De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Regie op je eigen loopbaan: workshops ter inspiratie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Regie op je eigen loopbaan: workshops ter inspiratie"— Transcript van de presentatie:

1 Regie op je eigen loopbaan: workshops ter inspiratie
Matchcare Regie op je eigen loopbaan: workshops ter inspiratie

2 Zeg ja tegen je kwaliteiten Workshop kernkwaliteiten

3 Programma Welkom, algemene introductie Thema: Kernkwaliteiten
Presenteer jezelf a.d.h.v. een paar kwaliteiten Kwaliteiten – Valkuilen – Uitdagingen – Allergieën Inzicht in eigen kwaliteiten Verder met je uitdagingen Wat ga je maandagochtend doen? Afronding

4 Wanneer ben je kwetsbaar?
Oefening ‘Wie ben je?’ Waar ben je goed in? Waar wil je naar toe? Waar erger je je aan? Waar ben je trouw aan? Wanneer ben je kwetsbaar? * Korte presentatie van jezelf in termen van kwaliteiten. * wie ben je? Waar kunnen ze jou voor vragen en waarom? * Noem 2 dingen die je opvielen uit de feedback? * Wat is je leerwens?

5 Waarom workshops? Zelf: Regie over eigen werk
Zelfbewust en sterker in je werk Zien eigen talenten en mogelijkheden Vergroten mogelijkheden binnen en buiten Ruimte voor eigen initiatief, onafhankelijkheid én positieve verbinding Bewust keuzes maken Solliciteren

6 Wat is een kwaliteit? Kwaliteit: van toepassing op een karaktereigenschap (bijv. geduld, doorzettingsvermogen) Talent: van toepassing op een vaardigheid (bijv. pianospelen of voetballen) Competentie: van toepassing op een bekwaamheid om iets uit te voeren (bijv. organiseren van event of structureren)

7 De ijsberg van McLelland
Ken je kwaliteiten - ook de kwaliteiten die diep in de ijsberg verborgen zitten. Evt. Maak je eigen ijsberg.

8 Wat zijn kernkwaliteiten?
Een Kernkwaliteit is de specifieke kracht van iemand Kernkwaliteiten worden meestal als vanzelfsprekend ervaren Kernkwaliteiten zijn blijvend, uitdagingen en valkuilen kunnen veranderen

9 Hoe werkt het? Kwaliteiten, vaardigheden en gedrag
Kernkwaliteiten – zijn vanzelfsprekend. Wat ben je? (max 3)? Vaardigheden – zijn aangeleerd of geoefend. Wat kan je? (meer) Kennis – is aangeleerd. Wat ken je? (meer) Gedrag – is de verschijningsvorm van bovenstaande onderdelen. Wat doe je? (veel)

10 Kwaliteit: specifieke kracht van een persoon

11 Hoe werkt het…

12 Kwaliteit en valkuil Toevoeging: Flip-over – 4 kaders van KernKwadrant: laat kandidaten woorden zoeken, aanvullen. Klassikaal de uitdaging invullen, daarna de allergie.

13 Valkuil en Uitdaging

14 Uitdaging en Allergie

15 Uitleg in tekst Kernkwaliteit: specifieke kracht van een persoon.
vanzelfsprekend, en altijd als potentieel aanwezig. je kunt het niet aan- of uitzetten. Wel verstoppen. Valkuil: teveel van het goede. kwaliteit wordt overschaduwd door teveel inzetten van de kwaliteit. kracht wordt daardoor zwakte. De uitdaging: inzetten om kwaliteit in balans te houden. zorgen dat je niet doorschiet naar je valkuil. De allergie datgene wat teveel vraagt van je uitdaging Dus: teveel uitdaging is je allergie

16 Een kernkwadrant VALKUIL KERNKWALITEIT UITDAGING ALLERGIE TE VEEL VAN
HET GOEDE POSITIEF TEGENOVER GESTELDE Kernkwaliteit = is een specifieke kracht van een persoon, iets wat vaak als vanzelfsprekend wordt ervaren. Een kernkwaliteit is altijd als potentieel aanwezig. Je kunt het niet naar believen aan- of uitzetten. Wel kun je hem verborgen houden, verstoppen zogezegd. Valkuil = is teveel van het goede. Een kwaliteit wordt als het ware overschaduwd door de negatieve effecten van het teveel inzetten van de kwaliteit. Iemands kracht wordt daardoor iemands zwakte. De uitdaging = is datgene wat je in kan zetten om je kwaliteit in balans te houden, om te zorgen dat je niet doorschiet naar je valkuil. De allergie = is datgene wat teveel vraagt van je uitdaging.

17 Kernkwadrant voorbeelden
Kwaliteit Valkuil Uitdaging Allergie Creativiteit Chaos Discipline Bureaucratie Daadkracht Drammerig Geduld Passief Bescheiden Onzichtbaar Profileren Arrogantie Directheid Botheid Tact Manipulatie Flexibel Wispelturig Standvastig Starheid Zorgzaam Betutteling Loslaten Onverschillig Empathie Sentiment Beschouwen Afstandelijk Accuratesse Pietluttigheid Warrigheid Durf Overmoedigheid Voorzichtigheid Geremdheid Aanpassen sheet… Meer vrije denkruimte.

18 Hoe ontdek je je kwaliteiten?
Toelichting; per kwadrant de drie manieren uitleggen.

19 Oefening – maak je eigen kwadrant(en)
Gebruik de formulieren Bedenk drie kwaliteiten (talenten die vanzelfsprekend zijn voor jou!) Vul het kwadrant met de verschillende kwaliteiten en bijbehorende valkuilen, uitdagingen en allergieën. Extra: Welke allergieën moeten anderen van jouw weten?

20 Oefening: Aan de slag met je kwaliteiten
Doorloop de set kaarten met kwaliteiten Iedereen pakt een kaart van de stapel Beslis of je de kaart zelf houdt, of ‘m aan een ander geeft. Bespreek in 2-3 tallen Set kwaliteitskaarten van het kwaliteitenspel; je gebruikt niet de valkuilkaarten/allergiekaarten Verdeel de kaarten in een paar setjes, iedereen zoekt 3 kwaliteiten eruit die op hem/haar van toepassing zijn. Er zijn genoeg kaarten, dus iedereen kan er wel een paar tussen vinden. Gaat niet om de beste, het is slechts een vingeroefening. Deelnemers kunnen ook een kwaliteit benoemen die uit de opgehaalde feedback is gekregen. Dit kan/mag er maximaal 1 zijn. De andere 2 moeten ze uit de stapel halen. Idee hierachter is dat men gedwongen wordt na te denken welke kwaliteiten nog meer op hunzelf van toepassing zijn. Bij het maken van kernkwadranten loop je als trainer rond. Daar waar iemand vast zit, weer verder helpen. Ook hier gaat het om een vingeroefening. Soms blijft er een beetje frictie bestaan in een kwadrant. Benoem dat, maar ga niet teveel in op het compleet kloppend krijgen van een kwadrant. Het inzichtproces is ook van belang! Bespreken in 2/3 tallen: is bedoeld om te verrijken, te checken of het klopt, of iemand anders het anders ziet. Etc.

21 Wat is opgevallen? Wat neem je mee?
Heb je jezelf vandaag anders leren kennen? Wat heeft gewerkt bij inzicht krijgen in je kwaliteiten? Welke uitdagingen neem je mee? Bij tijd genoeg: een extra oefening. Iedereen heeft nu een uitdaging op papier staan. “Met welk gedrag ga jij vanaf vandaag experimenteren om aan je uitdaging te werken?”

22 Ga aan de slag!

23 Doen: aan de slag Wat ga je morgen doen met de inzichten die je hebt gekregen? Schrijf voor jezelf op wat je wilt oppakken en hoe Wat heb je nodig? Wie/wat kan je helpen? Deel eventueel met anderen

24 Tot slot


Download ppt "Regie op je eigen loopbaan: workshops ter inspiratie"

Verwante presentaties


Ads door Google