De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verbindend communiceren met ouders Annetta Klaassen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verbindend communiceren met ouders Annetta Klaassen."— Transcript van de presentatie:

1 Verbindend communiceren met ouders Annetta Klaassen

2 Vandaag Hoe blijf ik in verbinding met ouders? Inzicht in “lastig” gedrag van ouders. Inzicht in vergroten van jouw invloed op de uitkomst van het gesprek Vergroten van gesprekstechnieken Kennismaken met ondersteunende modellen

3 Waar of niet waar?

4 Oudergesprekken: samenwerken vanuit partnerschap

5 5 Dynamische driehoek: loyaliteit ouders verbondenheid gebondenheid kind leerkracht/ begeleider groei & ontwikkeling

6 Gedachten experiment

7 Theoretisch kader Zenden en ontvangen. Daarin kan ruis ontstaan. We denken dat we horen wat de ander zegt. We denken dat de ander begrijpt wat we vertellen.

8 Actief luisteren Laat merken dat je luistert. Oogcontact, knikken, fronzen, hummen, vragen om toelichting/ gevoelens. In eigen woorden teruggeven wat je hebt gehoord. Stilte = aanmoediging.

9 IJsberg van McClelland

10 Een gesprek: twee ijsbergen gedrag Denken/opvattingen

11 Ik oké – jij oké?. Ik niet oké Jij niet oké Ik oké Jij niet oké Ik niet oké Jij oké IK Oké JIJ Oké

12 Tips… Gebruik LSD Luisteren Samenvatten Doorvragen Neem ANNA mee Altijd Navragen Nooit Aannemen Smeer NIVEA Niet invullen voor een ander

13 Wat is nodig voor een goed gesprek? Wat haal je uit het voorgaande? Wat weet je zelf al? Individueel Opschrijven In tweetallen delen

14 Signalen als een gesprek niet goed loopt

15 Keuze… 1.Vechten… “ja, maar” 2.Vluchten 3.Bevriezen Of: Iets anders doen……

16 Metacommununicatie In elk gesprek heb je te maken met: Inhoud (waar het gesprek om gaat) Interactie (wat er tussen jou en je gesprekspartner gebeurt) Het is de bedoeling dat je na verbinden overgaat op de inhoud.

17 Metacommununicatie voorbeelden Hoe is dit om te horen? Ik merk dat we allebei ons best doen voor het gesprek, maar het gaat niet zo gemakkelijk. Weet jij waardoor het komt? Misschien heb ik niet duidelijk genoeg gemaakt waarom ik met je wil praten. Je kijkt een paar keer naar buiten, hierdoor krijg ik het idee dat … Ik ben helemaal vergeten je te vertellen, waarom ik dit gesprek doe, zal ik dat eerst eens uitleggen?

18 In tweetallen oefenen

19 Reflectie Hoe blijf ik in verbinding met ouders? Inzicht in “lastig” gedrag van ouders. Inzicht in vergroten van jouw invloed op de uitkomst van het gesprek Vergroten van gesprekstechnieken Kennismaken met ondersteunende modellen Wat neem je mee van deze workshop?


Download ppt "Verbindend communiceren met ouders Annetta Klaassen."

Verwante presentaties


Ads door Google