De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De scheiding van de Nederlanden. Alle info vind je hier!

Verwante presentaties


Presentatie over: "De scheiding van de Nederlanden. Alle info vind je hier!"— Transcript van de presentatie:

1 De scheiding van de Nederlanden. Alle info vind je hier!

2 De scheiding van de Nederlanden. Waar het mee begon. De Beeldenstorm (1566) Meer info over de Ongelukseeuw. Meer over de Kunst.

3 Waar het mee begon. Filips 2 erfde de Lage Landen. Filips 2 was katholiek. Zijn onderdanen waren protestanten. Hij liet ketters vervolgen. Inquisitie = kerkelijke rechtbank. Duizenden mensen zijn slachtoffers geworden van de ketterjacht. Een groep edellieden stelde een petitie op voor de stopzetting van de jacht. De edelen noemen De Geuzen. De leiders van het verzet waren Graaf van Egmont, Graaf van Hoorne en Willem van Oranje.

4 De Beeldenstorm (1566). Hij stuurde zijn beste legeraanvoerder, de hertog van Alva. Willem van Oranje kon vluchten en verzette zich tegen het bestuur van Alva. Gevolg: Nederlanden in twee delen: – protestantse Noorden – katholieke Zuiden. De Watergeuzen sloten de Scheldemonding af. Dat is het einde voor de haven van Antwerpen. DE SCHEIDING VAN DE NEDERLANDEN WAS EEN FEIT!!!!

5 De Ongelukseeuw. Holland ging een Gouden Eeuw tegemoet. Voor de Zuidelijke Nederlanden werd het een ongelukseeuw. Er waren veel plunderingen enzovoort.


Download ppt "De scheiding van de Nederlanden. Alle info vind je hier!"

Verwante presentaties


Ads door Google