De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stellingenspel. 1. Onzichtbaarheidmantels, zoals die van Harry Potter, bestaan Waar of Niet waar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stellingenspel. 1. Onzichtbaarheidmantels, zoals die van Harry Potter, bestaan Waar of Niet waar."— Transcript van de presentatie:

1 Stellingenspel

2 1. Onzichtbaarheidmantels, zoals die van Harry Potter, bestaan Waar of Niet waar

3 Nog niet waar

4 2. Over 10 jaar kunnen we alle kip een jaar in de koelkast bewaren Waar of Niet waar

5 Onwaarschijnlijk Het is mogelijk om producten langer houdbaar te maken door: Verpakking te verbeteren Nanodeeltjes in het product te verwerken Maar: Een jaar lang houdbaar is nog niet mogelijk Nanodeeltjes in voedsel nog niet als veilig bewezen Maatschappelijke acceptatie

6 3. Het is mogelijk om met een microscoop afzonderlijke atomen te zien Waar of Niet waar

7 Technieken die atomen zichtbaar kunnen maken: STM (scanning tunneling microscopy) AFM (atoomkrachtmicroscopie) Hoe? Microscopisch klein naaldje tast afzonderlijke atomen af. STM of AFM vormt vervolgens beeld van wat de naald voelt. Waar

8 4. Nanodeeltjes kun je vastplakken met DNA Waar of Niet waar

9 Waar

10 5. In laboratoria maken onderzoekers biefstukken zonder een dier te hoeven slachten Waar of Niet waar

11 Nog niet waar Deels al geslaagd: Structuur van vlees uit calciumcarcinaat Hamburger uit stamcellen Echter is het nog niet gelukt om de natuurlijke structuur van biefstuk na te maken.

12 6. Door de opkomst van nanotechnologie zijn fossiele brandstoffen over 25 jaar overbodig Waar of Niet waar

13 Waarschijnlijk niet waar antwoord ligt in het midden Hangt af van verschillende factoren: Voorraad brandstoffen in de aarde Politieke klimaat Welwillendheid van oliemaatschappijen Nanotechnologie kan helpen duurzame energiebronnen te verbeteren. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit echter langer duren dan 25 jaar.

14 7. Het drinkwater in Bangladesh wordt verkregen door zout water te ontzilten met nanofilters Waar of Niet waar

15 Niet waar

16 8. Onderzoekers hebben met nanotechnologie een pak ontwikkeld, waarmee mensen tegen muren op kunnen klimmen Waar of Niet waar

17 Nog niet waar Gekko heeft een erom aantal ‘nanohaartjes’ op de pootjes, waarmee het tegen muren plafonds op kan klimmen. Door het grote gezamenlijke oppervlak van de haartjes is er veel contact met een oppervlak en blijft de Gekko plakken. Dit principe is met nanotechnologie na te bootsen, waardoor het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk wordt voor mensen om ook tegen muren op te klimmen.

18 9. Er zitten nu al nanodeeltjes in zonnebrandcrème Waar of Niet waar

19 Waar In de winkel is er al zonnebrandcrème met nanodeeltjes te koop. De nanodeeltjes titaandioxide zorgen ervoor dat UV-straling wordt weerkaatst, en ze zijn bovendien doorzichtig. Uitermate geschikt in zonnebrandcrème! Echter is de veiligheid alleen in muizen onderzocht.

20 10. De rode kleur van glas-in-loodramen wordt veroorzaakt door goud Waar of Niet waar

21 Waar

22 11. In de toekomst kunnen we kanker behandelen met gouden nanodeeltjes Waar of Niet waar

23 Waarschijnlijk Onderzoekers zijn druk bezig met experimenten om gouden nanodeeltjes in te zetten tegen kanker. Ze koppelen deze deeltjes bijvoorbeeld aan antilichamen, die tumorcellen kunnen herkennen. De gouddeeltjes zijn onder meer nuttig voor het zichtbaar maken van de tumoren. Onderzoekers verwachten dat door het opwarmen van de gouddeeltjes in de tumor, tumorcellen ook vernietigd zouden kunnen worden.

24 12. Auto's met een nanomotor kunnen door licht worden aangedreven Waar of Niet waar

25 Niet waar Een nanomotor is te klein voor auto’s. Men is wel bezig met het bouwen van een nanomotortje, dat toegepast kan worden in allerlei nanoapparaten. Je kunt licht voorstellen als kleine deeltjes, die hele kleine kracht uitoefenen als ze op een oppervlak botsen. Op nanoniveau kan deze kracht toegepast worden.

26 13. Koolstofnanobuisjes zijn sterker dan staal Waar of Niet waar

27 Waar Een koolstofnanobuisje is een lange, zeer smalle cilinder van opgerolde koolstofatomen. Wordt toegepast in: Tennisrackets Racefietsen In de toekomst? Geneesmiddelen Zonnecellen Lift naar de ruimte Elektronica Batterijen Eigenschappen: Sterker dan staal Flexibel Goede geleiding elektriciteit en warmte Weegt relatief weinig


Download ppt "Stellingenspel. 1. Onzichtbaarheidmantels, zoals die van Harry Potter, bestaan Waar of Niet waar."

Verwante presentaties


Ads door Google