen blijft er stuifmeel op zijn vacht plakken. Als het insect bij een andere bloem nectar gaat halen, komt het stuifmeel van zijn vacht op de stempel van een andere bloem terecht. Als het stuifmeel op de stempel terecht is gekomen, begint er een soort wedstrijd. Alle zaadjes van het stuifmeel groeien door de stijl naar beneden om zo snel mogelijk bij het vruchtbeginsel aan te komen. Hoe dat verder gaat, kun je lezen bij informatie over vruchten.informatie over vruchten.

9 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Informatie over vruchten Het zaadje dat het eerst bij het vruchtbeginsel is, is de winnaar! Het zaad en het vruchtbeginsel smelten samen en worden één. Dan begint het vruchtbeginsel te groeien. Dit groeit door en door, totdat het een vrucht is! Hieronder staan een paar plaatjes van vruchten, misschien herken je er wel een paar. Naar informatie over zaden Terug naar bronnen Naar informatie over bloemen Denk maar aan een appel. Dat is ook een vrucht. In een appel zit een klokhuis met zaden. Dit is ook zo bij bijvoorbeeld een tomaat, een mandarijn, een courgette en nog veel meer. Sommige vruchten hebben geen zaden (kijk maar hierboven). Die zijn door mensen zo gemaakt. Je hebt meloenen zonder zaden, maar ook sinaasappelen en mandarijnen. Mensen vinden het maar vervelend als er pitjes in een mandarijn zitten. Hoe het verder gaat met de zaden, kun je lezen bij informatie over zaden.informatie over zaden.

10 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Informatie over zaden In een vruchtbeginsel, zit ook een zaadbeginsel. Als de vrucht begint te groeien, dan groeit het zaadbeginsel mee. Zo komt het dat er in vruchten zaden, oftewel pitjes, zitten. Naar informatie over vruchten Terug naar bronnen Naar informatie over bloemen Deze zaden verspreiden zich op verschillende manieren. Sommige zaden verspreiden zich door de wind. Bijvoorbeeld het zaad van de paardenbloem. De dieren doen goed werk bij het verspreiden van de zaden. Vogels eten de besjes, in de besjes zitten zaden. Deze zaden worden niet verteerd in de darmen, dus komen in de poep van de vogel terecht. Als de vogel ergens zijn poep laat vallen, kan er een nieuw bessenboompje groeien. Paarden en koeien verspreiden zaden, doordat er zaden zijn die aan de vacht van deze dieren blijven kleven. Sommige planten hebben zelf een goede manier gevonden om de zaden te verspreiden. Zo zijn er springkomkommer s, die springen open en de zaden verspreiden zich dan doordat zij eruit worden geschoten.

11 Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling VOLDOENDE Dit cijfer krijg je als: 1.Je een stukje van de strip bent vergeten. 2.Je nog iets kan navertellen over het onderwerp 3.Niemand tot last bent geweest tijdens het werken. Beoordeling SUPERGOED!!! Dit cijfer krijg je als je: 1.De strip goed hebt gemaakt en niks hebt overgeslagen 2.Alle informatie later kan navertellen 3.Goed gewerkt heb ONVOLDOENDE Dit cijfer krijg je als: 1.Je onvoldoende stappen in je strip hebt verwerkt. 2.Je niet genoeg kan navertellen van de informatie 3.Je niet goed hebt gewerkt.


Download ppt "Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt."

Verwante presentaties


Ads door Google