De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum."— Transcript van de presentatie:

1

2  Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum vs de voedselzandloper

3  Geneeskunde aan de universiteit van Antwerpen  Neurowetenschappen  Metabolisme  Biogerontologie  Schrijver - Schitterend! - Fantastisch! - De voedselzandloper

4 De voedselzandloper is gebaseerd op:  De wetenschap van het metabolisme  (geheel van processen van omzettingen van je voedsel in de cellen van je lichaam)  De wetenschap van veroudering  De preventieve geneeskunde  Evolutionaire voorgeschiedenis.

5 1. Over geneeskunde diëten en voeding 2. Driehoeken, cirkels en zandlopers 3. De drie basisprincipes 4. De voedselzandloper 5. Enkele inzichten betreffende onze gezondheid Conclusie Menu’s en recepten

6  Principe 1: suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond  Principe 2: Kijk uit met proteïne (en proteïne rijke diëten)  Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht

7  Versnelde veroudering  glucose maakt verbinding met eiwitten kleven en plakken -> stijve en rimpelige weefsels  Glucose zorgt voor groei snelle groei -> sneller verouderd  Verhoogde kans op kanker  glucose laat cellen sneller groeien ook kankercellen!

8  Eiwitten zorgen voor meer groei  Eiwitten klonteren samen rond onze cellen  Vlees bevat belangrijke stoffen, zoals zink en ijzer  Een tekort aan eiwitten is ook slecht

9  Zeer ongezonde vetten: Transvetten  Ongezondere vetten: verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren/omega-6 (zonnebloem olie)  Gezonde vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten/omega-3 (vette vis)  Vetvrij dieet is ongezond

10

11

12  Groene thee: - Risico op verschillende kankers verminderd - Risico op beroerte verlaagd - De huid gezond houdt - Gewichtsverlies promoot door het metabolisme te versnellen  Witte thee verminderd rimpelvorming  Gemberthee onderdrukt ontstekingen in lichaam  Rode wijn  Plantaardige melk

13  Koffie wel en niet gezond  Voordelen: beschermend effect verouderingsziektes  Bijdragen aan kanker (long, maag, prostaat)  Nadelen hart en vaatziekten  Vruchtensappen veel suiker  Melk en yoghurt niet goed te verteren

14

15  Producten met lage glycemische index  Havermoutpap als ontbijt  Groenten, peulvruchten en paddenstoelen ipv rijst, aardappelen en pasta  2 warme of koude maaltijden met gevogelte of vis  Groenten vormen de basis (minimaal 300 gram per dag)

16

17  Plantaardige proteïne ivp dierlijke proteïne  Dagelijks (vette) vis  Wit vlees ipv rood vlees  Eieren  Kaas

18

19  Stoppen met zoetigheden geeft ontwenningsverschijnselen  Zwarte chocolade of noten  Sojapap of sojayoghurt met toegevoegde vezels

20

21  Gezonde oliën: olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie, koolzaad-canola-olie, perillaolie (goede verhouding omega-6/ omega-3)  Ongezonde oliën: maïsolie en zonnebloemolie (veel omega-6)  Ongezonde suikervervanger: aspartaam  Gezonde suikervervanger: stevia, tagatose, agavennectar

22

23  Slimme voedingssupplementen: - Spelen vooral in op het metabolisme - Activeren het lichaamseigen antioxidantensysteem - Vullen veel voorkomende suboptimale tekorten aan  Veel geneesmiddelen genezen niet maar onderdrukken de symptomen  Bijwerkingen worden onderschat

24  Sporten om af te vallen werkt niet als niet eerst de voeding wordt aangepakt

25

26

27  Geen concrete aanbevelingen over hoeveel je precies zou moeten eten van bepaalde voedingsmiddelen.  Producten niet gelijkwaardig. Brood, aardappels, pasta en rijst worden vervangen door groenten en fruit.  Foute interpretaties van feiten

28  Schijf van vijf alleen energie-arme dranken  Rode wijn staat niet in de schijf van vijf  Vruchtensappen ipv fruit

29  Leveren niet dezelfde voedingsstoffen als aardappelen en graanproducten  Koolhydraatarm dieet, maar suikers wel belangrijk vinden

30  Elke dag vis is te veel. (vervuiling vette vis)

31  Onbeperkt noten?  Extra vezels is niet nodig  Chocolade bevat veel verzadigd vet

32  Voedselzandloper gericht op oliën rijk aan omega-3  Suiker helemaal vermijden is niet nodig

33  Bij gevarieerd eten zijn voedingssupplementen niet nodig

34  http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/23083 _voedelzandloper_is_lariekoek/

35  Verschillende reacties op het boek in de Volkskrant  Maak een samenvatting van de drie artikelen en geef hierna je eigen mening over de voedselzandloper


Download ppt " Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum."

Verwante presentaties


Ads door Google