De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Raadsinformatiebijeenkomst “Veranderende bevolkingssamenstelling” Programma 13 september 2011.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Raadsinformatiebijeenkomst “Veranderende bevolkingssamenstelling” Programma 13 september 2011."— Transcript van de presentatie:

1 Raadsinformatiebijeenkomst “Veranderende bevolkingssamenstelling” Programma 13 september 2011

2 Programma 19.30 u: Opening, door wethouder Paul Vogels 19.40 u: Bevolkingsontwikkeling e gevolgen door Wim Derks, Kenniscentrum bevolkingsdaling en beleid 19.55 u: Effecten in het Landelijk gebied en kleine kernen door Monique van der Veer, provincie Limburg 20.10 u: Beleid en aanpak gemeente Leudal 20.25 u: Pauze 20.40 u Standpunten, maatregelen maatschappelijke partners Vragen raadsleden aan inleiders/maatschappelijke partners 21.30 u Vervolgafspraken, aanpak en te volgen strategie (4 B’s)

3 Doel en voortgang 1.Informatief, wat is er gaande en hoe pakt dat uit voor leudal? 2.Wat is de inzet en positie van de maatschappelijke partners? 3.Welke mogelijkheden zijn er voor beleidsaanpassingen? 4.Hoe kunnen we als gemeente Leudal hierop inspelen? 5.Vervolgafspraken: Welke strategie? Zie ook vier B’s Maatregelen korte en lange termijn (wat is urgent) Rol en verantwoordelijkheid van de raad Samenwerking met maatschappelijke partners

4 Gasten Woningcorporaties, Woongoed 2-duizend, Wonen Zuid SPOLT SG St. Ursula Proteion welzijn/thuis OPL Ondernemers Platform Leudal Seniorenraad/SOSL WMO-raad Muziekplein BoBo kinderopvang..

5 Strategie? Stelling 1 Bagatelliseren: Uiteindelijk zal het meevallen met de terugloop van het aantal inwoners en zijn er door de geleidelijkheid van het proces genoeg mogelijkheden om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Afwachten, laat de markt het werk doen. Stelling 2 Bestrijden: Leudal dient actief te streven naar een uitbreiding/behoud van haar inwonertal om een massalere verschuiving en de bevolkingssamenstelling en terugloop dan tot nu toe voorzien, te voorkomen. Stelling 3 Begeleiden: Richt je op de eerste plaats op het behoud (en evt. terugkeer) van de eigen mensen. Bepaal lokaal per kern het DNA van de sociaal-culturele structuur, wat is de essentie waar kunnen we onze kracht tonen. Vertel het verhaal van de 16 kernen van Leudal, ieder uniek en interessant. Stelling 4 Benutten: Maak je niet te afhankelijk van sterke steden en regio. Krimp is een langzaam en “natuurlijk” proces waar de (locale) samenleving zich aan kan aanpassen. Er worden nieuwe (technische en organisatorische) oplossingen gevonden.


Download ppt "Raadsinformatiebijeenkomst “Veranderende bevolkingssamenstelling” Programma 13 september 2011."

Verwante presentaties


Ads door Google