De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Evolutie van de democratie in Nederland. 1500-1600 Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Evolutie van de democratie in Nederland. 1500-1600 Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop."— Transcript van de presentatie:

1 Evolutie van de democratie in Nederland

2 1500-1600 Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop van de Tachtigjarige Oorlog werd erkend. Vanaf de Franse tijd aan het begin van de negentiende eeuw groeide Nederland met het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 en de Belgische Revolutie in 1830 uit tot het land dat het nu is: een moderne natie, een van de meest ontwikkelde landen.

3 1600-1700 Kooplui uit Amsterdam investeerden in de 17e eeuw hun kapitaal in de grote Noord-Hollandse droogmakerijen. Deze bedrijven waren winstgevend door drie factoren: Commerciële landbouw, bevolkingsgroei en de specialisatie en ontwikkeling van de nijverheid.

4 1700-1800 Mensen gingen op allerlei gebieden verlicht denken, over de macht van de koning, over godsdienstige tolerantie, over de plichten van de staat en over de inspraak in het bestuur. Verder werd er op natuurwetenschappelijk gebied veel onderzoek gedaan.

5 1800-1900 In de 19e eeuw raakten de democraten verdeeld over verschillende stroming. Ze kregen andere meningen over bijvoorbeeld de maatregelen die genomen moesten worden om de gelijkheid in praktijk tot stand te brengen. Ook over de mate van vrijheid ontstonden discussies. En over hoe snel de veranderingen in praktijk gebracht moesten worden. Sommigen ging het over de hele wereld anderen alleen om hun eigen land.

6 1900-1950 In een totalitaire staat is het individu volledig ondergeschikt aan de gemeenschap: de staat gaat voor alles. Ook het belang van de groep (volk, ras, partij) staat altijd boven het belang van de enkeling. Alle macht is geconcentreerd bij een leider, die als idool, een soort vervanging voor God beschouwd word. Vanuit het machtscentrum tracht de overheid het maatschappelijke leven te beheersen. Er wordt gebruik gemaakt van machtsinstrumenten (militair, psychologisch, economisch, technologisch). De totalitaire staat heeft een éénpartijenstelsel en heeft een afkeer van parlementaire democratie.

7 1950-NU Al na de eerste wereldoorlog waren er mensen van mening dat de Europese landen afzonderlijk niet zouden kunnen blijven opboksen tegen de groeiende macht van andere wereldstaten en na de tweede wereldoorlog was het duidelijk dat er een Verenigd Europa moest komen. Europa had door de oorlog grote klappen opgelopen en zat financieel volledig aan de grond. Daarom ontstonden er organisaties die hebben bijgedragen tot de vereniging van Europa.


Download ppt "Evolutie van de democratie in Nederland. 1500-1600 Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop."

Verwante presentaties


Ads door Google