De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE UITEENZETTING www.mevrouwzus.wordpress.com. schrijfdoel lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets is, vertellen wat er gebeurd is of gebeuren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE UITEENZETTING www.mevrouwzus.wordpress.com. schrijfdoel lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets is, vertellen wat er gebeurd is of gebeuren."— Transcript van de presentatie:

1 DE UITEENZETTING

2 schrijfdoel lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets is, vertellen wat er gebeurd is of gebeuren gaat, een objectieve uitwerking geven van een onderwerp, een verschijnsel introduceren en uitleg en achtergrondinformatie geven over het verschijnsel.

3 benaderingswijzen

4 historische benadering Je duikt in de geschiedenis van het onderwerp. Hoe was iets vroeger? Hoe is het veranderd? Hoe is die ontwikkeling te verklaren?

5 actuele benadering Je kijkt naar de huidige stand van zaken. Wat zijn de recente ontwikkelingen? Wat valt er binnenkort te verwachten?

6 technische benadering Je benadert het onderwerp heel zakelijk. Hoe zit het precies in elkaar? Hoe werkt het?

7 maatschappelijke benadering Je kijk naar wat je onderwerp in de samenleving ‘doet’. Welke invloed heeft het op de maatschappij en omgekeerd? Wat betekent het voor de gemiddelde burger?

8 tekststructuren

9 vraag/antwoordstructuur Vraag, antwoord(en), samenvatting of conclusie.

10 voor- en nadelenstructuur Vraag of stelling, voor- en nadelen, afweging of conclusie.

11 verklaringsstructuur Noemen van een bepaald verschijnsel, kenmerken, voorbeelden, oorzaken en gevolgen, samenvatting.

12 aspectenstructuur Aankondiging onderwerp, diverse aspecten van een onderwerp, samenvatting.

13 verleden/heden/toekomststructuur Introductie onderwerp, situatie vroeger, situatie nu, situatie in de toekomst, conclusie.

14 Tips Blijf altijd objectief; Baseer je tekst op feiten.

15


Download ppt "DE UITEENZETTING www.mevrouwzus.wordpress.com. schrijfdoel lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets is, vertellen wat er gebeurd is of gebeuren."

Verwante presentaties


Ads door Google