De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vulkanen Mas, Omar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vulkanen Mas, Omar."— Transcript van de presentatie:

1 Vulkanen Mas, Omar

2 Inleiding Ontstaan Soorten Bekende vulkanen

3 Ontstaan Er zijn 3 manieren hoe vulkanen kunnen ontstaan: Convergentie: Bij convergentie bewegen twee platen naar elkaar. Als de twee verschillende platen een verschillende dichtheid hebben schuiven ze onder elkaar. De onderste plaat komt in de laag gesmolten gesteente. Daar smelt een stuk van de plaat en wordt het magma. Dit magma stijgt op naar het oppervlakte en vormt een vulkaan. Divergentie: Bij divergentie bewegen zich twee platen van elkaar weg. Daardoor ontstaat er veel ruimte en kan de magma omhoog komen. Als het lava stolt in water ontstaat er een oceaan rug. Wanneer deze oceanische ruggen boven het oppervalk uitkomen ontstaan er vulkanische eilanden zoals IJsland Hotspots: Bij hotspots is de aardplaat vaak heel dun. Soms smelt het oppervlak open en kan de magma omhoog stromen. Dan ontstaat er een vulkaan

4 Soorten Er zijn 4 soorten vulkanen: Spleetvulkaan: Als magma uit een spleet uit de aardkorst komt dan verspreidt de lava zich over de spleet. Zo’n vulkaan noem je een spleet vulkaan. Schildvulkaan: In de magmakamers van schild vulkanen is de magma dun en heet. De magma kan daarom makkelijk op het oppervlak komen door bijvoorbeeld kleine spleten. En verstoppingen in de vulkaan krater gedeeltelijk of helemaal verwijderen. Als de druk in de magma kamer te hoog oploopt ontstaat kan er een magmafontein. Uit een schildvulkaan komt niet veel as omdat de gassen in het magma eerst kunnen ontsnappen zonder dat ze schuim gaan vormen.

5 Soorten Stratovulkaan: Stratovulkanen zijn de meest voorkomende vulkanen op aarde. In de magmakamer van de vulkaan is het magma een dikke stroperige vloeistof. Daardoor kan de magma moeilijk tot het oppervlak komen. Voordat zo’n vulkaan uitbarst moet de druk in de magmakamer flink oplopen, en dat kan lang duren. Stratovulkanen zijn gevaarlijk als ze uitbarsten. Hoe meer tijd tussen de nieuwe en de oude uitbarsting is hoe heftiger de ontploffing en uitbarsting wordt. Bij uitbarstingen van stratovulkanen wordt de verstopping in de krater met een grote ontploffing door de lucht geslingerd in kleine stukken. Na de ontploffing spuit er een pluim van as en vulkanische gassen met grote snelheid de lucht in. De ontploffing veroorzaakt eerst een regen van stenen en daarna een soms dagen aanhoudende regen van as.

6 Soorten Calderavulkanen: een calderavulkaan is een oudere vulkaan met aan de bovenkant een grote en brede krater. Zo’n krater ontstaat als een deel van de vulkaan wegzakt in de magmakamer die na een uitbarsting is leeggestroomd. Vaak ligt in de krater van een calderavulkaan een kratermeer. Het water in zo’n meer kan allerei kleuren aannemen. Dat komt als er vulkanische elementen uit stenen worden opgelost. Behalve dat de meren mooi zijn kunnen ze ook dodelijke gevolgen hebben. Wanneer het waterpeil van het meer te hoof wordt kan een stuk van een vulkaan zich begeven. Dan stroomt al het water de helling af en sloopt alles in zijn weg. In de krater van de oude vulkaan kan ook een nieuwe vulkaan ontstaan. Als de druk van het magma in de magmakamer hoog genoeg is kan er een nieuwe uitbarsting plaats vinden in de caldera. Een vulkaan die op deze manier ontstaat noem je een caldera vulkaan.

7 Bekende vulkanen 2 bekende vulkanen: Mount Vesuvius: De Vesuvius is een vulkaan aan de westkust van Italië ten zuidoosten van Napels. De vulkaan heeft een doorsnede van 8 kilometer. En is 1281 meter hoog. De Vesuvius ligt in de caldera van de oudere vulkaan, de Monta Somma. De caldera is ongeveer geleden gevormd. Stromboli: stromboli is een klein vulkanisch eiland (12 km2). Het eiland ligt in de Tyrreense Zee voor de kust van Sicilië, Italië. De actieve vulkaan Stromboli is zowel een eiland als een vulkaan. Met een hoogte van 926 meter is de Stromboli de kleinste van de drie actieve vulkanen in Italië. De vulkaan steekt 926 meter boven zeeniveau uit. Maar onder het zeeniveau is de Stomboli nog 2 kilometer. Wat Stromboli de 2e grootste vulkaan van Italië maakt.


Download ppt "Vulkanen Mas, Omar."

Verwante presentaties


Ads door Google