De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AARDRIJKSKUNDE HOOFDSTUK 1 WATER

Verwante presentaties


Presentatie over: "AARDRIJKSKUNDE HOOFDSTUK 1 WATER"— Transcript van de presentatie:

1 AARDRIJKSKUNDE HOOFDSTUK 1 WATER
Van: Anosha & Noëlle AARDRIJKSKUNDE HOOFDSTUK 1 WATER

2 Hoofdstukken. Tropisch regenwoud. Landbouw in de tropen.
Onder de loep. Goed om te weten.

3 Tropisch regenwoud. Het gemiddelde temperatuur in het tropisch regenwoud is 25 graden. De grond in het regenwoud is niet vruchtbaar.Omdat alle voedingsstoffen worden door de planten,bomen,struiken snel opgenomen. Weinig voedingsstoffen krijgen daardoor de kans om in de grond te komen. In Zuid-Amerika vinden we in de wereld altijd tropisch regenwoud.

4 In Brazilië, Suriname en Indonesië bevindt zich het grootste stuk regenwoud.
In Nederland valt er per jaar gemiddeld 850mm regen, en in het tropisch regenwoud valt er gemiddeld 2000mm.

5 Landbouw in de tropen. Nomaden zijn volken die geen vaste woonplaats hebben, en na 2 jaar trekken ze verder omdat de grond niet meer vruchtbaar is. De boeren kochten stukjes land zodat ze aan de rand van het regenwoud kwamen te wonen. In Chili ligt in het grootste gedeelte van de Andesgebergte,maar ook een plekje in Peru. De 4 lagen van het tropisch regenwoud (diersoorten) Van boven naar beneden.Laag 1 Luiaard.Laag 2 Gifpijlkikker.Laag 3 zwarte slingeraap.Laag 4 Jaguar.

6 De lagen van de bomen van boven naar beneden zijn: woudreus, kroonlaag, gewone bomen en de ondergroei. Irrigatie: Met een sluis regelen de boeren hoeveel water van de rivier. Terrassen: Vlakken stukken land waar dijken om heen liggen. Sawa’s: een akker met natte rijstbouw. Een natte rijstbouw heeft niet veel regen nodig omdat het maar in een klein laagje water groeit, anders groeit het niet.

7 Er werkten alleen maar vrouwen op veel Indische sawa’s omdat: Ze dachten dat het bij de vrouwen sneller gingen groeien. Boeren gebruikten op terrassen geen tractoren omdat ze alles met de hand deden. Arbeidsintensieve landbouw is vorm van landbouw waar veel mensen bij nodig zijn.

8 Onder de loep. In Indonesië is rijst het belangrijkst landbouwproduct.
Naast water is ook de grond heel belangrijk. Hoe wordt rijst verbouwd: 1. plantjes van rijststengels planten. 2. sawa’s leeg laten lopen. 3. rijstplantjes oogsten. 4. rijststengels laten drogen. 5. dorsen. In Zuid-Amerika de meeste steden langs de kust, want vandaaruit kunnen ze het vervoeren naar het binnenland

9 Goed om te weten: Het regent veel in het regenwoud. Dat heeft te maken met een kringloop van 2 cyclussen. Korte cyclus:het water dat op de bladeren blijft liggen verdampt meteen. Het water stijgt omhoog en wordt weer regen. Lange cyclus: het water dat op de grond komt wordt opgenomen door de wortels en via de bladeren verdampt. Het water stijgt op en komt terug en regen.

10 Hoofdsteden. 1. Argentinië-Buenos Aires 2.Brazilië-Brasilia
3.Chili-Santiago 4.Suriname-Paramalibo

11 quizzz Heeft een sawa juist wel of niet veel water nodig?
Wat zijn nomaden? Wat is de temperatuur van het tropisch regenwoud?


Download ppt "AARDRIJKSKUNDE HOOFDSTUK 1 WATER"

Verwante presentaties


Ads door Google